Szocialista elsőség a spanyol parlamenti választáson

Publikálás dátuma
2019.04.28. 20:28

Fotó: BURAK AKBULUT / Anadolu Agency
A szocialista PSOE, Pedro Sánchez hivatalban lévő kormányfő pártja nyerte meg a spanyol parlamenti választást, a leadott alsóházi szavazatok 98 százalékot meghaladó feldolgozottsága szerint 123 mandátummal végzett az élen. Óriási veszteségeket szenvedett el a Néppárt, amely 66 mandátumhoz jutott. A további sorrend: Ciudadanos (jobboldali liberális, 57), Podemos (baloldali, 35), Vox (jobboldali populista, 24). A többi mandátumot a regionális pártok szerezték meg. Bár sem a bal-, sem a jobboldal nem szerzett abszolút többséget, várhatóan Sánchez marad a miniszterelnök a Podemos mellett egyes regionális pártok támogatásával. A voksolást magas részvétel mellett rendezték, 2015-höz képest hét százalékkal többen szavaztak. Barcelonában 17 százalékos volt az emelkedés.
A szavazóhelyiségek megnyitásával vasárnap reggel 9 órakor kezdődött a voksolás Spanyolországban. A választók este 20 óráig adhatták le szavazataikat az ország 8131 településén és városában, több mint 23 ezer helyszínen. A választásra jogosult 36,9 millió spanyol állampolgár közül több mint 2 millióan szavazhattak külföldről, a legtöbben, több mint 420 ezren Argentínából. A spanyol választók 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról döntenek. 
A mintegy 5 millió lakosú, kelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben ezen a napon regionális parlamenti választásokat is tartottak.

Sánchez: Világos üzenetet küldtünk

Nem hallottuk már 11 éve, hogy a szocialista párt megnyerte a választásokat – kezdte beszédét Pedro Sánchez főtitkár, spanyol miniszterelnök vasárnap éjjel a párt madridi székháza előtt összegyűlt ünneplő tömeghez szólva, miután kiderült, hogy a szavazatok 28,7 százalékát megszerezve, győzedelmeskedtek az előrehozott parlamenti választásokon. „A spanyolok egyértelműen azt akarják, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kormányozza és vezesse az országot a következő négy évben” – fogalmazott a hivatalban lévő kormányfő, akinek szavait többször is elnyomta az egybegyűltek örömujjongása és lelkes skandálása. A politikus szerint a szocialisták győzelmével „a jövő nyert és a múlt veszített”. „Világos üzenetet küldtünk Európának és a világnak, hogy le lehet győzni a tekintélyelvűséget és a visszafejlődés” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy egy haladó, a jövőbe tekintő országot akarnak létrehozni. A PSOE vezetőjével egyszerre állt nyilvánosság elé Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke Madridban, aki pártja választási eredményét nagyon rossznak nevezte. „A Néppárt nyerni szeret” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy mostantól az elveszített szavazatok visszaszerzéséért fognak dolgozni. (MTI)

Frissítve: 2019.04.29. 06:12

Kiszivárogtatási botrány tartja lázban a szigetországot

Publikálás dátuma
2019.04.28. 19:07

Fotó: Chen jialiang / AFP/Imaginechina
Theresa May kabinetjének legbefolyásosabb, a Nemzetbiztonsági Tanács (National Security Council, NSC) munkájában is részt vevő tagjai keveredtek “kabátlopási ügybe” az elmúlt napokban. Alighanem véletlen egybeesés, hogy éppen a pénzügyminiszter, Philip Hammond részvételével lezajlott Egy övezet, egy út kínai kezdeményezés csúcstalálkozójával egyidejűleg határozott Londonban a nemzetbiztonsági grémium arról, hogy a Huawei kínai óriáscég részt vehet a szigetország távközlési hálózata ötödik generációjának fejlesztéséről indított tenderen. Bár a gyártót nem vonják be a központi infrastrukturális elemek beszállításába, - többek között antennákra kaphat majd rendelést, - Kína esetleges bevonása egy stratégiai jelentőségű beruházásba számos ország, köztük az Egyesült Államok és Ausztrália számára elfogadhatatlan a biztonsági kockázatok miatt. A szigetországban kialakult botránynak csak közvetve van köze a Kínával és a Huawei-jel kapcsolatos fenntartásokhoz. Most fordult elő első ízben a kormányfőt, a legfontosabb minisztereket és a három brit titkosszolgálati ügynökség vezetőjét is magában foglaló Nemzetbiztonsági Tanács történetében, hogy az ott folytatott vita és döntés villámgyorsan eljutott a sajtóhoz. A legnagyobb példányszámú országos napilap, a konzervatív The Daily Telegraph részletesen beszámolt a megbeszélésről. A közvélemény megtudhatta, az egyes miniszterek milyen kifogásokat emeltek a Huawei-jel kötendő, Theresa May által támogatott szerződéssel szemben. A Tanács tagjai mindeddig annak biztos tudatában nyilváníthattak véleményt összejöveteleiken, hogy a részvevőket köti a szigorú titoktartás elve. Azt már mind a Downing Street, mind a lakosság természetesnek veszi, hogy minden kormányülés "zaftos" részletei kiszivárognak, de az NSC működése eddig a kőbe vésett kölcsönös bizalomra épült. Az incidenst hatalmas felháborodás kísérte. A szűk körű kabinet érintett tagjai közül mindenki keményen elhatárolta magát a történtektől, melyeket nehéz nem a Brexit-válság közepette kialakult nem-hivatalos konzervatív vezetőválasztási kampánnyal, a helyezkedéssel összefüggésbe hozni. Akárki is volt a tettes, világosan demonstrálta, hogy a Tanács óvatos Kínával szemben, még ha már gondolni is kell a Brexit után kötendő önálló kereskedelmi egyezményekre. Theresa May a nemzetbiztonság fontosságára hivatkozva azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. Sir Mark Sedwill, a köztisztviselői kar feje és munkatársai a miniszterek és legközelebbi tanácsadóik telefonhívásait, üzeneteit és a szociális hálón keresztül folytatott kommunikációit egyaránt ellenőrzik. A bűnösnek várhatóan az állásába kerül indiszkréciója. Annál is inkább, miután a Henry Jackson Society agytröszt most közzétett, a The Sunday Times-ban ismertetett jelentése szerint “nagy a valószínűsége, vagy biztos, hogy a Huawei a kínai titkosszolgálatok érdekeit képviseli, és a bevonásával működő távközlési hálózatot ki fogják használni állami biztonsági célok elérésére”.
Témák
Huawei
Frissítve: 2019.04.28. 21:14

Családi barát zaklatta Tolkien fiát

Publikálás dátuma
2019.04.28. 17:14

Fotó: Facebook
Később pedig őt is szexuális zaklatásért perelték.
Döbbenetes hangfelvétel került elő a napokban, amelyen a Gyűrűk ura világhírű szerzője, J.R.R. Tolkien legidősebb fia, John Tolkien gyermekkori traumáiról beszél – írja a Guardian cikke alapján a 444.hu. A halála előtt nem sokkal készített felvételen John arról beszél, hogy apja barátai közül többen szexuálisan bántalmazták. A papi hivatást választott férfi állítja, a 20-as évek közepén híres édesapja tudós ismerősei gyakran töltötték náluk az éjszakát, és az sem volt ritka, hogy az este úgy végződött, hogy  
valaki befeküdt mellé az ágyába, lehúzta róla a pizsamáját és „még akkor is mellette volt, amikor reggel felébredt”.

A szomorú vallomásról azért készült felvétel, mert egy férfi beperelte Johnt, mert korábban papként szexuálisan molesztálta őt. A sértett végül peren kívül megegyezett a katolikus egyházzal, de felkereste egykori bántalmazóját és rögzítette a beszélgetést. Örökösei most hozták nyilvánosságra az azóta már elhunyt férfi felvételét.
Szerző
Frissítve: 2019.04.28. 17:15