323,93 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.05.14. 08:29
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött kissé a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben keddre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a hétfő esti 324,20 forint után kedden reggel háromnegyed nyolckor alacsonyabban, 323,93 forinton állt.
A dollár jegyzése 288,60-ról 288,22 forintra, a svájci franké pedig a hétfő esti 286,91 forintról 286,33-ra csökkent kedd reggelre.
Szerző

Matolcsy mindkét fia éppen időben menekítette pénzét rokona megroggyant bankjából

Publikálás dátuma
2019.05.14. 07:37

Fotó: Népszava
Nagyon szerencsések voltak, nem úgy mint az a 750-nél is több betétes, akinek bentragadt a pénze.
Ha Matolcsy Ádám cége nem érezte volna meg időben, hogy lehúzza a rolót az NHB, akkor a milliárdos forgalmú vállalkozás hatalmas összeggel ragadhatott volna bent, írja a 24.hu. Emlékeztetőül: Matolcsy György jegybankelnök üzleti életben aktívabb fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltsége, a Balaton Bútor Kft. éppen két héttel az előtt nyitott számlát a Gránit Banknál, hogy a Magyar Nemzeti Bank fellépett az NHB Bankkal szemben, ahol addig a számláját vezette a cég. (Az NHB Szemerey Tamás érdekeltsége, aki Matolcsy György unokatestvére.)
Így aztán Matolcsy Ádám vállalkozása átvihette akár az összes pénzét a Gránithoz, kimenekítve az NHB Bankból. Pár napra rá – hivatalosan is – megroggyant az NHB, a jegybank december közepén 7 millió forintban korlátozta az egy bankszámláról felvehető összeget, és felügyeleti biztosokat rendelt ki. Idén márciusban véget ért a haláltusa: az NHB Bank bedőlt, végelszámolásba fordult a folyamat, az ügyfeleket a betétbiztosítási alap fogja kártalanítani, de csak 32 millió forint erejéig.   Most kiderült: Matolcsy másik fiának, Máténak is működött a hatodik érzéke. Neki két cége van, a jelentősebb, a Mém Műhely Kft. a cégbírósági adatok szerint ugyancsak december elején (6-án, egyetlen nappal testvérének cége előtt) cserélte le az addigi számlavezetőjét, az NHB-t a Gránit Bankra. Több mint 750 betétesnek nem volt ilyen szerencséje, nekik bentragadt a pénzük a bankban. Matolcsy Máté állítása szerint azért nyitottak új banknál számlát, mert szükségük volt új bankszámlára és több ajánlatból ennek a pénzintézetnek az ajánlatát fogadták el, mivel számukra a legjobb konstrukciót kínálta. Pedig korábban mindkét Matolcsy-fiú megbízott az NHB Bankban, olyannyira, hogy attól vett fel hitelt egy-egy cégük 2017 közepén, ami hozzásegítette őket egy-egy értékes villához egymástól pár száz méterre, a Rózsadomb szélén. Akkor kénytelenek voltak elismerni, hogy apjuk annak a nagyjából 500 négyzetméteres, háromszintes luxusvillának egy részét használja, amelyet 430 millió forintért hirdetett meg a korábbi tulajdonos, és amelyet Ádám cége vásárolt meg, úgy fest, 100 milliót lealkudva az árból. Matolcsy Máté pedig a Mém Műhely Kft.-n keresztül tudott közel 140 millió forintért megvenni egy, a 179 négyzetméteres lakórészen felül wellness részleget, billiárdtermet, háromállásos garázst is magába foglaló impozáns ingatlant.
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 14:20

Megjavult a Barátság, újra jön az olaj a vezetéken

Publikálás dátuma
2019.05.13. 19:29

Fotó: Viktor Drachev /
A hétvégén újra megindult a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság-vezetékből - tudta meg lapunk. Először szennyezett anyag érkezik, amit a Mol elkülönít.
A hétvégén újra megindult az olajszállítás Magyarországra Ukrajna felől a Barátság II-vezetékből – tudatta megkeresésünkre a Mol. Annak érdekében, hogy a csőből mihamarabb újraindulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a Mol, az érintett országok cégeihez hasonlóan vállalta, hogy a nemzetközi vezetékből mintegy 100 ezer tonna szennyezett kőolajat kivesz és hazai tárolókban elraktároz – fogalmaztak. Szakértők szerint ezt követően - e hét végétől vagy jövő hét elejétől - már ismét jó minőségű kőolaj érkezhet. Értesülésünk szerint Magyarország mellett Szlovákia is kész 10-15 ezer tonnát eltárolni a rossz minőségű kőolajból, illetve szükség esetén a Mol további közel százezer tonnát is képes lenne elhelyezni. Az orosz kitermelési pontok közelében három hete nagy arányban oda nem való klórvegyületek keveredtek az Európát ellátó Barátság-vezetékbe táplált olajba. (Az adalék a bányászatot könnyíti, ám, mivel a finomítókat károsítja, azt a szállítás előtt ki kell vonni az olajból.) Moszkva nem szólt előre, így először Fehéroroszország jelezte a szennyezést, majd erre hivatkozva sorban a németek, lengyelek, szlovákok, ukránok és végül április vége felé a magyar Mol is felfüggesztette a szállítmányok átvételét. Oroszország a felelősséget magára vállalta: több magáncég-vezetőt letartóztattak, akik állítólag olajlopást igyekeztek ily módon – a jelek szerint sikertelenül – elleplezni. Két hete orosz források már a tiszta szállítmányok megindításáról tudósítottak. A Mol az illetékes államok képviselőivel május közepére – vagyis e hétre - ígérte a rendezést. Ezzel egyidejűleg a magyar állam felkínálta a cég számára az ország biztonsági készleteit, amiből a Mol 150 ezer tonnát megvásárolt. Május elején Fehéroroszországból jó minőségű szállítmányok érkeztét jelezték. A szennyezett anyagot az egész nyomvonalon tárolókba töltik ki. 
A Mol százhalombattai finomítója és tározói
Vasárnap – az MTI tudósítása szerint - az ukrán fél is jelezte, hogy a vezeték Barátság II-nek nevezett déli szakaszán újraindítja a szállításokat, a Mol pedig hajlandó átvenni a terméket.  A Mol a kivett mennyiséget a legmodernebb eljárásokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával újra felhasználhatóvá teszi – írta lapunknak a társaság. Ennek nyomán a finomítóba kerülő anyag klórtartalma ismereteink szerint a megszokott 1-3 milliomod (ppm) arányról 3-4 ppm-re emelkedhet. Ez azonban még bőven a szabványos 10 ppm-en belül marad, így azt a finomító normál üzemben képes feldolgozni. A vállalat finomítói ezalatt is kizárólag tiszta, jó minőségű kőolajat engednek feldolgozásra, ennek megfelelően a Magyarországon elérhető üzemanyag minősége jelenleg is kiváló és a jövőben is az marad – szögezték le. Épp emiatt ugyanakkor, úgy tudjuk, a tárolóürítés még több hónapot vehet igénybe. Az intézkedések többletköltséggel járhatnak a Mol számára. Ennek mértéke szakértők szerint legalábbis százmilliós nagyságrendű, amit a szerződés értelmében kiszámlázhatnak a szállítónak, vagyis – javarészt - az orosz Lukoilnak. Ugyanakkor most nem erre összpontosítanak. Ezt támasztja alá Hernádi Zsolt Mol-vezér lapunknak adott korábbi nyilatkozata is, miszerint az ügy miatt nem tervezik beszállítási útvonalaik alapvető átszervezését. Vagyis, bár a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója egyaránt ellátható lenne a tengerről az Adria-vezetéken át, annak 20 százalékos arányát – legalábbis az ügy miatt – bizonyosan nem tervezik növelni. (Szakértők szerint a tengeri olaj részint drágább, részint nehezebben is feldolgozható a rosszabb minőségű orosz olajra beállított Mol-finomítók számára.) A rendezésig a biztonsági kőolajkészletből felszabadított 150 ezer tonna elegendő lehet a napi mintegy 20 ezer tonna feldolgozására alkalmas százhalombattai finomító számára, amit az Adria-vezetékből, saját tartalékaikból és a hazai kitermelésből is ellátnak. A Molnál a kőolajszállítások teljes helyreállását május második felére várják.
Szerző
Frissítve: 2019.05.13. 20:11