Előfizetés

Megbukott a szudáni rezsim

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.04.11. 17:19

Fotó: ASHRAF SHAZLY / AFP
Puccsot hajtott végre a hadsereg Kartúmban, ahol hetek óta tartottak a tüntetések a magas megélhetési költségek miatt.
A szudáni fővárosban, Kartúmban hatodik napja tartottak ülősztrájkot az elnöki palotánál, miután azonban a hadsereg bejelentette a hatalomátvételt, az emberek ünnepelni kezdtek. Előtte a hadsereg körbevette az épületet, majd azt közölte, fontos bejelentést tesz. Helyi források szerint a kormányzat több tagját tartóztatták le, s lezárták a kartúmi repülőteret. Ideiglenes kormányt hoztak létre Avad Ibn alelnök vezetésével. A Reuters beszámolója szerint a kulcsfontosságú utakon katonai járművek jelentek meg. Omar al-Basir 1989 júniusában kerül hatalomra.
1989-ben került hatalomra
Fotó: AFP
A tüntetések tavaly decemberben kezdődtek, miután jelentősen emelkedett a kenyér, a benzin ára. Bár al-Basir vaskézzel irányította országát, sokan végső elkeseredésükben már nem láttak más megoldást, csak azt, hogy tiltakozzanak. A hadsereg hatalomátvételében két tényező játszatott szerepet. Egyrészt a katonai vezetés belátta, hogy a 75 éves elnök elvesztette társadalmi támogatottságát. Másrészt vérfürdő fenyegetett, a belbiztonsági erők és az ülősztrájkban résztvevők között mind súlyosabbak voltak az összecsapások, egyes források szerint szerdán 14 ember vesztette életét, köztük hat rendőr. A tüntetések decemberi kezdete óta pedig a halottak száma meghaladhatja a negyvenet. A börtönökben több ezer politikai fogoly ül. Ugyanakkor a megmozdulások résztvevői szerint a tüntetések egységesítették a társadalmat. Al-Basir ugyanis kiválóan értett ahhoz, miként ugraszthatja egymásnak a különböző népcsoportokat. A hágai Nemzetközi Törvényszék 2008-ban vádat emelt vele szemben népirtás, emberiség elleni és háborús bűnök miatt, 2009 márciusa óta nemzetközi letartóztatási parancs is érvényben van. A szudáni életszínvonal romlásában nagy szerepet játszott, hogy 2011-ben létrejött az olajban gazdag Dél-Szudán, így Kartúm fontos bevételi forrását vesztette el. A gazdaságot a korrupció is térdre kényszerítette. Decemberben háromszorosára emelték a kenyér árát, így sokakat éhínség fenyegetett. Az infláció elérte a 73 százalékot. Igen sok fiatal vett részt a tüntetésekben. Al-Basir több országtól kért segítséget, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Katar helyezett kilátásba támogatást.
Avad Ibn védelmi miniszter, Szudán ideiglenes elnöke
Fotó: ASHRAF SHAZLY / AFP

Ezer vasutas tüntetett Bukarestben, általános sztrájkra készülnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.11. 15:10

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Egy 30 év tapasztalattal bíró mozdonyvezető nettó bére a pótlékokkal együtt sem éri el átszámolva a 200 ezer forintot, és ezzel ők még jól keresnek a román vasutasok között.
A román vasúti szakszervezetek mintegy ezer tagja tüntetett csütörtökön a szállításügyi minisztérium bukaresti épülete előtt, írja a transindex.ro. A vasutasok béremelést, jobb munkakörülményeket, beruházásokat, a Román Vasúttársaság (CFR) átszervezését, illetve a vasutasok jogállásáról szóló törvény elfogadását kérik, azzal fenyegetőzve, hogy nyáron általános sztrájkba lépnek, ha nem teljesülnek követeléseik.
A szakszervezeti szövetségek vezetője, Iulică Măntescu rámutatott, egy 30 év tapasztalattal rendelkező mozdonyvezető nettó bére a különféle pótlékokkal együtt sem éri el a 3000 lejt - vagyis a nagyjából 200 ezer forintot -, a többi vasúti alkalmazott pedig ennél is kevesebb pénzt visz haza havonta.
Azt is sérelmezik, hogy elakadt a képviselőház munkaügyi bizottságában a vasutasok jogállását szabályozó törvény tervezete.
Măntescu úgy véli, 100 milliárd lej értékű beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy a vasúti infrastruktúra megfelelő állapotba kerüljön. A CFR spanyol, lengyel vagy német mintára történő átszervezését, a CFR Rt., a személyszállítással foglalkozó állami vasútvállalat, illetve az teherszállítási részleg újbóli egyesítését szorgalmazzák.
A tüntetők küldöttségét fogadták a szállításügyi minisztériumban, majd ezt követően a tiltakozás véget ért.

Megígérték a béremelést

Növelni fogják a vasúti alkalmazottak fizetését - ígérte Răzvan Cuc szállításügyi miniszter csütörtök délután, a szektorban dolgozók fővárosi tüntetését követően, írja a maszol.ro. Răzvan kijelentette, van költségvetési keret a román állami vasúttársaság (CFR) alkalmazottainak béremelésére, de azt nem részletezte, mennyire számíthatnak.

Az európai szocialisták befagyasztották kapcsolatukat a román kormánypárttal

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.11. 15:06
Liviu Dragnea (k) a Szociáldemokrata Párt elnöke
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A PSD tagságának kérdését a júniusi elnökségi ülésen tűzik formálisan napirendre a pártcsaládban.
Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai miatt befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párttal (PSD) – közölte csütörtökön a román Hotnews.ro ellenzéki hírportál, a PES elnökének egy előző napi, a pártcsalád honlapján közzétett nyilatkozatát ismertetve. Szergej Sztanisev a Brexittel foglalkozó rendkívüli EU-csúcsot megelőző PES-tanácskozáson beszélt arról, hogy a PES továbbra is aggodalommal tekint a jogállamiság romániai helyzetére. Arról tájékoztatta a szocialista kormányfőket, pártelnököket és uniós biztosokat, hogy a PES vezetősége nem vesz részt romániai tagpártjának egyetlen rendezvényén sem az európai parlamenti (EP-) választások kampányában.
„Amíg a román kormány nem teszi világossá, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett és kész követni az Európai Bizottság ajánlásait, addig a PES vezetősége befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormánypárttal”

– jelentette ki Sztanisev.

Hozzátette: a PSD tagságának kérdését az európai pártcsaládban a júniusi elnökségi ülésen tűzik formálisan napirendre. A PES romániai aktivistái sajnálatosnak, igazságtalannak és a PSD csaknem félmillió romániai tagja semmibe vételének minősítették a PES elnökének bejelentését. A baloldali aktivisták közösségi oldalukon közzétett közleményükben úgy értékelik, hogy a PES vezetősége a román jogállamisággal kapcsolatos aggodalmait ellenőrizetlen információkra alapozva, választási megfontolásból hangoztatja.
„A 126 éves múltra visszatekintő pártunk túlélte a szélsőjobboldal és kommunizmus diktatúráinak nehéz időszakát, és továbbra is az Európa-párti szociális demokrácia politikáját fogja folytatni, amely Romániának a NATO-hoz és az EU-hoz történt csatlakozását eredményezte”

– hangoztatták a PES romániai aktivistái.

Múlt héten Románia tizenkét nyugati szövetségesének bukaresti nagykövete közös nyilatkozatban kérte fel a bukaresti kormányt, hogy ne fogadjon el a bűnözés és korrupció elleni harcot gyengítő rendeletet. Viorica Dancila miniszterelnök megalapozatlannak nevezte állásfoglalásukat, és úgy vélekedett, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, az európai szocialisták csúcsjelöltje is ok nélkül aggódik a jogállamiság romániai helyzetének romlásáért, mondván, hogy kormánya folyamatosan egyeztet az EB szakértőivel és tartja magát a megbeszélt menetrendhez.