323,40 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.05.13. 08:13
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákhoz képest hétfőn kora reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
Hétfő reggel fél hétkor az euró 323,40 forintra gyengült a péntek esti 323,66 forintról.
A svájci frank jegyzése 284,71 forintról 284,82 forintra emelkedett, a dolláré viszont 288,05 forintról 288 forintra csökkent.
Az euró minimálisan gyengült a dollárral szemben: hétfőn reggel 1,1229 dolláron állt a péntek esti 1,1237 dollár után.
Szerző

A BMW hezitál, a Mercedes lassít - a német sajtó szerint rossz idők jönnek a magyar autóiparra

Publikálás dátuma
2019.05.13. 07:51

Fotó: Németh András Péter
A járműgyártás a magyar nemzeti össztermék mintegy 20 százalékát adja.
Megszorításokra kényszerül a BMW és a Daimler és emiatt csökkentenie kell a Magyarországon tervezett termelés bővítését - idézi a neves német üzleti lapot, a Handelsblatt-ot a  portfolio.hu. Márpedig a GDP 20 százalékát termelő autóipar meghatározza a magyar gazdaság középtávú kilátásait is.
2018 nyarán Debrecen helyi politikusai alig hitték el, mekkora szerencse érte őket. A BMW ugyanis akkor jelentette be, hogy egymilliárd eurós megaberuházás keretében új üzemet épít a város határában. A kilátások kedvezőek voltak akkor - kezdődik a cikk egy visszaemlékezéssel. Akkoriban a bajor autógyártó a globális kereslet felfutásával indokolta az új gyár felépítését és éves szinten 150 ezer darabos modellszámot említettek. Most viszont a német lap arról ír: intenzív tárgyalások folytak a háttérben a debreceni üzem felépítésének jövőjéről. Miközben Oliver Zipse termelési igazgató továbbra is reményét fejezte ki a termelés bővítése iránt az alacsony költséggel bíró helyszínen, Nicolas Peter pénzügyi igazgató már egyértelműen utalt a társaság már jelenleg is feszült pénzügyi helyzetére és az egyre jobban kiépülő túlzott kapacitások veszélyére. Ennek oka, hogy 2018 ősze óta a piacok a vártnál rosszabbul teljesítenek, a költségek feletti kontroll pedig gyengülhet.     A Mercedes már meg is hozta a döntését Miközben a BMW elemzi és értékeli a helyzetet, addig a versenytárs Mercedes már most is egy lépéssel előrébb jár - olvasható a Handelsblatt cikkében. A Daimler vezetői ugyanis megállították a kecskeméti gyár bővítését. Az igazgatótanács állásfoglalása szerint a második üzem üzembehelyezését legalább egy évvel elhalasztották - írja a német lap a csoportból származó információi alapján.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 07:59

Rengeteg pénz marad rejtve a NAV elől: a gazdagok és a határ-menti ingázók titkolóznak a leghatékonyabban

Publikálás dátuma
2019.05.13. 07:17

Fotó: Shutterstock
És a Pénzügyminisztérium nem idegeskedi túl a kérdést.
A lakosság jövedelmeinek 20,3 százalékát nem látja a NAV – írja a hvg.hu a Pénzügyminisztériumra hivatkozva. A tárca szerint az ország legszegényebb és leggazdagabb 10 százaléka titkolja el a legtöbb bevételét, az összes jövedelme több, mint 30 százalékát. Budapesten a háztartások alig 10 százalékot tudnak elrejteni a NAV elől, vidéken 25 százalékos az arány. Különösen a Nyugat-Dunántúlon és Hajdú-Biharban rossz a helyzet, vagyis ott, ahonnan sokan járnak át a határ túloldalára dolgozni. És a jelek szerint a minisztérium legfeljebb bosszús a visszásságokért, ugyanis miközben más területeken citálja a feketegazdaság ellen tett lépéseket (…), a lakossági jövedelmek fehérítésével kapcsolatos intézkedésekről nem szól”.
Szerző