Előfizetés

Weber új Brexit-népszavazást sürget

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.12. 14:18

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Minderről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre – mondta az EPP csúcsjelöltje.
Újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban az európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) kérdéséről az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje, Manfred Weber szerint. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az Augsburger Allgemeine című bajor regionális lap csütörtök esti fórumán kiemelte, hogy 2019 történelmi jelentőségű választási év az EU számára, de a Brexit ügye eltereli a figyelmet erről.      A közösség jövőjéről szóló kérdések „feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában uralkodó káosz miatt” – mondta Manfred Weber, elképesztőnek nevezve, hogy a Brexit elhúzódása miatt meglehet, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.
„Senkinek sem tudom megmagyarázni, miként fordulhat elő, hogy meghatározó befolyást gyakorolhat az EP-választásra egy ország, amely kilép az EU-ból”

– mondta.

Szerinte a briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk. A következő „logikus lépés egy újabb népszavazás lenne” – emelte ki Manfred Weber. Hozzátette, hogy minderről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti az EU-tagsággal járó előnyöket egy olyan ország, amely távozik a közösségből – húzta alá az EPP csúcsjelöltje. A brit parlament eddig háromszor utasította el a brit kormány és az EU többi 27 tagállama által elfogadott kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot. Ezt követően a törvényhozás alsóháza több véleménynyilvánító szavazást tartott, hogy fel lehessen mérni, milyen kilépési feltételeket lenne hajlandó megszavazni a ház, ám egyik sem kapott többséget. A parlamenti alsóház a többi között ezidáig a második népszavazás kiírását sem támogatta, s ettől a brit kormány is következetesen elzárkózik.

Meghalt egy nő, akit leöntöttek savval kutyasétáltatás közben Érsekújváron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.12. 13:02

Fotó: Szlovák rendősrég Facebook oldala
A kórházba szállítást követően életét vesztette. A rendőrség vizsgálja a történteket.
Pénteken délelőtt életét vesztette egy 39 éves nő, akit a kora reggeli órákban leöntöttek savval Érsekújváron – írja a parameter.sk. Az eset a Folyóparti utcán történt kutyasétáltatás közben. A sérült nő maga hívott segítséget, kritikus állapotban szállították kórházba. A rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy a nő a kórházba szállítást követően életét vesztette. A rendőrség vizsgálja a történteket. A Joj Televízió úgy tudja, az eset mögött a nő volt élettársa állhat.  

Izraeli választás – Megszülettek a végleges eredmények

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.12. 08:29

Fotó: THOMAS COEX / AFP
A panaszok miatt a szavazatok egy részét csütörtök este újraszámlálták, ellenőrizték, valamint kijavították a számítógépes adatrögzítés hibáit.
Az izraeli központi választási bizottság közzétette a végleges választási eredményeket, miután megszámlálták a katonák szavazatait is – jelentette a tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna csütörtök éjjel. Eszerint
  • harminchat mandátuma lesz a százhúsz tagú kneszetben a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likudnak.
  • eggyel kevesebb, harmincöt a Beni Ganz vezette Kék-fehér centrista pártnak.
  • nyolc parlamenti helyet szerzett a keleti vallásos zsidókat tömörítő Sasz párt.
  • és a katonák szavazatai nyomán eggyel csökkent az ultraortodox askenázi zsidók Egységes Tóra Pártja képviselőinek száma, ők csak heten lesznek.
  • az arab Hadas-Tal párt hat honatyát küldhet a törvényhozásba.
  • a szociáldemokrata Munkapárt szintén, noha a Munkapárt képviselői az előző izraeli parlamentben huszonnégyen voltak. Avi Gabájt, a párt elnökét visszavonulásra szólította fel a párt titkára, és várhatóan hamarosan új elnököt választanak a számukra különösen lesújtó eredmény után.
  • Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű jobboldali nacionalista pártja öt helyet harcolt ki magának, és ugyanennyit kapott az új, elsősorban a telepeseket képviselő Egyesült Jobboldal nevű párt.
  • Négy-négy helyet szerzett Móse Kahlon centrista Mindannyian (Kulánu) pátja, a baloldali liberális Merec, és a Raam-Balad nevű arab párt is.
A végleges adatok nyomán megmaradt a jobboldali-vallásos tömb korábbi előnye, 65:55 lett javukra az arány a parlementben. Végül hajszál híján, alig elmaradva a 3,25 százalékos bejutási küszöbtől nem politizálhat a következő, huszonegyedik kneszetben Naftali Bennet és Ajelet Saked Új Jobboldal nevű, néhány hónapja alakult jobboldali pártja. Ők a szavazatok újraszámlálását követelik arra hivatkozva, hogy a választási bizottság honlapján különböző időpontokban különböző adatok jelentek meg, amit az illetékesek technikai hibával magyaráznak. A panaszok miatt a szavazatok egy részét csütörtök este újraszámlálták, ellenőrizték, valamint kijavították a számítógépes adatrögzítés hibáit, és csak ezt követően jelentették be a választási bizottság a végső eredményeket.