Előfizetés

Lövöldözés Ausztráliában – legalább négy halottja van a támadásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.04. 14:10

A férfi egy motelban nyitott tüzet, több vendéget is megsebesítve.
Lövöldözés volt az Ausztrália északi részén, Darwin városában, legalább négy ember meghalt – írja a BBC.  A támadás helyi idő szerint este hat órakor történt, azóta egy embert letartóztattak. A szemtanúk szerint egy 45 év körüli fegyveres férfi a város külvárosában lévő motelbe érve tüzet nyitott több szobában is, mielőtt elmenekült a helyszínről. Egy nőt többször is megsebesített a lábán. A támadót a rendőrség később Woolner külvárosában fogta el. 

Máris megbukni látszik Bannon szélsőjobbos gladiátorképzője

Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.06.04. 12:26

Alt-rightos iskolát szeretett volna nyitni Róma közelében, ám úgy tűnik erre nem lesz lehetősége, miután kiderült, hamis papírokkal próbálkozott.
Donald Trump volt főtanácsadója, Steve Bannon egy olyan intézetet tervezett nyitni az olasz fővárostól nem messze, ahol nacionalista kultúrharcos gladiátorképzés zajlott volna. Az épület, amelyet a Breitbart egykori főszerkesztője bérel, a 13. századi Trisulti kolostor Collepardóban. A Repubblica nevű olasz lap szerint azonban Bannon csalással jutott hozzá a bérleti jogokhoz.
A szervezetnek bemutatott pénzügyi garancia ugyanis, amit a dán Jyske bank adott, hamisítvány volt: egy olyan ember aláírása szerepelt rajta, aki már évek óta nem dolgozik a baknál.

Bannon persze ragaszkodik az igazához és előhozta a szokásos reakciót, hogy csak a baloldal csinál nagy ügyet az egészből, és, hogy a minisztériumnak is benyújtott papír igenis valódi. Az olasz kulturális örökségvédelemért felelős minisztériumot azonban annyira nem hatotta meg a magyarázkodás, pénteken bejelentették, felmondja a szerződést, miután kiderült, hogy Bannon csalt a versenytárgyalási eljárás során. A volt főtanácsadó és csapata 100 000 eurót fizetne évente az épületért, ám úgy tűnik új hely után kell majd néznie. 

Mégiscsak lefokozzák a fideszeseket az EP-ben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.06.04. 11:52

A Néppárt frakciója tartja magát a párt döntéséhez, amellyel felfüggesztették a Fidesz tagságát.
A Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában - tájékoztatta lapunkat Pedro López de Pablo szóvivő. Így Szájer József sem pályázott a politikai csoport vezetőségébe. A jelentkezés határideje kedd délelőtt 10 óra volt. A szóvivő közölte: a frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád, vagyis a Fidesz nem tölthet be semmilyen tisztséget a néppárti parlamenti csoportban addig, amíg a tagsága fel van függesztve. Pedro López de Pablo megerősítette, hogy a “bölcsek bizottságának” jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról a kereszténydemokrata pártcsaládban, és ekkor határoznak majd a frakcióban is a továbbiakról. Parlamenti források lapunknak azt mondták, hogy a politikai csoport vezetése által meghozott döntés valószínűleg azt is jelenti, hogy az EPP semmilyen posztra nem fogja javasolni a fideszes EP-képviselőket az Európai Parlamentben. Korábban az szivárgott ki, hogy  Fidesz európai parlamenti képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az EPP újjáalakult frakciójának tevékenységében.