Előfizetés

Újrakezdést követel az osztrák sajtó

R.T.
Publikálás dátuma
2019.05.19. 10:24

Egy megoldás van: teljes újrakezdés. Ez pedig az utóbbi időben láthatatlanná vált ellenzékre is igaz.
Érthető módon az osztrák lapok nagy terjedelemben foglalkoztak a belpolitikai válsággal, amelyet az „Ibiza-videó” váltott ki. Ebben Heinz-Christian Strache elárulta, a médiát a saját elképzelései szerint akarja átalakítani, visszaélne hatalmával és kész a korrupcióra. Strache szombaton minden funkciójáról, az alkancellári tisztségről és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökségéről is lemondott, de ezzel már nem tudta megmenteni a kormánykoalíciót, este Sebastian Kurz kancellár bejelentette, vége az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ közös kormányzásának. A liberális Der Standard szerint
Kurz az egyetlen magától értetődőt tette azzal, hogy az idő előtti voksolás mellett döntött. Az azonban meglepő, hogy ilyen sokat várt a botrányos videó megjelenése után a döntés bejelentésével. Ezzel ugyanis óhatatlanul magát is belekeverte az ügybe.

Nyilvánvaló, hogy a kancellár kész lett volna folytatni a koalíciót azzal a feltétellel, hogy távozik a belügyminiszteri tisztségből Herbert Kickl (FPÖ). Azzal azonban, hogy az FPÖ ezt elutasította, az a benyomásunk támadhat, hogy a konzekvenciákat az Osztrák Szabadságpárt vonta le és nem a kancellár. Végül Kurz mégis helyesen cselekedett, azaz sokkal inkább arról van szó, hogy ezt az FPÖ lehetővé tette.
A bécsi Kurier megjegyzi, a videofelvételből egy olyan politikus képe alakul ki – Strachéről van szó -, aki számára csak a hatalom megszerzése a cél, ezért minden struktúrát átalakítana. Vélhetően az egész pártot magával rántja a mélybe

– állapítja meg a lap, amely rámutat, ezt tette egykor Jörg Haider is. S ismét bebizonyosodott, hogy ezzel a párttal nem lehet állami ügyeket intézni. Ám az FPÖ elszigetelődésének is megvannak a maga veszélyei, nevezetesen az, hogy Ausztria ismét kétpárti országgá válik. Ezt azonban senki sem akarhatja. Ezért egy megoldás van: teljes újrakezdés. Ez pedig az utóbbi időben láthatatlanná vált ellenzékre is igaz. Különösen érdekes, mit írt a Kronen Zeitung, hiszen a botrányvideóban Strache a legolvasottabb osztrák napilap megszerzéséről beszélt. A lap szerint „mindaz, amit átéltünk, nem azzal áll összefüggésben, hogy politikusok közbenjárnak a médiánál azért, hogy valamennyire befolyásolják hírközlésüket”.
Szerinte mindaz, amit Strache felvázolt – a független újságírókat kirúgná, a helyükre az FPÖ embereit ültetné -, nem is orbánizmus, hanem egy diktátori szerepre vágyó személy jellemképe.

A Kronen Zeitung is azt tartja különösnek, hogy Kurz miért várt ennyire sokat az előrehozott választás bejelentésével. Eddig ugyanis ügyes „médiakancellárként” lépett fel, ezúttal azonban ügyetlenség volt részéről, hogy órákat várt a döntéssel. Ez gyengíti az imázsát, a határozott döntésekre képes vezető személyiség képét – írja a Kurier.

Erdogan: Eldöntött kérdés, hogy Törökország légvédelmi rakétarendszert vesz Oroszországtól

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.19. 09:59

Az Sz-400-as megvásárlása immár „lezárt ügy” – mondta a török elnök.
Már eldöntött kérdés, hogy Törökország Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol Oroszországtól – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, azt is jelezve, hogy Ankara és Moszkva a jövőben közösen fog gyártani Sz-500-as rakétarendszereket. A török államfő leszögezte: az Sz-400-as megvásárlása immár „lezárt ügy”. Ezzel lényegében megerősítette már korábban is bejelentett szándékát, miszerint „nem lenne etikus”, sőt, kifejezetten erkölcstelenség volna, ha Ankara kihátrálna az üzletből. Washington már korábban figyelmeztette Ankarát, hogy az orosz légvédelmi rendszer nem integrálható a NATO hálózatába, és a beszerzés veszélybe sodorhatja azt a 3,5 milliárd dolláros üzletet, amelynek keretében Ankara amerikai Patriot légtérvédelmi rendszert vásárolna. Az Egyesült Államok azt is felvetette, hogy ha Törökország Sz-400-as rendszert vesz, akkor Washington felülvizsgálja a török részvételt az F-35-ös harci gépek programjában. Erdogan ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy országa továbbra is kész e harci gépek megvételére.
„Előbb vagy utóbb megkapjuk az F-35-ösöket”

– tette hozzá.

A török elnök azt is jelezte, hogy Moszkva és Törökország közösen fog gyártani Sz-500-as rakétarendszereket. Ezzel kapcsolatban a TASZSZ hírügynökség idézte Szergej Csemezovot, a Rosztyeh orosz állami cég vezetőjét, aki május elején azt mondta:
„Mi csak üdvözölhetjük Törökországnak azt a szándékát, hogy partner legyen az Sz-500-as projektben.”

Guardian: Magyarország próbakő lesz a Facebook számára

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.05.19. 08:03

Ahhoz, hogy az apolitikusként hirdetett rendszer működjön, élő demokrácia szükséges, fékekkel és ellensúlyokkal, szabad sajtóval, eleven civil társadalommal. És nem világos, hogy mit tud tenni ott a cég, ahol nagy tere van a propagandának és a manipulációnak – írja a lap.
Magyarország egyre inkább próbakő lesz a Facebook számára, amely nem a legtökéletesebb módszerekkel ugyan, de mostanában igyekszik kiszűrni az álhíreket, ám emiatt összetűzésbe kerül a magyar kormánnyal – írja a Guardian. A lap szerint a gond ott van, hogy az alkalmazott módszer aggasztó hiányosságokat mutat, miközben a közösségi háló igyekszik szabadulni a gyűlöletbeszédtől, a botok produktumaitól és más, ártalmas tényezőktől. Ennek érdekében közzétett egy „fehérlistát”, ám aki azon nincs rajta, az nem hirdethet a szolgáltató oldalain. Ennélfogva Magyarország és más kis államok úgy érzik: őket másodrendűként sorolták be. De az amerikai társaság nem látja, miként tudna másként mozogni a politikai, jogi és kereskedelmi aknamezőkön. Ahhoz, hogy az apolitikusként hirdetett rendszer működjön, élő demokrácia szükséges, fékekkel és ellensúlyokkal, szabad sajtóval, eleven civil társadalommal. És nem világos, hogy mit tud tenni ott a cég, ahol nagy tere van a propagandának és a manipulációnak. Ily módon Magyarországon vizsgázik a Facebook ellenőrző mechanizmusa. Nálunk ugyanis nem talált olyan partnert, aki a tények alapján ellenőrizné a megjelenő tartalmakat. Ily módon viszont hazugságok jelenhetnek meg még jelentős portálokon is. Azt sem tudni, mit tud tenni a vállalat, amikor egy kormány, vagy annak szövetségesei, illetve ellenfelei vannak a hamis hírek mögött. Így a Fidesz most elhatározta, hogy támadásba megy át. A Századvég listát tett közzé arról, amikor szerinte politikusok és közéleti személyiségek véleménye a politikai korrektség nevében áldozatul esik a cenzúrának. Úgy tűnik, mintha jogi kampány készülne a Facebook ellen. Krekó Péter szerint a hatalom megpróbálhatja, hogy korlátozza magyar földön a cég tevékenységét, ha már nem találja célszerűnek az ellene irányuló hadjáratot. Viszont az álhírek nem maradnak határokon belül, ezért egy szakértő sürgeti, hogy a Facebook építsen ki hatékony biztosítékokat mindenfajta fake news ellen.