Tisztán elektromos kukásautót mutattak be Bécsben

Publikálás dátuma
2019.05.30. 12:12
A Frankfurtban februárban bemutatott teljesen elektromos kukásautó
Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
A környezettudatossá alakított hulladékszállító üzemeltetéséhez külön töltőállomásra sincs szükség.
Bemutatták Bécs első környezetkímélő kukásautóját, amely kizárólag elektromos energiával, így szén-dioxid-kibocsátás nélkül működik. Az egyedülálló fejlesztésnek köszönhetően a jármű a szemetesek ürítéséhez is tisztán elektromos energiát használ fel – írta a Don't Waste It.
Az autó akár száz kilométer megtételére is képes lehet, feltöltéséhez pedig elegendő egy olyan, 400 V feszültségű csatlakozó, amit a nagyobb gépeknél használnak, így az üzemeltetéshez nincs szükség külön töltőállomásra. 
Az elektromos kukásautó az első tesztfázisban Bécs belvárosában gyűjti a szemetet, majd más területeken is kipróbálják. A Bécsi Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja is figyeli az eredményeket, hogy a tapasztalatok alapján akár a teljes járműparkot átalakíthassák.
Szerző
Frissítve: 2019.05.30. 14:29

Elpusztulhatott Poppy, Dian Fossey ruandai gorillacsapatának utolsó tagja is

Publikálás dátuma
2019.05.30. 10:10
Dian Fossey sírja
Fotó: Michel Gunther/Biosphoto / AFP
Vélhetően elpusztult a Dian Fossey (1932-1985) világhírű főemlőskutató által tanulmányozott ruandai gorillacsapat utolsó tagja is - jelentette be az amerikai etológus nevét viselő gorillavédelmi alapítvány Kigaliban.
A Poppy nevű nőstényt 2018 augusztusa óta nem látták, és mivel már nagyon öreg lenne, abból kell kiindulni, hogy már nincs életben - mondta szerdán Erika Archibald, a Dian Fossey Gorilla Fund szóvivője. Az állat április 1-jén lett volna 43 éves, öt utód maradt utána. Poppy egyike volt Dian Fossey kedvenc gorilláinak, gyakran írt róla naplójában, amelyben a gorillacsapat kincsének nevezte, "szimpatikusnak és megnyerőnek" tartotta.
Dian Fossey az 1960-as, 1970-es és 1980-as években, összesen 18 esztendőn keresztül tanulmányozta a hegyi gorillák viselkedését előbb Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd Ruandában a Virunga-hegységben. A kihalás fenyegette hegyi gorillák csak ebben a három közép-afrikai országban élnek, számukat 1000 körülire becsülik.
Fossey 1967-ben megalapította a Kariskoke Kutatóállomást, 10 évvel később pedig a nevét viselő gorilla alapot, amely mindenekelőtt a vadorzóktól védelmezi a hegyi gorillákat. Ezek az állatok főleg Kongó keleti részén vannak veszélyben, ahol több fegyveres milícia is tevékenykedik. Dian Fossey személyét és munkásságát nemzetközileg főként a Gorillák a ködben című 1988-as filmdráma tette ismertté, amelyben Sigourney Weaver alakította a ruandai gorillák megmentéséért harcoló, az állatok bizalmát különleges módszereivel elnyerő antropológusnőt. A film forgatásán Poppy lánytestvére, Maggie volt az amerikai színésznő kedvenc gorillája.
Szerző
Témák
gorilla Ruanda
Frissítve: 2019.05.30. 13:20

Már egy új hangjelzést is kifejlesztett a drónokra egy afrikai majomfaj

Publikálás dátuma
2019.05.29. 11:11

Fotó: JULIA FISCHER / AFP
Veszélynek észlelték a drónt, korábban nem hallható hangot adtak ki, majd elrejtőztek a sárgahasú szavannacerkófok a Szenegálban végzett vizsgálat során.
Potenciális veszélyként észleli és újfajta figyelmeztető jelzést hallat drónokat látva a sárgahasú szavannacerkóf (Chlorocebus sabaeus). Ez a kiáltás különbözik a többitől, amelyeket más támadók közeledtére adnak ki, de hasonlít arra, amelyet egy rokon faj, a vervet vagy zöld majom (Chlorocebus pygerythrus) egyedei adnak ki, amikor sast pillantanak meg - közölték az emberszabásúakat kutató német központ (Deutsches Primatenzentrum, DPZ) munkatársai a Nature Ecology & Evolution című szaklapban. 
Bár a két faj mintegy hárommillió éve egymástól elválva fejlődik, továbbra is vannak hasonlóságok a hangjaikban - írják a szakértők. Ebből arra következtetnek, hogy az emberszabásúak kommunikációjának és hangstruktúrájának alapjai már az evolúció korai időszakaiban megteremtődtek. 
Az Afrika számos területén megtalálható cerkófmajomfélék különleges hangokat hallatnak és különböző stratégiákkal reagálnak, ha veszély fenyegeti őket. A vervet majmok a leopárdra figyelmeztető hang hallatán felmásznak egy fára, a sasra figyelmeztetőnél elbújnak, a kígyóra figyelmeztetőnél megmerevednek. 
A sárgahasú szavannacerkófok leopárdot és kígyót látva szintén adnak ki figyelmeztető jelzést, a sasok azonban nem váltanak ki náluk ilyen reakciót - sem a valódi sas, sem a kísérletek során bevetett papírmasé sas. Julia Fischer, a DPZ munkatársa szerint egyelőre nem tudni, miért van ez, feltételezhetően a sasok nem jelentenek számukra veszélyt. A kutatók legalábbis soha nem figyeltek meg még sastámadást.
Hogy még többet megtudjanak a cerkófmajmok kommunikációjáról és evolúciójáról, Fischer és munkatársai 60 méter magasságban reptettek drónt a majmok fölé. A Szenegálban végzett vizsgálat szerint az állatok hamar a veszélyes kategóriába sorolták a drónokat. Rájuk eddig nem jellemző hangot adtak ki, majd elrejtőztek. "Az állatok gyorsan megtanulták, mit jelent a korábban ismeretlen zaj, és megjegyezték ezt az információt" - mondta Fischer. Ez az emberszabásúak auditív tanulásra való képességét mutatja.
Szerző