Előfizetés

Gyárfástól egymilliárdért vett meg egy állami pénzből felújított ingatlant Mészáros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.03. 08:38
Az Angol utcai épület
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tranzakció kapcsán közzétett dokumentumokban egy 10 milliárdos pénzmozgás is megjelenik: ez lehet a volt felcsúti polgármester KESMA-nak adományozott médiaportfóliójának értéke.
Egymilliárd és még nagyjából 50 millió forintot fizetett Mészáros Lőrinc cége, a Talentis Group Gyárfás Tamás vállalatának azért az ingatlanegyüttesért, ahol eddig az Echo TV működött, és ahonnan néhány napja már a Hír TV adását sugározzák - írja a G7. Ez azokból a céges dokumentumokból derül ki, amelyeket egy tavalyi vállalati ügylet miatt adott le a cégbíróságon az egykori felcsúti polgármester vállalkozása. 
Az ingatlanegyüttessel az elmúlt években többször is foglalkozott a sajtó. A komplexum a 90-es évek óta a Gyárfás Tamás érdekeltségébe tartozó St. Plusz Kft. tulajdonában volt. Sokáig itt forgatták a Napkelte adásait, de miután a műsor megszűnt 2009-ben, az épületek kihasználatlanul álltak. 2016 márciusában azonban Gyárfás felajánlotta az ingatlant a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft.-nek. A vb szervezőbizottságában társelnöki szerepet betöltő Gyárfás akkor azt nyilatkozta, hogy a cég a teljes Angol utcai épületet a biztosított bútorokkal együtt havi 1 forintért bérelheti, és jogában áll a "saját igénye szerint rendbe hoznia".
Utóbbival élt is a Bp2017 Kft., és 28 millió forintért – állami pénzből – fel is újították a komplexumot.A megállapodás szerint ezután 2017 végéig használhatta volna az ingatlant a Bp2017 Kft., de már az év elején megvásárolta azt Gyárfástól Mészáros.
A tranzakció miatt a Talentis Group két különböző vagyonleltárt is közzétett. Ebből látszik, miben van a vagyona a vállalatnak, és az is, hogy mi változott néhány hónap alatt. Így kiderül, hogy közel 10 milliárd forint is megjelent nemrég a Talentis bankszámláján. A hirtelen megugrásra az lehet a magyarázat, hogy ekkor vette át a később a KESMA-nak továbbadott Opus Presst a Talentis Mészáros tőzsdei cégétől, az Opus Nyrt.-től. Az átadásra egy elég furcsa ügylet keretében került sor, a Talentis ugyanis lényegében elcserélte a Mátrai Erőmű többségi részesedését a nagyjából 70 lapot és online kiadványt, köztük a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot, a Vasárnap Reggelt és a megyei lapok többségét tömörítő médiaportfólióra. A tranzakciót pedig szinte pontosan annyira értékelték, amennyi pénz feltűnt a társaság bankszámláján. Később ezt a csomagot adta tovább az alapítványnak Mészáros, aki a legbőkezűbb felajánló volt.

Változtatnának az árrésen a patikusok

D. A.
Publikálás dátuma
2019.04.03. 08:00

Fotó: Népszava
Sok a veszteséges patika, a tulajdonosok hozzányúlnának az árréshez.
A kis és közepes forgalmú patikák biztonságos működtetéséhez mintegy 10-15 milliárdos többletforrást vár a szakma a kormányzattól – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara keddi háttérbeszélgetésén. A köztestület elnöke, Hankó Zoltán szerint az elmúlt hét-nyolc évben sikerült jelentősen mérsékelni a gyógyszertárak veszteségeit, és az eladósodásukat, de a stabil, kiszámítható működtetésükhöz nem biztosít kellő fedezetet a jelenlegi árréstömeg és az emellett érkező állami támogatások. Mint minden egészségügyi szolgáltató, a patikák is nehezen tud lépést tartani az elmúlt három év minimálbér- és garantált bérminimum-emeléseivel. Ez különösen igaz a kis- és közepes forgalmú gyógyszertárakra. Erről már Sohajda Attila alelnök beszélt, aki elemzést is hozott a közforgalmú patikák gazdasági helyzetéről az újságíróknak. Mint mondta: a gyógyszertárakat működtető vállalkozásokban 12 300 embert foglalkoztatnak, az ő béreikre és annak költségeire 48,8 milliárd forintot fizetnek ki. S miközben a kisebb és közepes forgalmú gyógyszertárakat működtető vállalkozásoknak egyre megterhelőbbek a bérek és annak költségei, a gyógyszertárakban dolgozók átlagjövedelme nem éri el a 330 ezer forintos nemzetgazdasági átlagot. A tárák mellett dolgozók havi bruttó bére 252 ezer forint. Az alelnök hozzátette: ahhoz, hogy a patikák ki tudják gazdálkodni a szükséges béremeléseket, újabb költségvetési forrásokra van szükség. Hankó Zoltán hozzátette: a kamara két javaslatcsomagot is eljuttatott az egészségügyért felelős államtitkárnak. Az egyikben a patikai árrés korrekcióját kérik. A másikban a bérhelyzet javítására tettek javaslatokat. A gyógyszertáraknak a támogatott orvosságok forgalmazásából évente mintegy 49 milliárd forint vállalkozási bevételük van. További 54 milliárd forint folyik be a szabadon megvásárolható, illetve a nem támogatott készítmények eladásából. Míg az utóbbi árréséről a gyógyszertár szabadon dönthet, a támogatott szerek forgalmazási díja kötött. Eszerint pedig a legolcsóbb és a legdrágább gyógyszereken nagyon kicsi az a díj, amelynek elvben fedeznie kellene a patika működtetését. Ezért a kamara azt kérte a kormányzattól, hogy az 500 forint alatti készítményeknél minden dobozra 135 forintos kiskereskedelmi díjat számolhassanak el, míg az 5550 forint felettieknél a mostani fix 990 forintot váltsa fel egy 4,5 százalékos árrés. 

Hatalmas lakópark épül a budai hegyekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.03. 07:37
Az E10 Project Kft. látványterve
Fotó: Normafa - természetesen / Pest Megyei Kormányhivatal
Az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén 120 lakást építenek fel. A védett főépület megmarad, de a park nagy részétől búcsúzni kell.
Jelentős lakópark beruházás készülődik a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, írja az Index.hu. A beruházás engedélyezési eljárásának kezdetét jelző előzetes vizsgálati eljárást a Normafa - természetesen Facebook-csoport vette észre a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján.
Az Eötvös út sarkán álló hatalmas telek régóta kihasználatlan, korábban Svábhegyi Szanatórium néven a Semmelweiss Egyetemhez tartozott, ami 2010-ben adta el 1,6 milliárd forintért. A 3,5 hektáros, ma jórészt fákkal borított területen 120 lakás kialakítását tervezi az E10 Project Kft. Buda Hills villapark néven.
A Svábhegyi Szanatórium a budai hegyvidék egyik legimpozánsabb történelmi épülete. Elődje egy 1883-ban alapított vízgyógyintézet volt, a szanatórium Lechner Ödön tanítványainak tervei szerint, 1927-ben épült, és a két háború között élte fénykorát. Később üdülőszállóvá alakították, és Hajós Alfréd tervei szerint uszodával bővítették. A háború után tüdőszanatórium, majd belgyógyászati klinika lett, de 1998-ban bezárták. Azóta a Jakab Dezső és Sós Aladár által tervezett, a nagy nyugat-európai grand hotelekre emlékeztető létesítmény üresen pusztul.
Maga a főépület védett, és a tervek szerint meg is őriznék, sőt a későbbi hozzáépítésektől megszabadítva helyreállítanák az eredeti állapotába. A park viszont nem menekülne meg az épülő "társasvilláktól". Kérdéses továbbá, hogy a rengeteg új lakó autói miatti forgalmi terhelést hogyan bírja majd a környék gyakorlatilag egyetlen városba vivő útja, az Istenhegyi út.