Káoszt okozott a sziklamászó közösségben a százmilliós kormányzati beruházás terve

Publikálás dátuma
2019.04.14 21:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A program lebonyolítójának felkérték a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetséget (MHSSZ). Bár elvállalták, a tagságot megosztotta a kérdés.
Az állam a stadionépítések mellett váratlanul pénz tolna a természeti sportokba is: 300 millió forintot költenének arra, hogy via ferrata utakat építsenek Magyarország szikláira. Mivel egyeztetés nélkül, felülről találták ki, mire van szüksége a természetjárásnak, a terv egyből viharokat kavart – írja az Index. A portál felidézi: a via ferrata, vagy ahogy magyarra fordították, a vasalt utak a természetjárás egyik extrém formája, a turisták ösvények helyett a sziklafalakra fúrt létrákon és drótköteleken közlekednek. Néhány éve egy testvérpár, Kovács Tamásék építettek Magyarországon tíz utat. A cikk szerint ők mutatták meg a via ferratákat Révész Máriusznak, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak, az ötlet pedig megtetszett neki, és elérte, hogy a kormány 300 millió forintot adjon további pályák építésére. A program lebonyolítójának felkérték a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetséget (MHSSZ).
Révész Máriusz a portálnak hangsúlyozta: nem szeretnék, ha a pályázatot egyetlen, és az építésben érdekelt fél (azaz a Kovács-testvérpár) kezelné, ezért keresték meg a hegymászó szövetséget.
„Az MHSSZ javaslatokat tesz majd, hogy hova építenének via ferratákat, és a miniszterelnöki kabinetiroda köt majd szerződést a nyertesekkel”
– jelentette ki.
Bár a hegymászó szövetség elvállalta a felkérést, a tagságot megosztotta a kérdés. A portál szerint egy közgyűlésen elhangzott: miközben a szövetség nehezen tud fellépni eredeti funkciójában, a szikla- és hegymászás fejlesztéséért, támogatásáért, beáll egy, a feladatától idegen terv mögé. Többen sérelmezték, hogy a kormány úgy kezd támogatni egy szűkebb réteget érintő, és nem a magyar domborzati viszonyokra kitalált kalandsportot, hogy közben évtizedeken át nem hogy nem segítette a hegy- és sziklamászás tradicionális formáit, de aktívan akadályozta azokat. Kritikaként hangzott el az is, hogy évtizedek érdektelensége után az állam miért a kevésbé beágyazott, de néhány vállalkozó által favorizált profitcentrikus tevékenységet kezdi támogatni. Az Index azt is kiemeli, hogy tanulmányok bizonyítják: a via ferrata jóval károsabb az élővilágra, mint a sziklamászás hagyományos formái.
Megkeresték az MHSSZ vezetőségét, hogy megtudják, miért vállalták el a felkérést, ha ennyien tiltakoznak, és ha a tevékenység valójában nem is vág a profiljukba. Hivatalosan csak a projekt lebonyolításáról kaptak információkat, azonban egy, a helyzetet ismerő tag az Indexnek azt mondta: félnek, hogy ha a szövetség nem áll bele, nélkülük „szabad rablás” lesz.
„Ha nem mi bonyolítjuk le, akkor jön valaki, akit egyáltalán nem érdekel, hogy mi lesz azokkal a sziklákkal, amit sziklamászók használnak”
– fogalmazott.
A portál szerint a szervezés alatt derült ki, hogy a szövetségtől függetlenül néhányan már megkezdték a szervezést, hogy via ferrata-utat építsenek a Gellért-hegyre. A terv élvezi a kormány támogatását – ismerte el Révész Máriusz, megemlítve, hogy anyagilag legfeljebb 30 százalékban állnák a Gellért-hegyi pálya kiépítését.
Az MHSSZ vezetője, Kandrács Ildikó azt mondta: az általuk írt tervben szerepel majd, hogy jelenlegi sziklamászó helyeken nem épülhetnek vasalt utak. Ám vannak olyan helyszínek, amelyek csupán azért nem sziklamászó helyek, mert azt a természetvédelem tiltotta, most pedig megnyithatják a via ferratának – mutatott rá Urbanics Áron, az egyik ismert hazai sziklamászó, számos hazai sziklaút megmászója.
„A bükki Bélkövön eddig tiltották a mászást, de most arról hallani, hogy oda via ferratát terveznek”
– jelentette ki.
Kovács Tamás, a hazai vasalt utak eddigi építője szerint az aggodalom alaptalan, mert a via ferraták építéséből a sport is profitálhat. Azt mondta:
„Nekünk is elsődlegesen fontos a sziklamászás, csak olyan sziklát építenénk ki, ami nem alkalmas a mászásra. Amúgy Ausztriában is vannak helyek, ahol egy falon van vasalt út és sziklamászás. Ha teszünk is utat sziklamászóhely közelébe, azt úgy építjük, hogy a tevékenységek ne zavarják egymást."
Kovács úgy vélte, hogy tevékenységük pozitív hatással is van a sportra, mivel a Cuha patak völgyében 2015-ben 110 sziklamászóutat építettek és ugyanannyit újítottak fel a via ferráták építésével közös projektben.

14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-listán

Publikálás dátuma
2019.04.18 13:31

Fotó: Népszava
Már a 87. helyen tartunk a 180 országot vizsgáló jegyzékben.
Kiadta legújabb listáját a sajtószabadság állapotát országonként vizsgáló Riporterek Határ Nélkül (RDF) szervezet. Magyarország a tavalyi évhez képest jelentősen, 14 helyet esett vissza, így most a 87. helyen állunk a 180-ből. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy a „magyar média tulajdonjogai még inkább az Orbán Viktorral szövetséges oligarchák kezébe kerültek,
a legfontosabb kritikus sajtótermékeknek pedig be kellett zárniuk, míg a maradék kritikus sajtó függetlensége folyamatosan veszélyben van”.
A környező országok közül a legtöbb előttünk áll a rangsorban: Szlovákia a 34., Ausztria 16., Románia pedig a 47. a listán. Magyarországgal  egy szinten Peru (85.), Sierra Leone (86.), Izrael (88.) és Bissau-Guinea (89.) áll.
Frissítve: 2019.04.18 14:21

Vajon ki lehet az, akinek Mészáros Lőrinc az avatarja?

Publikálás dátuma
2019.04.18 12:51
Forrás: bodocstibor.hu
Bödőcs Tibor egy interjúban is vicces és érdekes dolgokat árul el.
Mészáros Lőrinc Mr. Bean tudatalattijával van egy szinten szellemileg, és lassan Bill Gates-szel anyagilag - mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Bödőcs Tibor, akinek Nincs gólöröm című estjét 19-én adja le a Comedy Central. A Műsorban bőven kap Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, de Bödőcs szerint a csatornánál ezzel nem volt semmi probléma. Egyedül azt vizsgálták a jogászok, hogy a műsorban megnevezett emberek közszereplők-e. Arra a kérdésre, hogy Orbán és Mászáros közül melyiküket nehezebb parodizálni, azt válaszolja, hogy    
A parodistának át kell állnia arra az IQ-szintre, amin a parodizált van. Orbán tudja váltogatni az IQ-szintet, Lőrinc nem tudja a sajátját.
Persze Orbánnak sem megy mindig jól, Bödőcs szerint kétségbeejtő volt látni, amit Törőcsik Marival és a Kossuth-díjával művelt. Belerángatta egy promó videóba, de egyáltalán nem volt a helyzet magaslatán, viccelődni próbált a nagyon beteg színésznő mellett.
Azt eddig is tudtuk, hogy a humoristának nagyon rossz a véleménye az egész NER-ről, kultúrharcról, propagandáról. Az interjúban elmondja, 
tízmilliárdok mennek el az állami tévére meg rádióra, mindez azért, hogy a hatalom rodeóbikáján maradhasson a, akinek Lőrinc az avatarja. De ebből nem születik jó ország, jó tévéműsor, jó late night show.
Bödőcs elmondja azt is, hogy régebben fellépett egy céges rendezvényen, ahol a közönségben ott ült Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc is. 
Csányi nevetett, Lőrinc láthatóan nem értette.
Azt nem tudtuk meg, mi volt a poén.
Műsorainak és szerepléseinek hangsúlyos közéleti tematikája ellenére Bödőcsnek esze ágában sincs politikai karrierrel próbálkozni. Pedig ahogy elmesélte, tavaly megkeresték, hogy legyen képviselőjelölt Zalában. Azt mondja, a választás előtt "kábé három héttel" kereste meg az MSZP (az nem derül ki, hogy pontosan ki vagy milyen szintről), az édesanyját hívták fel a vonalas telefonon.
"Anyám mondta nekik, hogy Tibike nincs itthon, Pesten van, nem vállalja. Tibike nem vállal se lakodalmat, se céges rendezvényt, se választásokat."
Frissítve: 2019.04.18 12:53