Uniós bokarugdosás

A semminél több, a valaminél kevesebb – ennyi volt a csütörtöki nagyszebeni uniós csúcs, az utolsó az európai parlamenti választások előtt. Igaz, sokat nem is lehetett várni tőle. Ehhez képest kell értékelnünk azt a tízpontos nyilatkozatot is, amit a 27 tagállam vezetői az asztalra tettek, miközben alatta heves, közjoginak álcázott bokarugdosás folyik.
A Nagyszebeni Nyilatkozat erősebb és egységesebb Európai Unió megteremtését ígéri a jövőnek. "Továbbra is megvédjük az életmódunkat, a demokráciát és a jogállamiságot…, hitet teszünk közös értékeink és az alapszerződésekben megfogalmazott alapelvek mellett" - így az egyik pont. Pikáns, hogy aláírták azoknak az országoknak a vezetői is, amelyek ellen a jogállami normák megsértése miatt folyik eljárás. 
Nagyszebenben is kirajzolódtak a várható belső harcok és törésvonalak, például Macron francia elnök szavaiban: „két hét múlva Európa, illetve a nacionalizmus között kell választani”. Márpedig hiába írta alá a 27 vezető, hogy megvédi a jogállamot, ha eddig semmit sem tudtak kezdeni a magyar, a lengyel és a román kormány politikájával, amely aláássa a demokráciát, miközben vita van egy sor egyéb kérdésben és küszködés a brit kilépéssel, a populista hullámmal, a kínai és orosz kihívással. 
Ami az asztal alatti rugdosást illeti, Donald Tusk, az állam- és kormányfői testület elnöke bejelentette: két nappal az EP-választások után rendkívüli csúcs lesz Brüsszelben, mert már júniusban meg kell állapodni az Unió legfelső vezetőiről. (2014-ben ez három hónapot vett igénybe.) A vita az EU leendő vezetői kiválasztásának módjáról szól. Az EP azt követeli, hogy az állam- és kormányfők annak a páneurópai politikai pártnak a listavezetőjét nevezzék meg csúcsvezető-jelöltként, amely a legtöbb szavazatot kapta a választásokon, s élvezi a parlament támogatását is. A tagállamok egy csoportja ezt elutasítja. A „Spitzenkandidat módszer” legvehemensebb ellenzője a francia elnök, illetve a holland és a luxemburgi kormányfő meg a litván elnök, miközben - Sebastian Kurz osztrák kancellárhoz hasonlóan - Angela Merkel német kancellár is kiáll az EPP vezető jelöltje, a bajor Manfred Weber mellett. 
Lohol a magyar kormányfő is, aki a néppárti konfliktus miatt hátrált ki Weber mögül, s a magyar népnek küldött nagyszebeni üzenetében megelégedett a luftballonnal: „a magyar kormány csak bevándorlásellenes EU-vezetést támogat”. Megérezhette, könnyen veszíthet abban a játszmában, amelyben európai tényezővé szeretett volna emelkedni. Mind fogyatkozóbb reménnyel tekinthet a szélsőjobbos Salvini-vonal megerősödése, a Néppárt szélsőjobb nyitása felé. Weber helyett pedig akár a francia Michel Barnier-vel is szembe találhatja magát az Európai Bizottság elnöki posztján, bár a szocialista, liberális, zöld frakciók nélkül – Weberhez hasonlóan - ő sem juthat el odáig.
A The Guardianban Timothy Garton Ash oxfordi professzor azt írja: nagy bajban van az európai projekt, de nem szabad hagyni, hogy az unió szétszakadjon. Pedig az elhúzódó bizonytalanságnál ma semmi sem biztosabb.
Szerző
Friss Róbert

Amőba

Időnként mindenkiből előbújik a szakértő. Focimeccsek idején az ország erre fogékony része sport és/vagy közgazdász professzor lesz; van, akit az otthoni fúrás-faragás tesz mesteremberré, amikor pedig időjárási kérdések kerülnek elő, hirtelen megugrik a klímaszakértők száma. 
A Fidesz környékén a választás és a választókerületek kérdése hívja elő mindenkiből a matematikust és a geográfust.

 Ezúttal Miskolcon, ahol a lakosság mozgásai miatt át kellett rajzolni az egyéni választókerületeket.
Tudjuk 2014 óta: a Fidesznek a sok választási manipulációs eszköze közül – győzteskompenzáció, egy fordulós szavazás, a külhoniak és a külföldön dolgozók eltérő szavazási módja – az egyik kedvenc hobbija a választókerületek átrajzolása. Azaz ők mondják meg, hogy melyik választópolgár melyik kerületbe lesz kedves elfáradni, és szavazni. Tehát mindenki ugyanúgy voksol, csak néhányan (sokan) máshol.
Ilyenkor egy utcán belül is előfordul, hogy egy háztömb az egyik választókörzethez tartozik, az utána következő már egy másikhoz, az azt követő viszont megint az előzőhöz. Ezzel jól ki lehet kanyarítani egy-egy részt az ellenzék számára esélyes körzetekből, amit hozzácsapnak egy biztosan kormánypárti körzethez (térképészeti rész), és máris megvan a fideszes mandátum (matematikai rész) úgy, hogy az ellenzék esélyes helyeit szétszedik (politikai rész).
Miskolcon a fideszes polgármester korábbi kabinetfőnöke által vezetett helyi választási iroda rajzolgatott, és elérték, hogy megszűnjön a szocialista Bartha György körzete, amit 25 éve mindig nyert. Miután a bíróság új eljárást rendelt el, megint rajzolgattak, az eredmény pedig magáért beszél. Az új választókerületek majdnem fele úgy néz ki, mint egy fésű vagy fűrész, de vannak, akik robotszörnyet, esetleg absztrakt festményt látnak bele. A 19-as körzetbe többszörös csápokkal nyúlik bele a 18-as, amelyik maga is beleharap itt-ott a 17-esbe. Ilyen rajzok sokszor az unalmas iskolai órákon születnek, amikor a padtársak kockás lapon amőbáznak. 
Annyi a különbség, hogy ott bárki nyerhet.
Szerző
Markotay Csaba

Lesütött máj

A nyirkos májusi idő azokat is beveri a szupermarketbe, akik ilyentájt délelőtt már kint vannak a földeken, vagy a házvégi kis veteményesben. A nappal itt egyet jelent a dologidővel, az alkony meg azt üzeni, hogy be kell zárni a csirkéket, meg kell etetni a disznót, s kiengedni a kutyát a gazdasági udvarba, mert az éj sötét, és tele rókával. Vagy ha épp nem rókával, akkor őzekkel, így ha nem a tyúkok tizedelőnek, akkor az elvetett saláta, petrezselyem vész oda. 
Tanácstalan nénike toporog a darabolt húsokkal és fóliázott belsőségekkel teli hűtőpult előtt. Alig magasabb, mint a bevásárlókocsi, amit gondosan a sarokba tolt, nehogy útjába legyen bárkinek is. A karján fekete lakktáska, látszik, hogy jobban szeretné letenni, mert akkor mind a két kezét szabadon használhatná, de nem meri. Épp ezért a bőrfogantyú hol az egyik, hol a másik irányba csúszik, előbb a kézfeje, aztán a válla felé, attól függően, hogy a felső vagy épp az alsó polcok között matat az ujjaival.
Melléérek, megállok. Rám néz, s beszélni kezd, de nem hozzám, hanem inkább csak magának, olyasféle monológgal, amibe az idős falusi nénik mindig beleszőnek kérdő hangsúlyokat anélkül, hogy bármiféle választ várnának. Inkább magukkal folytatnak párbeszédet, s talán azért nem némán, mert ebben a korban már minden kimondott hang felértékelődik, akár meghallja valaki, akár nem.
- Jaj, hát sok ez nekem ez a máj, nem bánom, ha le is van értékelve, de mit kezdjek én hetven dekával? Mondja már, miért nem tudnak ebből kisebb csomagot gyártani, majd leszakad a karom, míg itt tartom. Hány darab ez, nem látom rendesen, az olvasószemüveget otthon hagytam, ezzel meg csak távolra nézek. Nekem nyolc darabnál nem is kéne több, egyedül vagyok mint az ujjam, ha a macskákat nem számítom. Régebben megvettem volna az egész dobozzal, a papa igencsak szerette a fűszeres, hagymás májat zsírjára sütve, ette frissen, aztán másnap hidegen, pirítósra szétkenve, erős paprikával. De hát nincs már papa vagy húsz éve. Gyerekünk meg sose volt, nem adott az isten, pedig hogy könyörögtem érte. Adott mindenkinek, annak is, akinek nem kellett, csak nekem nem adott. Meg is haragudtam rá, nem mentem templomba harminc évig, csak akkor mentem, amikor meghalt a papa. Őt nem mertem pogány módon eltemettetni, úgyhogy kifizetem visszamenőleg harminc évre az egyházi adót, így aztán a pap elbúcsúztatta, én meg újra járok templomba, ne vesszen kárba az a rengeteg pénzt, ha már visszamenőleg kiengeszteltem vele az úristent. Mennyi van ebbe, tíz vagy tizenöt? Nekem elég lenne négy darab, főzök hozzá egy kis rizsát zöldborsóval, vagy kukoricapuliszkát, de még az is lehet, hogy sóskamártást, úgyis nő a kertben, mint a bolondgomba, de minek, ha nincs, aki egye. A másik négyet elosztanám a két macskának két napra, hadd legyenek boldogok ők is. Na jól van, megveszem, nem bánom, ha tizenöt, majd lesütöm magamnak, ahogy a papának szoktam régen, reggelre meg pirítok hozzá egy kis kenyeret, vágok rá erős paprikát, s krákogok majd jó hangosan, hátha meghallja ő is odafent.
Szerző
Doros Judit
Frissítve: 2019.05.10. 09:12