Előfizetés

Nyolcas erősségű földrengés volt Peruban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.26. 13:11

Fotó: STR / AFP
Az áldozatok számáról egyelőre még nincs információ.
Az amerikai földtani intézet közlése szerint vasárnap hajnalban 8-as erősségű földrengés rázta meg Peru északi részét, amit még az epicentrumtól közel 1300 kilométerre lévő fővárosban, Limában is érezni lehetett – írja az AP hírügynökség. A mérések alapján a földrengés nagyjából 114 kilométer mélyen keletkezett, ami közepes mélységnek számít. Az elnök Martín Vizcarra arra kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg nyugalmukat.
Jelenleg az ország több városában nincs áram, a mentőmunkások túlélők után kutatnak a romok között. Azt, hogy halálos áldozatai a katasztrófának, egyelőre még nem tudni.

Német cégek is megszakíthatják üzleti kapcsolataikat a Huawei-vel

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.26. 11:55

Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto
A Bosch már vizsgálja a lehetséges következményeket az amerikai szankciók fényében.
Vezető német cégek, a Siemens, a Bosch és a szoftvergyártó SAP vizsgálják, hogy van-e értelme fenntartani az üzleti kapcsolatokat a Huawei kínai telekommunikációs céggel az amerikai szankciók fényében – írta pénteki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.   
Egyebek között a Bosch azt közölte, hogy követi az eseményeket és „vizsgálja a lehetséges következményeket”.

Megjegyezte továbbá, hogy a Bosch szigorúan betartja a jogi követelményeket és kötelezettségeket világszerte. Donald Trump május 15-én írt alá rendeletet az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy tiltsa meg amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. A rendelet nem nevesített egyetlen országot vagy vállalatot sem, de már akkor biztosra vették az elemzők, hogy a Huawei a célpont.  
Másnap az amerikai kereskedelmi minisztérium fel is tette a Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára

, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől. A minisztérium ugyanakkor 90 napos felmentést is adott a Huawei egyes ügyfeleinek annak érdekében, hogy „kritikus szolgáltatásaikat” fenn tudják tartani a tilalom életbe lépéséig és más beszerzési forrásokra tudják azt átállítani.    
A Huawei a világ második legnagyobb okostelefon gyártója és termékei nagyban függenek az amerikai áramkör-beszállítóktól.

Eltörölhetik Írországban a válás feltételeit

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.26. 09:24

Fotó: Artur Widak / Artur Widak/NurPhoto
Megszavazták, hogy ne kelljen a pároknak négy évet külön élniük a kereset beadását megelőzően.
Ötvenegy százalékos részvétel mellett a szavazásra jogosultak 82 százaléka mondott igent arra az alkotmánymódosításra, miszerint az elválni akaró pároknak ne kelljen legalább négy évet külön élniük az utóbbi ötből a kereset beadását megelőzően. Ez egy újabb jelentős változás az ír társadalom életében, amelyet sokáig a szigorú katolikus előírások határoztak meg. A referendumot az európai parlamenti választásokkal együtt tartották meg a szigetországban.
Az ír kormány már előzőleg bejelentette, hogy ha a nép a válás feltételének eltörlésére szavaz, akkor törvénytervezetet nyújt be, miszerint a válás feltétele az volna, hogy a házaspárnak a megelőző három évből kettőt különélve kell töltenie.

Az írek igent mondtak arra is pénteken, hogy az állam ismerjen el minden külföldön történt válást. Eddig az állam azért ismert el csak nagyon kevés külföldi válást, hogy az ír állampolgárok ne éljenek vissza a külföldi válás lehetőségével. A négyéves kötelező különélés 1995 óta volt érvényben, amikor az írek szűk - 50,3 százalékos - többséggel megszavazták a válás lehetőségét. A mostani referendum előtt napra pontosan egy évvel szavazták meg az írek az abortusz alkotmányos tilalmának eltörlését. Míg annak eredményét euforikus hangulatban ünnepelték Dublinban, a mostani népszavazás eredményét szinte közömbösen fogadták - jegyezte meg az AFP hírügynökség.
Tavaly októberben is volt egy népszavazás: akkor azt a pontját törölték el az alkotmánynak, amely már régóta gúny tárgya volt, nevezetesen, hogy tilos a káromkodás.