Aggasztó: Kanada gyorsabban melegszik, mint a világ többi része

Publikálás dátuma
2019.04.03. 12:50
Illusztráció
Fotó: CLEMENT SABOURIN / AFP
Kanada melegedése átlagosan kétszer olyan gyors, mint a világ többi részéé - állapította meg egy friss kutatás.
A szövetségi kormány klímajelentése (Canada's Changing Climate Report, CCCR2019) arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak és előre láthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedés sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan - idézte a BBC hírportálja.
A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változás, amelynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak. Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 Celsius-fokot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek. A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 fokot melegedett az átlaghőmérséklet.
"Noha a melegedésben az emberi tevékenységek és a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó"

- írta a jelentés.

A globális felmelegedés több szélsőséges időjárási jelenséget: hőhullámot, a bozóttüzek nagyobb kockázatát és az ország egyes részein aszályt hoz magával. Az óceánok savasabbak lesznek, csökken bennük az oxigén, ami árthat a vízi élővilágnak. Kanada sarkvidéki vizeinek egy része néhány évtizeden belül előreláthatóan huzamosabb időn át jégmentes lesz nyaranta. A vízszint emelkedésével nő a partvidék elöntésének veszélye, az intenzívebbé váló esők belső árvizekkel fenyegetnek.
Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jég olvadásával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban - olvasható a jelentésben.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 13:38

Különleges kisbárány született Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.04.03. 12:40

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA
A vidáman ugráló wallisi feketorrú bárány már látható a debreceni állatkert kifutójában.
Egészséges utóddal szaporodott a tavaly tavasz óta Magyarországon csak Debrecenben látható különleges juhcsalád. Az állatkert beszámolója szerint az egy hete született kíváncsi és jókedvűen ugráló kisbárány szülei társaságában már látható a kifutójukban.
A világ egyik legkedveltebb, robusztus testalkata ellenére nyugodt viselkedésű juhfajtája Svájc délnyugati részéről, a német nyelvterületű Wallis kantonból származik. Beszédes nevét a származási helyéről, illetve bohókás külső jegyeiről; az orrán és arcán lévő, fekete, maszkszerű foltjairól kapta. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 12:49

Fogynak a sárkányok, kitilthatják a turistákat Komodóról

Publikálás dátuma
2019.04.03. 11:16
Illusztráció
Fotó: Suryanto Putramudji / AFP
Egy évre le akarják zárni a helyi hatóságok a turisták előtt az indonéziai Komodo-szigetet a komodói varánusz élőhelyének védelme érdekében - számolt be róla a CNN honlapja.
Az indonéz sajtó szerint 2020 januárjától nem engedik be a turistákat a szigetre. A tervezetről hónapok óta folyik a vita az indonéz tartományban, hiszen a Komodo-sziget nagyon népszerű turisztikai célpont. A látogatók számának korlátozása azonban újabb muníciót kapott a közelmúltban, amikor a hatóságok egy csempészhálózatot lepleztek le, amely 41 komodói sárkányt csempészett ki a szigetről és példányonként 500 millió rúpiáért (10 millió forintért) adott túl rajtuk külföldön.
A sziget lezárása lehetőséget teremt egy állatvédelmi program megvalósítására, amely egyfelől a komodói varánuszok populációját akarja növelni, másfelől élőhelyüket akarja biztosítani. A komodói óriásgyíkok több mint 3 méteresre is megnőhetnek, a kifejlett példányok testsúlya mintegy 70 kilogramm, harapásuk mérgező. 
A Komodo-sziget - amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel - az utóbbi időben egyre népszerűbb a turisták körében, köszönhetően a közeli Flores-szigeten leszálló új légi járatoknak és a szigeten létesült új szállodáknak. A Komodói Nemzeti Parknak jelenleg havonta tízezer látogatója van. Az UNESCO adatai szerint a nemzeti park szigetein, Komodón, Rincán, Padaron, továbbá Flores egyes partszakaszain mintegy 5000 komodói varánusz él vadon.
A helyi sajtó szerint csak a Komodo-szigetet zárják le a turisták előtt, a nemzeti park többi részét továbbra is látogathatják.
Szerző