Előfizetés

Gyurcsány ígéri, nem rúgja fel az ellenzéki megállapodásokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 14:29
Gyurcsány Ferenc, 2019. május 26-án , az EP-választás eredménytájékoztatóján
Fotó: MOlnár Ádám / Népszava
A DK vezetője szerint pártjával továbbra is Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt mögött állnak, Orbán Viktort pedig az EP-választás vesztesének tartja.
Nem akarja felbontani Gyurcsány Ferenc az önkormányzati választásra kötött ellenzéki megegyezéseket. A DK elnöke az európai parlamenti (EP-) választás eredményét értékelő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az eddig megkötött megállapodásokhoz lehetőség szerint tartani kell magukat. Gyurcsány szerint ellenzéki szempontból választás legfontosabb tanulsága, hogy átfogó együttműködéssel szinte az összes budapesti kerületet és sok vidéki várost "ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból". A nyugodt ellenzéki felkészülés vezet sikerre, ez fontosabb, mint az, hogy bármelyik párt egy-vagy két hellyel többet szerezzen egy önkormányzatban - idézi szavait az MTI. 
A politikus kérdésre válaszolva megerősítette, hogy továbbra is támogatják a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét. A zuglói polgármester mögött négy párt, a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd áll, amelyek erről írásos megállapodást is kötöttek. Nincs ok arra, hogy bármelyikük is elbizonytalanodjon Karácsony Gergely támogatásában - jelentette ki. 
A vasárnapi, EP-választást értékelve a pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett, hiszen meg akarta változtatni az európai politikát, de ez a kísérlete elbukott, az EP-t olyan frakciók fogják meghatározni, amelyek egy erősebb, együttműködő szövetséggé akarják tenni Európát.

 A választáson a DK a második hazai pártként végzett a Fidesz mögött, egyben legerősebb ellenzéki erőként, ami 4 delegáltat juttathat be az Európai Parlamentbe.
Azt Gyurcsány Ferenc érdektelennek nevezte, hogy a Fidesz hány mandátumot szerzett. A valódi kérdés, hogy az Európai Parlamentben kinek lesznek szövetségesei és ezek a szövetségesek hányan vannak - magyarázta kijelentését. Ennek alapján a magyar kormánypárt a vesztesek közé fog kerülni, ezzel a politikával ugyanis nincs helye a néppárti frakcióban, ezért a képviselői vagy valamelyik nacionalista, szélsőjobboldali frakcióba ülnek be, vagy függetlenek lesznek. Csökkenni fog Orbán Viktor érdekérvényesítő képessége, nehezebben tudja majd képviselni az ország érdekeit – hangsúlyozta.  Saját szereplésüket elemezve bátor és helyes döntésnek nevezte, hogy a listavezetésre feleségét, Dobrev Klárát kérték fel - Dobrev  ugyanis olyan emberek érdeklődését is felkeltette a DK iránt, akik korábban nem feltétlenül gondolták, hogy erre a pártra fognak szavazni.

Mégis tart meghallgatást Handó

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.05.27. 14:15

Fotó: Népszava
Május 28-án, kedden hallgatja meg a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára pályázó mindkét bírót az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.
Handó Tünde várhatóan még aznap döntést is hoz: szinte borítékolható, hogy egyik jelöltet sem fogja támogatni. Az egyik pályázó Polgárné Vida Judit, akit tavaly nevezett ki Handó egyéves határozott időtartamra az FT élére, a másik pedig Vadász Viktor, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja és egyben szóvivője. A fővárosi összbírói értekezlet Vida pályázatát 17,04 százalékosra értékelte, Vadász pedig 65,04 százalékos támogatást kapott. Az OBH-elnök ettől az értékeléstől csak az OBT jóváhagyásával térhetne el, ám erre semmi esély. Mivel Vadászt csaknem biztosan nem támogatja, és a saját emberének számító Vidát sem nevezheti ki, Handó várhatóan ismét eredménytelennek nyilvánítja a pályázatot. De Vida egyéves megbízatása is május 28-án jár le, így Handónak ismét meg kell bíznia valakit az elnöki feladatok ellátásával.

Orbán kedden nagy bejelentést tehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.27. 12:45

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Kovács Zoltán szerint Európa-szerte meglepetéssel zárulnak a választások, és „átalakulás lesz”.
Nagy bejelentéssel készül Orbán Viktor kedden az EP-választások eredményeire reagálva – közölte Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős kormányszóvivő az InfoRádióban. Kovács arról beszélt, hogy csak a demokrácia ünnepeként lehet értékelni a magas részvételt. Hozzátette, hogy megvan a tétje az EP-választásoknak, a múltban ők erről is beszéltek; a kormány felhívta a figyelmet, hogy sorfordítóak ezek a választások. Szerinte meglepetéssel zárulnak a választások Európa-szerte. Abba nem kívánt belemenni, hogy a nemzeti radikálisokkal kíván-e a Fidesz összefogni az új EP-ben, annyit mondott, hogy „átalakulás lesz”. Kedden EU-csúcs lesz, akkor reagál Orbán Viktor az eredményekre nemzetközi szinten – erősítette meg a korábbi híreket Kovács Zoltán, elismerve, hogy az Európai Bizottság elnökének személyére való jelölés joga az Európai Tanácsé, de a csúcsjelölti rendszer nem kötelez senkit semmire. Orbán Viktor nagy bejelentéssel készülhet.