Előfizetés

A CDU kiáll Manfred Weber és a csúcsjelölti rendszer mellett

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.27. 16:15

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Remélik, hogy más pártcsaládok is átveszik a rendszert.
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatja, hogy az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke, és kiáll a csúcsjelölti rendszer mellett - mondta a CDU elnöke hétfőn Berlinben. Annegret Kramp-Karrenbauer tájékoztatóján kiemelte: pártja támogatja Manfred Webert az Európai Parlamentben (EP) szükséges többség megszerzésében a brüsszeli bizottság elnöki tisztségéhez, és támogatja Angela Merkel kancellárt, hogy megszerezze a Manfred Weber jelöléséhez szükséges hozzájárulást a jelölés jogával rendelkező Európai Tanácsban, a tagországi kormány-, illetve államfőket összefogó európai uniós testületben. A csúcsjelölti rendszer erősíti a demokráciát, 2014-ben már alkalmazták is, és "nincs semmi ok arra, hogy most ne alkalmazzuk" - mondta a CDU elnöke. Hozzátette: arra törekszik, hogy pártja a következő EP-választáson is alkalmazza a csúcsjelölti rendszert, és reméli, hogy más pártcsaládok is átveszik a rendszert. 

Már nyomoz a bécsi ügyészség az ibizai videó ügyében

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.27. 14:20

Fotó: ALEX HALADA / AFP
A Kronen Zeitung című osztrák napilap eközben arról ír, hogy egy német egyesület feltételezhetően hatszázezer eurót fizetett a felvételért.
A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy megkezdte a nyomozást a Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához vezető Ibiza-videó ügyében. Több szálon folyik a nyomozás a felvétel előállításával kapcsolatban – közölte Nina Bussek ügyészségi szóvivő. Bussek a nyomozás érdekére hivatkozva nem árult el több információt. Az APA osztrák hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy milyen vádak alapján indítottak vizsgálatot, sem azt, hogy kik ellen nyomoznak.
Stache, az Osztrák Szabadságpárt lemondott elnöke az előző héten feljelentést tett három személy ellen. A politikus szerint az illetőknek vélhetőleg közük volt az Ibiza-videó néven ismertté vált anyag létrejöttéhez. A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A bukott alkancellár szerint mások is közreműködhettek a botrány kirobbantásában. Strache hangsúlyozta, hogy a „jogtalanul és titokban felvett videó” célja az volt, hogy az „elképzelhető legnagyobb kárt” okozzák vele. A politikus jelezte: nem tart attól, hogy újabb kompromittáló felvétel vagy hanganyag kerül nyilvánosságra róla. A volt alkancellár hétfőn a Facebookon „ócska bűnözői ármánykodásnak” nevezte a botrányt, és aláhúzta: mindent megtesznek, hogy felderítsék az ügyet.
„Remélhetőleg minden tettes és megbízó lelepleződik, és elnyeri méltó büntetését!”

– tette hozzá.

Kronen Zeitung: Hatszázezer eurót fizetett egy német egyesület az Ibiza-videóért

Egy német egyesület feltételezhetően hatszázezer eurót (több mint 195 millió forintot) fizetett a Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához, majd az Osztrák Néppárt és az FPÖ kormánykoalíciójának felbomlásához vezető Ibiza-videóért – jelentette a Kronen Zeitung című osztrák napilap hétfőn. Az összeget Krugerrand aranyérmékben fizették ki. A Kronen Zeitung szerint négy ember – egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő – tehető felelőssé a videó elkészítéséért. Indítékuk a személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust. A csali egy több nyelvet beszélő, mezőgazdasági karra járó boszniai egyetemista volt, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. A lány naponta 6-7 ezer eurót (több mint kétmillió forintot) tett zsebre „alakításáért”. A lap beszámolóját hivatalos körökből egyelőre nem erősítették meg. A bécsi ügyvéd jogi képviselője – akit az APA osztrák hírügynökség keresett meg – nem kívánt megjegyzést fűzni az értesüléshez. A lehetséges megrendelők között a Zentrum für politische Schönheit német egyesület neve merült fel. A politikai aktivizmussal és művészettel foglalkozó szervezet hétfőn a Twitteren tagadta, hogy bármi köze lenne az Ibiza-videóhoz. Vad találgatások helyett inkább az FPÖ bevételi forrásaival kellene foglalkozni – írta az egyesület. 

Királycsináló szerepben a Zöldek

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.27. 14:08

Fotó: CARSTEN KOALL / AFP
Németországban a vasárnapi választással együtt rendezték a brémai tartományi voksolást.
Látszólag jelentéktelen szavazásról van szó, hiszen Bréma az egyik legkisebb brémai tartomány, a felsőházba, a Bundesratba például mindössze három képviselőt delegálhat, mégis a szociáldemokraták számára valósággal élet-halál kérdés volt, sikerül-e megtartaniuk többségüket. Csakhogy már az exit pollból kiderült, hogy 73 év után le kell mondaniuk az elsőségről: a kereszténydemokrata CDU éppen egy százalékkal előzte meg az SPD-t, 26,3 százalékot szerezve. Különösen drámai azonban, hogy 2015-höz képest 7,5 százalékkal kevesebben voksoltak a szociáldemokratákra. A CDU-nál ezzel szemben 3,9 százalék volt az emelkedés. Szintén növelték szavazataik számát a Zöldek, de 17,4 százalékos eredményük (ez 2,4 százalékos emelkedésnek felelt meg) azonban nem ellensúlyozta az SPD visszaesését. A Balpárt 1,3 százalékot javított és 10,8 százalékot szerzett, a jobboldali radikális Alternatíva Németországért (AfD) 6,3, a szabaddemokrata FDP 6,0 százalékot gyűjtött be. Az SPD azonban azt reméli, hogy a következő kormányban is szóhoz jut majd. A párt tartományi vezetője, Karolin Aulepp szerint a környezetvédőkkel és a Balpárttal alakíthatnák meg az új kabinetet. Mint a dpa hírügynökségnek fogalmazott, az eltelt négyéves kormányzati ciklusban a Balpárt nagyon pragmatikus munkát végzett. Hozzátette, hogy már a választás előtt világossá tették: balközép szövetség létrehozására törekednek, mivel nincsenek különösebb programbeli különbségeik sem a Zöldekkel, sem pedig a Balpárttal.
A „vörös-vörös-zöld” összefogásra eddig nem volt példa a volt NSZK tartományaiban. Minden attól függ ugyanakkor, hogy a Zöldek mit akarnak. A környezetvédők nagyon acélos eredményt értek el a választáson és egyáltalán nem biztos az, hogy a szociáldemokraták társaságát keresik majd függetlenül attól: eddig az SPD-vel alkottak koalíciót Brémában. A párt már a 2017 őszi német szövetségi parlamenti választás után rendkívül kompromisszumkésznek mutatkozott, amikor Angela Merkel kancellár a Jamaica-koalíció megalakításán ügyködött. Nem a Zöldek, hanem az FDP miatt bukott meg az új kormány megalakítása. (A választók nagy része ezt azóta sem bocsátotta meg a szabaddemokratáknak.) A kereszténydemokraták természetesen teljesen másként képzelik el a tartomány jövőjét. Carsten Meyer-Heder, a CDU brémai listavezetője nem számít a szociáldemokratákra esetleges kormányában. A választás után kifejtette, hogy Jamaica-koalíció létrehozására törekszik a Zöldekkel és az FDP-vel. Mint mondta, a CDU és a környezetvédők elképzelései nagyon hasonlóak a közlekedést és a környezetvédelmet illetően, s a kereszténydemokraták a szabaddemokratákhoz is hagyományosan közel állnak. Távolról sem egyértelmű azonban, hogy sikerül-e létrehozni a Jamaica-koalíciót. A Zöldek és az FDP közötti viszony ugyanis enyhén szólva nem a legjobb. Meyer-Heder elismerte, nem lesz könnyű kommunikálni a környezetvédők szavazóinak, hogy a kormányban az FDP is szóhoz jut. Nem rejtette véka alá azt sem, hogy az új brémai kabinet megalakításánál a Zöldek igen jó tárgyalási pozícióba kerültek.