Tizennégy zabkásánál talált hibát a Nébih

Publikálás dátuma
2019.03.27. 12:38

Fotó: Nébih
Jelölési problémák miatt indult hatósági eljárás.
Összesen 17 (12 csokoládés és csokoládé ízű, valamint 5 natúr) zabkása komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai a Szupermenta termékteszten, a szakemberek biztonsági és minőségi szempontok szerint egyaránt megvizsgálták a termékeket. Jelölési problémák miatt a 17 termékből 14-nél indult hatósági eljárás – közölte a Nébih. A tájékoztatás szerint a biztonsági vizsgálatokon már a teszt legelején, tavaly novemberben fennakadt két zabkása DON mikotoxin szennyezettség miatt. Ezeknél a termékeknél azonnal megtették a szükséges hatósági intézkedéseket, és a felelős vállalkozások – együttműködve a hatósággal – az előírt teendőknek maradéktalanul eleget tettek. A biztonsági méréseken túl számos egyéb vizsgálatnak is alávetették a zabkásákat, a mikrobiológiai és a növényvédőszerek jelenlétére utaló vizsgálatok mellett nem maradhatott el a különböző allergének ellenőrzése sem. Emellett a szénhidrát-, a zsír-, és a fehérjetartalom, az édesítőszer-, valamint az ásványi anyag mérésére is sor került. A termékek megfeleltek az előírásoknak és a csomagolásukon feltüntetett allergénekre vonatkozó állításoknak. Azonban ezúttal is számos gond akadt a termékek jelölésével: a szakemberek kifogásolták az energiatartalom és a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, valamint az összetevők megtévesztő vagy helytelen jelölését is. Egy zabkásánál például a magyar nyelvű jelölésen feltüntetett tápértékadatok eltértek a termékspecifikációban szereplő és a német nyelvű jelölésen szereplő értékektől. A jelölési problémák miatt a 17 termékből 14-nél indult hatósági eljárás. A kisebb jelölési hibák miatt a Nébih figyelmeztetésben részesíti az élelmiszer-vállalkozókat, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi őket a hibák javítására. A súlyosabbnak számító jelölési problémák miatt 6 zabkása esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a szakemberek. 

Kedveltségi rangsor

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A toxinos termékek kizárásával 15 zabkását értékelhettek, a rangsor a csokoládés és csokoládé ízű, valamint a natúr termékek esetében is a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki. A tesztelt 12 csokoládés és csokoládé ízű zabkása közül a Tesco Instant étcsokoládés zabkása nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a BonaVita terméke, míg harmadikként a Crownfield étcsokoládés zabpehely végzett. A 3 „versenyben maradt” natúr zabkása közül a dobogó első fokára a Tesco instant zabkása, a másodikra a Dr. Oetker Vitalis zabkása, míg a harmadikra az Alnatura Basis reggeli zabkása állhatott.

Szerző
Témák
NÉBIH zabkása

Véreb vagy újságíró - párban repül a kormánysajtó és az ügyészség (szavazás)

Publikálás dátuma
2019.03.27. 11:41

Fotó: Shutterstock
A jelek szerint kezd elmosódni a határ a hatalmat szolgáló médiumok és a nyomozó hatóságok között.
Hogy sikerrel húzhassa rá a vizes lepedőt egy szocialista politikusra, a Pesti Srácok munkatársa oldalba rúgta a sajtóetikát. Önnek mi a véleménye erről?
Szerző
Frissítve: 2019.03.27. 11:42

Trócsányi kommunikációs tanácsadója lett a volt MTI-vezér

Publikálás dátuma
2019.03.27. 11:36

Fotó: Népszava
Belénessy Csaba köztévés tanácsadói szerződése még novemberben szűnt meg.
Még novemberben szűnt meg az MTI volt vezérigazgatója, Belénessy Csaba köztévés tanácsadói szerződése. Most a 444.hu azt írja: Belényes kommunikációs tanácsadó lett Trócsányi László igazságügy-miniszter mellett, aki a Fidesz EP-listájának vezetője, és EU-biztos lenne belőle. Mint a portál felidézi, nem ez az egyetlen feladata: a Magyar Narancs korábban arról írt, hogy Belénessy az önkormányzati választáson a Fidesz számára kiemelten fontos Szegeden szervez médiacsapatot.   Korábban Belénessy irányította a Magyar Televízió regionális stúdióit, és volt vezető a Magyar Rádióban és a Duna Televízióban is. Alapító-főszerkesztője az azóta megszűnt Lánchíd rádiónak. Az MTI főszerkesztőjeként vonult nyugdíjba, aztán tanácsadói szerződésekkel tért vissza.
Szerző