A részeredmények szerint Zelenszkij kétszer annyi szavazatot kapott, mint Porosenko

Publikálás dátuma
2019.04.01. 08:11

Fotó: Ivan Vorobiev / AFP / Anadolu Agency
A harmadik helyen pedig Julija Timosanko végzett a szavazatok 13,1 százalékával az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában.
Volodimir Zelenszkij humorista közel kétszer annyi szavazatot szerzett az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok negyven százalékának összeszámlálása alapján – közölte hétfőn az UNIAN hírügynökség. Az MTI összefoglalója szerint a központi választási bizottság részeredményei alapján Zelenszkij a szavazatok 30,2 százalékát gyűjtötte össze, Porosenkóra pedig a résztvevők 16,7 százaléka adta voksát. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök végzett a szavazatok 13,1 százalékával. A negyedik pedig Jurij Bojko ellenzéki jelölt 11,5 százalékkal. A többi jelölt hét százaléknál kevesebb szavazatot kapott. A választási bizottság részeredményeiből ítélve – ha a többi voks összeszámlálásakor nem változik érdemben a sorrend – a második fordulóban Zelenszkij és Porosenko méri össze erejét. Timosenko választási stábjának vezetője, Szerhij Szoboljev azonban azt állította, hogy az ő szavazatszámlálásuk alapján nem Porosenko, hanem az ő jelöltjük végzett a második helyen. Ők feldolgozták már a szavazatok több mint 63 százalékát, és ezek alapján Zelenszkij a voksok 28,1, Timosenko 16,1, Porosenko pedig 15,2 százalékát szerezte meg – mondta Szoboljev. Porosenko kampányemberei viszont hisznek a hivatalos részeredményeknek, és úgy gondolják, hogy a hivatalban lévő elnök a továbbjutó, ráadásul több esélye van megnyerni a második fordulót, mint Zelenszkijnek. Az UNIAN hírügynökség idézte a választási stábjuk szóvivőjét, Oleh Medvegyevet, aki azt mondta, hogy az államfőnek nagyobb tartaléka lesz a második fordulóban, mint Zelenszkijnek. Kifejtette, hogy az első forduló szavazóit két kategóriába lehet sorolni: azokra, akik „poénből” szavaztak, és azokra, akik nem, és az előbbiek tábora már kimerült.
„Most azokért folytatódik majd a harc, akik nem poénből szavaztak, és úgy gondolom, hogy ebben a küzdelemben éppen Porosenkónak van több esélye, mint Zelenszkijnek”

– mondta a szóvivője.

Medvegyev szerint az első fordulóban az elégedetlen szavazók választás előtt álltak: vagy a humorista Zelenszkijre adják a voksukat vagy a többi jelölt valamelyikére. Szerinte számukra van „egy határ, egy kritérium, vannak valamilyen indikátorok”, amelyek alapján arra jutottak, hogy komolytalan Zelenszkijre szavazni.
A vasárnap esti urnazárás után közzétett felmérések is egyöntetűen azt mutatták, hogy a legtöbben Zelenszkijre szavaztak.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 13:26

Lelőtték Nipsey Hussle rappert Los Angelesben

Publikálás dátuma
2019.04.01. 07:57
Nipsey Hussle
Fotó: MATT WINKELMEYER / AFP / Getty Images
Lövöldözés tört ki a zenész tulajdonában álló ruhaboltnál. A támadó elmenekült a helyszínről.
Meggyilkolták Nipsey Hussle rappert vasárnap Los Angelesben – jelentette az amerikai média a Los Angeles-i rendőrségre hivatkozva. A hírek szerint lövöldözés tört ki az utcán annál a Los Angeles-i ruhaboltnál, amely a rapper tulajdonában volt. Három embert lőttek meg, az állítólag véletlenül ott tartózkodó rappert három lövés érte, a kórházban belehalt sérüléseibe. A két másik áldozat súlyos állapotban van. A lövöldöző férfi elmenekült a helyszínről. Az ABC televízió tudósítása szerint a rapper mintha megérezte volna a közelgő tragédiát, mert vasárnap délután azt írta a Twitteren: „áldás az embernek, ha kemény ellenségei vannak”. A rendőrség nem bocsátkozott feltételezésekbe a lövöldözés okairól, megkezdte a nyomozást, és részleteket hétfő kora délutánra ígért.
A 33 éves, Los Angelesben született afro-amerikai Hassle - akinek eredeti neve Ermias Asghedom - az Egyesült Államok egyik legismertebb zenésze volt, az idén Grammy-díjra is jelölték. A ruhaboltot 2017 júniusában nyitotta meg, és tavaly szeptemberben már történt késelés és lövöldözés az üzletnél. A rendőrség azonban eredmény nélkül zárta le az ügyet, mert a bűncselekménynek nem voltak áldozatai, és a szemtanúk nem voltak hajlandók együttműködni a nyomozókkal. Így az elkövető személyére sem derült fény.
Szerző

Meghalt Oroszország második legnagyobb légitársaságának társtulajdonosa egy repülőbalesetben

Publikálás dátuma
2019.04.01. 07:15
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
Az 55 éves Natalia Fileva Frankfurt közelében zuhant le magángépével. Egy másik utas és a pilóta is életét vesztette.
Életét vesztette egy repülőbalesetben az 55 éves Natalia Fileva, Oroszország második legnagyobb légitársaságának a társtulajdonosa. A szerencsétlenségben egy másik utas és a pilóta is meghalt – írja a BBC. A Siberia Airlines fő részvényese, Oroszország egyik leggazdagabb nője a Franciaországi Cannes-ban szállt fel a magángéppel. A repülő Frankfurt közelében zuhant le. Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a balesetet. A légitársaság részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A DPA német hírügynökség szerint további két ember is életét vesztette, amikor a baleset helyszínére tartó rendőrautó összeütközött egy másik járművel. A balesetben három rendőr súlyos sérüléseket szenvedett.
Szerző