Feleannyit sem tudnak költeni a magyarok, mint egy átlagos európai

Publikálás dátuma
2019.05.16. 20:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nő a vásárlóerő, de még így is rosszul állunk európai összehasonlításban.
2016 óta több, mint 20 százalékkal nőtt a magyarországi vásárlóerő, csak az elmúlt egy évben 7 százalékkal – közölte a GfK. De ez a nagy növekedés is csak arra volt elég, hogy mostanra elérjük az EU-átlag 40 százalékát – írja a HVG.  Az egy év alatt elkölthető jövedelem Magyarországon fejenként 6654 euró, ez egy hónapra és forintba átszámítva havi 179 ezer forintot jelent.
Ami az EU egészét illeti, ott az egy főre jutó vásárlóerő évi 16 878 euró, ez háromszázalékos növekedést jelent egy év alatt. A mutató leginkább azokban az országokban nő, ahol átlag alatti a vásárlóerő.

Szerző
Témák
pénz

Óriásit nyert a Nemzeti Színház a kulturális tao eltörlésén

Publikálás dátuma
2019.05.16. 19:57
Vidnyánszky Attila egy korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava
Ötszörösét kapják annak, mint amennyire tao-forrásokból jogosultak lett volna.
Ötször annyi pénzt kap a Nemzeti Színház, mint amennyire tao-forrásokból jogosult lett volna – írja a Válasz Online. A cikk szerint a színház a 2018-as jegyárbevétele alapján 76 millió forint tao-támogatást kaphatott volna, de időközben eltörölték a kulturális tao-t, a kormány pedig kompenzációt ígért az intézményeknek. 
A portál úgy értesült, hogy a Nemzeti 400 millió forintot kaphat.

A régi tao-rendszer egyik legnagyobb ellensége épp Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója volt és régóta lobbizott, hogy töröljék el a kulturális tao rendszerét.   A portál úgy tudja,
az Opera és az Operett 1,2-1,2 milliárd forintot kap, de ez csupán azt jelenti, hogy nagyjából annyi kompenzáció jár nekik, amennyi tényleg kiesett a kulturális tao eltörlésével.

A Müpa 800 millió forintja kicsit több, mint amennyi tao-t szerzett, a cirkuszos MACIVA esetében a 800 millió majdnem duplázást jelent, a Pesti Magyar Színház 800 milliója pedig közel négyszeres növekedést.
Szerző
Témák
TAO

Lezárják a Nyugati tér környékét vasárnap délelőtt

Publikálás dátuma
2019.05.16. 19:00
MTI Fotó: Kovács Tamás
A lezárás idején a 4-es és a 6-os villamos egyik irányban sem áll meg a Nyugati pályaudvarnál.
Lezárják Budapesten a Teréz körutat a Podmaniczky utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között vasárnap, sem kerékpárral, sem járművel, sem gyalogosan nem lehet majd használni a Nagykörút ezen szakaszát - közölte a BKK. A lezárást építkezési munkákhoz kapcsolódó intézkedések miatt rendelték el. 
A Váci útról és a Szent István körút felől érkező gépjárművek a Lehel téren és a Ferdinánd hídon keresztül tudják elkerülni a lezárt útszakaszt

, a Bajcsy-Zsilinszky úton érkezőknek pedig célszerű a Podmaniczky utcán keresztül a Nagykörútra kanyarodniuk. A Blaha Lujza tér irányából érkezők szintén a Ferdinánd hídon át térhetnek vissza a Nagykörútra, illetve közelíthetik meg a Váci utat. A lezárás idején a 4-es és a 6-os villamos egyik irányban sem áll meg a Nyugati pályaudvarnál, a 9-es autóbusz pedig Óbuda felé módosított útvonalon közlekedik.
Szerző
Témák
útlezárás