Megvan, miről beszélt Orbán Trumppal

Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:30

Fotó: CHRIS KLEPONIS / AFP
Csak barátságos témák jöttek el, kerülték a vitás ügyeket.
Semmilyen vitás ügyet nem vetett fel Donald Trump a magyar-amerikai kapcsolatokban Orbán Viktor washingtoni látogatása alkalmával – értesült a Népszava. Információink szerint a húsz perces megbeszélés kifejezetten barátságos légkörben zajlott, a két fél tudatosan kerülte a kényesebb témákat. Érdekes módon alig kerültek szóba az Egyesült Államok számára fontos energiaügyek, pedig erről márciusban külön tárgyalt Budapesten az amerikai kormány megbízottja. Úgy tudjuk, ezt a témát csak röviden vetették fel, és hamar le is zárták. Így konkrétumok alig kerültek szóba, Trump megköszönte Orbán Viktornak, hogy Magyarország nem tiltakozott az USA izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ellen, és a két vezető egyetértett abban: sokat tesznek a világ keresztény közösségeinek megsegítéséért, továbbá a migráció megfékezéséért. A tárgyaláson egyetlen konkrét ügyként a fegyverbeszerzés került szóba: mint azt a Népszava elsőként megírta, a magyar kormány norvég-amerikai rakétavédelmi rendszer beszerzését tervezi. A Norvég Civil Alap ügye miatt azonban komoly feszültség van a norvég kormánnyal. Úgy tudjuk, Orbán Viktor azt kérte Trumptól, lobbizzon az üzlet megkötése érdekében a norvég félnél. A magyar delegáció tagja volt Habony Árpád is, de az nem derült ki, milyen minőségében – ezzel kapcsolatos kérdéseinkre Orbán Viktor stábja sem válaszolt eddig. Habonyról amúgy éppen hétfőn írtuk meg, hogy rendszeresen egyeztet az USA budapesti nagykövetével, rajta keresztül zajlik az egyeztetés a amerikai nagykövetség és Orbán Viktor között. Pedig az Orbán-kormány hivatalosan mindig tagadta, hogy Habony a miniszterelnök tanácsadója lenne.
Érdekesség, hogy Budai Gyula külföldi külpiacokért és az orosz szankciók gazdasági hatásainak kompenzálásáért felelős kormánymegbízott is jelen volt a megbeszéléseken, de ő nem beszél idegen nyelvet. Megkeresésünkre Budai Gyula a Fidesz sajtóosztályához irányította munkatársunkat.

Orosz katonai gépek miatt riasztották a magyar Gripeneket, a brit légierőre is szükség volt

Publikálás dátuma
2019.05.14. 18:05

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Egy nappal az első baltikumi éles riasztás után ismét riasztást kaptak a magyar vadászgépek.
Három repülő miatt riasztották kedden a Baltikumban a Magyar Honvédség Gripenjeit és a brit királyi légierő kötelékébe tartozó, az észtországi Amari repülőbázison állomásozó Eurofighter Typhoon gépeket - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. Egy nappal az első baltikumi éles riasztás után ismét riasztást kaptak a magyar vadászgépek.
Ez alkalommal egy IL-22-es repülőgép és a kíséretét biztosító két SU-27-es vadászgép miatt szálltak fel a készenléti szolgálatban lévő vadászrepülők. Az orosz katonai repülőgépek nemzetközi légtérben repültek, azonban nem létesítettek rádiókapcsolatot a légi forgalmi irányítással. A magyar Gripenek és a brit királyi légierő vadászgépei a Balti-tenger délkeleti részén a riasztást követően - 8600 méteres magasságon - elfogták és azonosították az érintett légtérbe bejelentkezés nélkül belépő repülőgépeket. Az azonosítást követően a magyar és a brit vadászgépek visszatértek bázisukra - írta a HM.
Hétfőn a Magyar Honvédség Gripenjeit a május elsején megkezdett feladat-végrehajtás óta először riasztották egy azonosítatlan repülőgép miatt. A Gripenek a Balti-tenger felett rövid időn belül azonosították, majd kivezették a légtérből azt az orosz AN-26-os repülőgépet, amely engedély nélkül lépett be a Baltikumba.
Témák
Gripen

Közzétette a kormány annak bizonyítékát, hogy Brüsszel megtámadta a babaváró hitelt, de az derül ki belőle, hogy nem

Publikálás dátuma
2019.05.14. 17:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Informális telefonbeszélgetések voltak, az egészet pedig a magyar kormány kezdeményezte.
Múlt hét végén indult be a kormányzati propagandagépezet azzal, hogy „az Európai bizottság megtámadta az új magyar babaváró támogatást”. A Magyar Nemzetben megjelent cikk után Rétvári Bence állt ki sajtótájékoztatót tartani, ahol azt állította: Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását. Rétvári szerint „Brüsszel a migránskártyák kapcsán semmilyen versenyjogi korlátozást, kifogást nem emelt, holott az ilyen kártyákra érkező pénzt is bankokon keresztül utalják”. Ez szerinte felháborító kettős mérce. Ráadásul szerinte ez az egész jogi köntösbe bújtatott politikai támadás, Brüsszel a magyar családtámogatási rendszert támadta meg.
Gyorsan reagált a Bizottság, hivatalos közleményt adtak ki. Eszerint:  "A hétvégén több sajtóorgánumban megjelent az a téves értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az ún. babaváró hitelprogramot, amelyet nemrég jelentett be a magyar kormány. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben.
A magyar kormány kötötte az ebet a karóhoz, már másnap, múlt vasárnap közölték, hogy az egyeztetési jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozásával bizonyítják az igazukat. Ezt ma megtették. Mármint nyilvánosságra hoztak dokumentumokat. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy
  • Magyarország kezdeményezte az egyeztetést,
  • hivatalos tárgyalás nem volt.
A nyilvánosságra hozott vezetői összefoglalók állandó visszatérő fordulata, hogy a hazai minisztériumok megfelelő munkatársai "szakértői szintű informális telefonbeszélgetést" folytattak a Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának témáért felelős főosztályának különböző munkatársaival (összefoglaló néven: „Bizottság”). Az egyik brüsszeli levél is leszögezi, hogy a az abban leírtak semmiképp nem tekinthetők a  Bizottság hivatalos álláspontjának.
Az egyik összefoglalóból az is kiderül, hogy "a Bizottság márciusi informális, szakértői szintű megkeresésére azért volt szükség, mert a Bankszövetség jelezte a PM felé, hogy álláspontja szerint a Babaváró Támogatás konstrukciója a jelen formájában a 100%-os állami kezességvállalásnak köszönhetően európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatást tartalmazhat a bankok szintjén." Azaz a magyar fél fordult a Bizottsághoz, mert a hazai Bankszövetségnek vannak aggodalmai a programmal kapcsolatban. Az egyeztetések - a nyilvánosságra hozott összefoglalók szerint - egyébként teljes mértékig szakmai alapon zajlottak, a politikai szintre jellemző hisztériától teljesen mentesen. Mindkét fél ismertette az álláspontját, amik a néhány egyeztetési kör után igencsak közel kerültek egymáshoz.
A történtekre újra reagált a Bizottság. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének nyilatkozata szerint: "Egyes források tévesen azt közölték, hogy az Európai Bizottság „támadja” a programot. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a program céljait, azaz a családok támogatását. Ahogy már korábbi közleményünk kiemelte, a magyar kormány kezdeményezett előzetes egyeztetést a tervezett hitelprogramról, de a Bizottság még nem alakított ki hivatalos álláspontot a konstrukcióról. A Bizottság szakértői a magyar hatóságokkal folytatott előzetes párbeszéd keretében igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok – tehát nem a hiteleket felvevő magánszemélyek – tekintetében később aggályok merüljenek fel az állami támogatásokra vonatkozó szabályok szempontjából. Az előzetes egyeztetések folytathatók, és az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat vagy az, hogy bárki megkérdőjelezhesse a konstrukció jogszerűségét."
Szerző
Frissítve: 2019.05.14. 18:49