Előfizetés

Veszprém-Szeged: le kell játszani

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.25. 09:40

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
„Megpróbáljuk ledolgozni a hátrányunkat a visszavágón, de nem sok esélyt adok magunknak” – mondta Bánhidi Bence, a szegediek válogatott beállósa.
Formalitásnak tűnik a férfi kézilabda-bajnokság fináléjának vasárnapi visszavágója (18.00, tv: M4 Sport), miután az első, csütörtökön lejátszott mérkőzésen a Telekom Veszprém hazai pályán lehengerlő második félidei játékával 35-24-re kiütötte a címvédő MOL-Pick Szegedet. Bár a szegedi közönség támogatásával a csapat lehetetlennek tűnő feladatokat is képes otthon megoldani, ezúttal valóban csodának számítana, ha sikerülne a fordítás. 
„Megtörte a csapatot, hogy nem jutottunk be a Vardar ellen a Bajnokok Ligájában a négyes döntőbe – mondta az NSO TV-nek Bánhidi Bence, a szegediek válogatott beállósa. – A második félidőben nyújtott teljesítményünk elfogadhatatlan volt egy bajnoki döntőben. Megpróbáljuk ledolgozni a hátrányunkat a visszavágón, de nem sok esélyt adok magunknak.” 
A szövetség döntése értelmében külföldi játékvezetők vezetik a döntőket, Szegeden svéd bírók fújják majd a sípot. Igaz, az első találkozó után ennek valószínűleg már nincs különösebb jelentősége. 
A szegediekkel kapcsolatos pénteki hír még, hogy az európai szövetség súlyosan megbírságolta a klubot és annak több játékosát is. A Mol-Pick Szeged 5000 eurót köteles befizetni a Vardar Szkopje ellen május 5-én lejátszott BL-negyeddöntő visszavágójának hajrájában tapasztalható rendzavarások miatt. A Vardar ugyanezért 8000 eurós „csekket” kapott.

Juhász Roland a jó génjeiről is beszélt a kupadöntő előtt

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.05.25. 09:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Semmit nem jelent, hogy Marko Nikolic eddig veretlen a Honvéd ellen – válaszolta lapunk kérdésére a MOL Vidi szerb trénere a labdarúgó Magyar Kupa szombati döntője előtt.
Budapest Honvéd–Vidi 1-16. 
Így néz ki a pontok nyelvén a hazai kupasorozat történetének 78., szombat esti fináléjának párosítása, mióta a Vidi felkészítéséért Marko Nikolic felel. Mindez azt jelenti, hogy a székesfehérvári csapat kispadját 2017 júniusában elfoglaló edző csapata az utóbbi két szezonban csupán egyszer veszített pontokat a Honvéd ellen a bajnokságban, további öt meccsét megnyerte. Vajon ez számít bármit is a 19.30-tól a Groupma Arénában (tv: M4 Sport) sorra kerülő, az előzetes jegyeladási adatok alapján biztosan legalább 10 ezer néző előtt kezdődő párharcot megelőzően?
„Nem – jelentette ki a Népszava kérdésére válaszolva Marko Nikolic, akivel ellentétben kispesti kollégája, Supka Attila egyszer, 2007-ben már nyert MK-t a Honvéddal. – Természetesen azt remélem, hogy ez a mérleg megmarad a kupadöntő után is, de szeretném hangsúlyozni: a kupadöntő sosem egy normál mérkőzés. Ez üres szólamnak tűnhet, de egy egymeccses finálé mindig külön történet, ennél fogva az előző mérkőzéseknek semmi köze nincs az esélyekhez. Hiszek a csapatban és a játékosaimban, ráadásul fontos, hosszú idő után nem hátráltat sérülés vagy eltiltás, azaz mindenkire számíthatok a Honvéd ellen. Nehéz mérkőzés lesz, maximális koncentrációra és taktikailag fegyelmezett játékra lesz szükség ahhoz, hogy mi győzzünk.”
Előzetesen egyébként azt gondolhatnánk, hogy a bajnokság negyedik helyén végző Honvéd „fittebben” várja a döntőt, hiszen míg a Vidi az NB I és az MK mellett tavaly négy oda-visszavágós párharcot játszott a Bajnokok Ligája selejtezőjében és hatszor pályára lépett az Európa-liga csoportkörében is, addig a kispesti csapat „csak” négy meccset játszott az El selejtezőjében. E felvetés kapcsán a Vidi csapatkapitányát, a szezonbeli 50. meccsére készülő Juhász Rolandot kérdeztük.
„Szerencsére az egész pályafutásomra jellemző volt, hogy sok meccset játszottam szezononként, de mint a legtöbb futballista, én is jobban szeretek mérkőzéseket játszani, mint edzeni. Örülök, hogy így alakult az idényünk, abszolút nem érzem magam fáradtnak – kezdte a korábbi 95-szörös válogatott játékos. – Vidéki parasztgyerekként jó géneket örököltem, szerintem ennek is köszönhető, hogy egy ilyen hosszú szezon után sem érzem magamon a fáradtságot. Ha érezném, már abbahagytam volna a focit, ám biztos vagyok benne, hogy jövőre is pályán leszek. Remélem, egy év múlva is hasonló meccsszámról beszélhetünk majd az idény végén.”
Az már a múlt vasárnap befejeződő bajnoki évad végén kiderült, hogy a másodikként záró Vidi és a Honvéd is elindulhat a nyáron az Európa-liga selejtezőjében, azaz Juhász Rolandék adott esetben akár meg is ismételhetik az idei menetelést. A fentiek tudatában szombat este kizárólag a kupa a tét – a Honvéd nyolcadszor, a Vidi másodszor nyerne.
„Tudjuk, hogy mik a Vidi gyenge pontjai, felkészülten várjuk a kupadöntőt – nyilatkozta lapunknak Gazdag Dániel, a kispestiek saját nevelésű játékosa. – A 2017-ben megnyert bajnoki cím után a Budapest Honvédnak és a Magyar Futball Akadémiának is nagyon sokat jelentene a Magyar Kupa megnyerése, hiszen mint az akkori, úgy a mostani csapatban is többen vagyunk olyanok, akik az akadémián nevelkedtünk. Bízom benne, hogy mi győzünk szombaton.”

Végleg a győztesé lesz a kupa

A kupadöntő pénteki sajtótájékoztatója közben az asztalra került a vándorserleg mellett egy másik, méretarányosan mindenben megegyező, kicsinyített példány is, amellyel kapcsolatban Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője elárulta: az idei évtől egy ilyen serleget minden győztes hazavihet majd. Hozzátette, hogy a kupaátadásnál ugyanakkor továbbra is az eddigi trófeát fogják átadni a finálét megnyerő csapat kapitányának.

„Éreztük, hogy bajnokként mindenki minket szeretne megverni”

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.05.24. 09:45

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Nem kellett ismét 18 évet várni, megvédte bajnoki címét az FTC férfi vízilabdacsapata. Hogy a tavalyi vagy az aktuális sikerhez vezető út volt-e rögösebb, arról megoszlanak a vélemények.
Szinte végig az A-Híd OSC Újbuda együttese vezetett a bajnoki cím kérdését lezáró szerdai mérkőzésen a Komjádi-uszodában, ám a negyedik negyedben időnként már előnyben pólózó FTC-Telekom Waterpolo a 8-8-ra végződő rendes játékidő után végül ötméteresekkel jobbnak bizonyult. A Ferencváros „söpréssel” 3-0-ra nyerte a finálét.
„Amikor a hajrában 8-7-nél volt három labdánk is a 9-7-hez, de mégis újra egyenlített az OSC, azt gondoltam, az ellenfél húzza be az ötmétereseket. Ekkor Madaras Norbert szakosztályelnök és Gerendás György is azt mondta, nyugodjak meg, mi győzünk, végül igazuk lett. Nem véletlenül olimpiai bajnokai ennek a sportágnak – mondta el lapunknak Nyíri Zoltán, a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnöke, aki korábban maga is vízilabdázott. A sportvezető érdeklődésünkre elárulta, hogy szerinte a tavaly, 18 (szűk) esztendő után elnyert cím vagy az idei elsőség megszerzése volt-e nehezebb. – Év közben sokkal nehezebb dolgunk volt, mint tavaly, hiszen egyrészt éreztük, hogy bajnokként mindenki minket szeretne megverni, másrészt pedig sok év után először voltunk BL-csapat, ami komoly meccsterhelést jelentett.”
A finálé harmadik, bajnoki címről döntő mérkőzésén Varga Dénes és Vámos Márton is remek teljesítménnyel rukkolt elő, csakúgy, mint a több fontos védést bemutató válogatott kapus, Vogel Soma.
„Tavaly 2-0-s összesített előnyben voltunk már a döntőben, aztán a harmadik meccsen szépített, majd egyenlített az ellenfél, ezért nagyon örülünk, hogy az OSC ellen a harmadik mérkőzéssel lezártuk a párharcot – kezdte a Népszava kérdésére válaszoló Vogel Soma. – Mindenesetre a tavalyi sikerhez vezető út szerintem talán egy kicsit nehezebb volt. Akkor hiába mondták többen, úgy érzem, nem mi voltunk az esélyesek, ráadásul a döntő is öt meccs után dőlt el, teljesen más helyzet volt.”
A decemberben a világ legjobb edzőjének választott Varga Zsolt által felkészített férfi pólócsapat 23. bajnoki aranyérme mellett a Ferencvárosnál 2019 tavaszán megnyerte a maga bajnokságát a férfi jégkorong- és a futballcsapat is, hasonlóra soha korábban nem volt példa. Dörzsölhetik a tenyerüket az FTC-szurkolók, hiszen a sikertörténetnek még nincs vége, a Magyar Kupát már megnyerő női labdarúgócsapat ugyanis a jövő héten kezdi meg a bajnoki döntőt az MTK ellen.
A bajnok pólósokra még egy komoly próbatétel vár ebben az idényben, az FTC ugyanis ott lesz a Bajnokok Ligája Hannoverben sorra kerülő nyolcas döntőjében június elején.