Nem hátrál meg az MTA: tovább küzdenek a kutatóhálózat kiszervezése ellen

Publikálás dátuma
2019.04.16. 21:42

Fotó: Tóth Gergő
Az Akadémia elnöksége keddi ülésén úgy határozott: egyértelműen az MTA-n belüli reformokat támogatják.
Bár közeledtek az álláspontok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tárgyalódelegációi között, az MTA kutatóintézet-hálózatának jövőbeni működéséről továbbra sincs egyetértés. Az Akadémia elnöksége keddi ülésén úgy határozott: egyértelműen az MTA-n belüli reformokat támogatják. De ha a kutatóhálózat ki is kerül az Akadémia alól, azt csak akkor tartják elfogadhatónak, ha annak irányító testületében többségben maradnak a tudósok. A kormány a kutatóhálózat MTA-tól történő leválasztásától várná a hazai kutatás-fejlesztés eredményeinek javulását, közben nagyobb politikai befolyást is szeretnének a kutatásokról szóló döntésekben. Az ITM javaslata szerint – amit az MTA is elfogadott – a kutatóhálózatot egy Szenátus irányítaná a jövőben, aminek tagjait paritásos alapon választanák – vagyis ugyanannyi kormánydelegáltból állna, mint tudósból. Az Akadémia Elnöksége ezt nem fogadta el: álláspontjuk szerint a kutatóhálózat kiszervezése csak abban az esetben lehetne elfogadható, ha az irányítótestület legalább kétharmadát tudósok teszik ki. Az Elnökség kedden egyetértett azzal, hogy az MTA elnöke az Akadémia legfőbb döntéshozó szerve, a Közgyűlés elé terjessze az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítására vonatkozó alternatívákat. – Fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak javaslatok, nem pedig döntések. A Közgyűlés májusban ülésezik, addig az ITM és az MTA közötti tárgyalások is folytatódnak, hiszen a legfőbb kérdésekben nincs megállapodás – nyilatkozta lapunknak az Akadémia egyik munkatársa. Szerinte „házon belül” az a várakozás, hogy a Közgyűlés nem fogja engedni és le fogja a szavazni a kutatóhálózat kiszervezésére vonatkozó terveket. Hangsúlyozták: Az MTA az alábbi szempontok érvényesülését elengedhetetlennek tartja az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányításának bármilyen megváltoztatása során: az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítása az önkormányzatiság és a testületi irányítás elvén alapuljon, autonóm jogállású szervezeti formában; az akadémiai kutatóintézet-hálózat finanszírozása törvényben meghatározott elemekből álló, több évre előre rögzített módon kiszámítható, értékálló, az Országgyűlés által megállapított évenkénti költségvetési támogatással, továbbá kiválósági alapú pályázati támogatással legyen biztosított.
Szerző
Témák
MTA
Frissítve: 2019.04.16. 21:52

Óvodásoknak kellett végignézniük a fideszes képviselő első kapavágását

Publikálás dátuma
2019.04.16. 18:34

Fotó: Facebook / Pánczél Károly országgyűlési képviselő
Szigetbecsén vezényelték ki a gyerekeket egy üres telek szélére.
Gyerekeket vezényeltek ki Szigetbecsén egy üres telek legszélére, hogy megnézzék, ahogy Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő elvégezi az első kapavágást az épülő új óvoda területén – vette észre a 444.hu. Erről Pánczél Károly tett közzé fotókat a Facebook-oldalán, és kiemelte: „megejtettük az első kapavágást Szigetbecsén, ahol Pest megyei kompenzációs alapból, 300 millió forintos támogatásból épül új óvoda”. 
Ahogyan arról korábban lapunk is írt, az alapvető jogok biztosa és helyettesei arra kérték az EP-választáson listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.
Székely László szerint a gyermek alapvető emberi jogokkal, saját nézetekkel, érzésekkel rendelkező individuum: 
  • a gyermeki jogok tisztelete olyan politikai és alkotmányos kultúrát feltételez, amelyben a gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei,
  • egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője,
  • és a gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés.
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 18:50

Festészeti kiállítást hozna létre Felcsúton Mészáros fociakadémiája

Publikálás dátuma
2019.04.16. 18:07
Fotó: Népszava
A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 25 millió forintot ajánlott fel a felcsúti önkormányzatnak, hogy kiállítást nyisson Kokas Ignác műveiből.
Az önkormányzatot maga Mészáros Lőrinc kereste meg az ötlettel, miszerint tárlatot tartana a váli származású neves művész hagyatékából. Szerinte a kiállítás „a fociakadémián tanuló  fiatalok szellemi nevelését segítené elő” - írja az mfor.hu.
A Kokas-bemutató a váli Ürményi-kastély felső szintjére került volna, ám Mészáros egy évek óta üresen álló, lakóházat javasolt,

amely Fő utca 125. szám alatt található Felcsúton. A polgármester szakvéleményt kért arról, hogy felújítani vagy újjáépíteni lenne-e jobb a házat, eszerint bár az épület statikailag elfogadható állapotban van, belső kialakítása nem optimális egy kiállításhoz, és energetikai szempontból is gyenge besorolású, így egy új épület felhúzása olcsóbb lenne.  Ezek alapján a képviselőtestület minden valószínűséggel az épület újjáépítése mellett döntött – ám erről biztos információt a múlt csütörtöki ülés jegyzőkönyvének nyilvánossá válása után lehet majd tudni.
Kokas Ignác
Fotó: Népszava
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 18:32