Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22. 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.
Szerző

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22. 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.
Szerző

Milliárdos magyarországi fejlesztést is érinthet Trump határfala

Publikálás dátuma
2019.03.22. 20:51
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, hogy így teremtsenek elő forrásokat.
Több mint 14,5 milliárd forint (55 millió dollár) katonai fejlesztési pénztől eshet el Magyarország Donald Trump amerikai elnök döntése miatt – vette észre a Direkt36. A portál összefoglalója szerint az amerikai védelmi minisztérium (Department of Defense, DoD) az amerikai kongresszus nyomására még hétfőn nyilvánosságra hozta azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, hogy így teremtsenek elő forrásokat Trump elnök mexikói határfalának megépítésére. Ezen a listán szerepel a kecskeméti légibázis fejlesztésének projektje is. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma korábban 55,4 millió dollárt irányzott elő Magyarországnak, amiből a kecskeméti repülőbázist fejlesztenék. 2020 áprilisától 12,5 millió dollárt költenének az üzemanyagtároló-kapacitás növelésére, 2020 októberétől pedig 12,9 millió dollárt bázisfejlesztésre és 30 millió dollárt egy párhuzamos gurulóút kiépítésére. A fejlesztés a régiós orosz térnyerés visszaszorítására létrehozott European Deterrence Initiative része lenne. A DoD listája szerint nem csak a kecskeméti beruházást érinti a döntés a régióban. A magyarországi mellett lengyel, román és szlovák katonai fejlesztések is veszélybe kerülhetnek.    Miután az amerikai kongresszus nem volt hajlandó a mexikói határfal építésére pénzt adni, Trump egy elnöki rendeletben országos vészhelyzetet hirdetett ki, ezzel pedig lehetősége nyílt arra, hogy korábban jóváhagyott védelmi és nemzetbiztonsági projektek terhére vonjon el pénzt a határfal megépítésére. A Washington Post egyébként cikkében mind a European Deterrence Initiative-et, mind a magyarországi légibázisfejlesztést a leginkább sebezhető projektek közé sorolja. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a listán szereplő mely projekteket fújják le végül, végső döntés erről még nem született – teszi hozzá a Direkt36. A budapesti amerikai nagykövetséget a cikk megjelenése után a portállal közölte: országos vészhelyzet kihirdetése esetén lehetőség van arra, hogy nem kötelező érvényű katonai beruházásokra szánt forrásokat átirányítsanak. A megjelent lista az ilyen beruházásokat gyűjti össze. Ezek értéke összesen 12,9 milliárd dollár, azt pedig a DoD mérlegeli majd, hogy szükség van-e bármelyik beruházás felfüggesztésére, hogy előteremtsék a mexikói határfal építéséhez hiányzó 3,6 milliárdot.  
Szerző
Frissítve: 2019.03.22. 21:40