Megnézte már lottószelvényét? Itt vannak a nyerőszámok

Publikálás dátuma
2019.06.02. 09:41

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 23 (huszonhárom) 29 (huszonkilenc) 58 (ötvennyolc) 84 (nyolcvannégy) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.819.380 forint; 3 találatos szelvény 2.497 darab, nyereményük egyenként 20.985 forint; 2 találatos szelvény 74.266 darab, nyereményük egyenként 1.545 forint. Joker: 479068 Az 1 darab Joker-telitalálatra 28.786.735 forintot fizetnek. 
Szerző

Hableány-tragédia: a felelősök megnevezését várja Dél-Korea

Publikálás dátuma
2019.06.02. 09:16

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Sürgeti Magyarországot Szöul, és az ügy minél gyorsabb, tisztességes felderítését kéri.
Dél-Korea arra kéri Magyarországot, hogy mielőbb derítse fel a végzetes dunai hajóbaleset okát, és nevezze meg a felelősöket - mondta el Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap.
"A dél-koreai kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében"

- hangsúlyozta Li. Elmondta: a szöuli kormány a dél-koreaiak útját megszervező ügynökséggel együtt mindent megtesz azért, hogy a balesetben elhunytakat el lehessen temetni. A dél-koreai áldozatok hozzátartozói megérkeztek Budapestre, hogy a helyszínen értesülhessenek a mentés legfrissebb fejleményeiről.
Május 29-én éjszaka a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a budapesti Margit híd lábánál. A turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. A budapesti Fővárosi Törvényszék szökés és elrejtőzés veszélye miatt elrendelte a szállodahajó 64 éves, ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását. Őt a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség.
A dél-koreai és a magyar hatóságok közös mentési munkáját az erős sodrás és a magas vízállás nehezíti. A mentésben részt vevő csapatok 50 kilométeren fésülték át a Duna felszínét folyásirányban, de eddig semmit sem találtak.

A szabad tudományért tüntették Pécsen, de nagyon kevesen

Publikálás dátuma
2019.06.01. 21:37

Fotó: Ungár TAmás
Mindössze kilencvenen.
Mindössze száz embert (90 tüntetőt és 10 rendőrt) mozgatott meg az a pécsi demonstráció, amit Momentum rendezett szombat este a Magyar Tudományos Akadémia önállóságának megőrzése érdekében. A kormány az MTA intézményrendszerét oly módon akarja átszervezni és finanszírozni, hogy közvetlen beleszólása legyen a kutatóműhelyek munkájába. A Momentum pécsi aktivistái ez ellen hívták tüntetni a baranyai megyeszékhely lakóit. A demonstrálók Pécs történelmi belvárosán keresztül az MTA régiós központjához vonulva tiltakoztak a kormány tervezett lépése ellen, miközben azt skandálták, hogy „szabad akadémiát, szavad tudományt!”. A résztvevők némi csalódással fogadták, hogy a reméltnél kevesebben jöttek el (korábban a pécsi kormányellenes rendezvényeken ezren-másfélezren is tüntettek). A viszonylagos érdektelenséget néhányan azzal magyarázták, hogy a demonstráció egyidőben kezdődött a Bajnokok Ligája döntőjével. Mások viszont úgy látták, hogy a kormány jól mérte fel az akadémia „beszántásának” hatását. Egy középkorú pedagógus így fogalmazott: Orbán csapata tudja, hogy a magyar választók túlnyomó többségét nem érdekli, lesz-e az országnak autonóm értelmisége. Ezért hamarosan nem is lesz. 
Szerző
Témák
MTA Pécs tüntetés