Áder is részt vesz az új ukrán elnök beiktatásán

Publikálás dátuma
2019.05.17. 20:59

Fotó: Népszava
Az államfő május 20-án utazik Ukrajnába.
Áder János is részt vesz Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán államfő jövő hétfői kijevi beiktatásán, s lapunk értesülései szerint a két politikus negyedórás megbeszélést is tart. A találkozón alighanem szóba kerül az új ukrán oktatási és nyelvtörvény is, ezek a magyar álláspont szerint jelentősen szűkítik a kárpátaljai magyarság nemzetiségi jogait – írja a HVG. Mindeközben Ukrajnában bejelentették, hogy 
az ukrán kormánykoalícióból kilépett a Népi Front nevű kisebbik kormánypárt, így hivatalosan is megszűnt az egyébként hónapok óta nem működő koalíció. A lépés célja az, hogy Zelenszkij ne oszlathassa fel a parlamentet, és ne írhasson ki előrehozott választást.

A törvények szerint ugyanis a parlamenti pártoknak most harminc napjuk van egy újabb koalíció létrehozásáig, s amíg tart a harminc nap, nem lehet feloszlatni a Verhovna Radát. A hónap eltelte után pedig azért nem lehet ezt megtenni, mert már túl közel kerül az ősszel esedékes rendes választás ideje.
Szerző
Témák
Ukrajna

Hatósági vizsgálat: az ólomkötényeket is átvilágítják a Péterfyben

Publikálás dátuma
2019.05.17. 20:33
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Arra a kérdésünkre, hogy atomenergia hivatal mikor ellenőrizte utoljára a hazai kórházakban a sugárvédelmi eszközöket, azt a választ kaptuk: a feladat 2016-ban került hozzájuk.
Hatósági vizsgálatot indított az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Péterfy kórház baleseti intézetében miután a traumatológusok jelezték: szerintük annyira elhasználódott a röntgensugárzás elleni védőfelszerelésük, hogy az ólomkötényük áteresztővé váltak. A Népszava értesülései szerint a hatóság munkatársai kedden kezdik a helyszíni ellenőrzést. A kórházfenntartó lapunk kérdésére pedig azt írta: a Péterfy baleseti sebészeti műtőiben dolgozók korábban sem voltak és ma sincsenek veszélyben, 50 sugárvédőköpeny áll a rendelkezésükre, azok mindegyike engedélyezett és bevizsgált, állapotuk megfelel az előírásoknak. További új sugárvédelmi kötények, pajzsmirigyvédők és steril ólomkesztyűk beszerzése pedig folyamatban van. Az atomenergia hivataltól megtudtuk: az ólomgumi kötényeknek nincs meghatározott szavatossági ideje, de tönkremehetnek, ha nem megfelelően, vállfára akasztva tárolják azokat. Összehajtva a bennük lévő árnyékoló réteg összetöredezhet, és emiatt valóban romolhat a védőhatásuk. A kórház menedzsmentje a traumatológusok vészjelzése után maga is hozzálátott a meglévő 50 ólomkötény biztonságosságának az ellenőrzéséhez. A feladattal független szakértőt bíztak meg. A legelhasználódottabbakkal kezdték a biztonsági vizsgálatot, péntekig 21 kötényt ellenőriztek, köztük a legöregebbeket is, s azok mind jónak bizonyultak. Töredezett köpenyt sem találtak. Arra a kérdésünkre, hogy atomenergia hivatal mikor ellenőrizte utoljára a hazai kórházakban a sugárvédelmi eszközöket, tőlük azt a választ kaptuk: a feladat 2016-ban került hozzájuk. S azóta kétévente jutnak el azokhoz az intézményekhez, amelyek ionizáló sugárzást kibocsátó berendezéssel, legnagyobb számban orvosdiagnosztikai eszközzel dolgoznak. Magyarországon körülbelül 4000 ilyen intézmény van. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint csak elenyésző hányadban, az ellenőrzések 10 százalékában találtak kifogásolható védőeszköz. Ezekben az esetekben a hatóság úgynevezett érvényesítési eljárást indíthat, de a gyakorlatban a feltárt hiányosságokat az érintettek még azelőtt megszüntetik, mielőtt ez még megkezdődhetne. Arra a kérdésünkre, hogy a fenti okok miatt zárattak-e be kórházat, vagy annak bármely részlegét, azt válaszolták, hogy mióta náluk van a feladat még nem került sor egészségügyi intézmény engedélyének a korlátozásra.  
Szerző

TASZ: Kövér László megsértette az Alaptörvény elveit

Publikálás dátuma
2019.05.17. 20:28

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
„A meleg és a hetero például egyenrangú. De a bajszos is egyenrangú a nem bajszossal, sőt, a szakállassal is. És a narancssárga is egyenrangú a többi színnel”– üzenték a házelnöknek
A homofóbia elleni világnap alkalmából rövid videót tett közzé Facebook oldalán a TASZ amelyet Kövér Lászlónak címeztek, miután a házelnök azt mondta, hogy: „egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak” valamint azt, hogy „erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása” és az örökbefogadó meleg párok között.   
A videóban kiemelik, hogy a „gránit szilárdságú Alaptörvény” szerint „a törvény előtt mindenki egyenlő”: meleg és a heteró is „de a bajszos is egyenrangú a nem bajszossal, sőt, a szakállassal is. És a narancssárga is egyenrangú az összes többi színnel.” A felvételen bocsánatkérésre buzdítják a házelnököt: 
„Megbántottál egy csomó embert, megsértetted az alaptörvény elveit és a szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet. Mit lehet ilyenkor tenni? Például nagyon gyorsan kérjél bocsánatot a magyar melegektől, a családjaiktól és mindenkitől aki örökbefogadott gyereket nevel!”

Szerző