Jó hír az autósoknak: olcsóbb lett a tankolás

Publikálás dátuma
2019.06.05. 10:51

Fotó: Népszava
A Mol szerdán csökkentette 9 forinttal a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.
A változással a benzin literenkénti átlagára 400 forintra, a gázolajé 403 forintra csökkent. Az üzemanyagok ára legutóbb egy hete, szerdán csökkent, akkor a 95-ös benziné 3 forinttal, a gázolajé 6 forinttal lett kevesebb. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző

Szijjártó titkosítaná, hogy hány milliárddal édesgeti Magyarországra a multikat a kormány

Publikálás dátuma
2019.06.05. 10:08

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Eközben megint annyi pénzt ajándékozott a kormány egy nagyvállalatnak, amiből 79 évig fizethetne havi 200 ezret az ott dolgozó munkásoknak.
Nemzetgazdasági hátrányt okozhat, ha nyilvánosságra kerülnek a Magyarországra csábított külföldi beruházások adatai Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint, aki - mint a hvg.hu írja - ezért új fejezetet javasol a külképviseletekről szóló törvénybe. A javaslat címe szerint "a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatok megismerhetőségéről", valójában azonban ennek az ellenkezőjéről szól:
akár öt évre is titkosítaná a multiknak nyújtott támogatásról szóló adatokat a törvényjavaslat szerint a kormány.

Ez alatt az idő alatt nem lennének kiadhatóak a támogatási kérelemben, az annak befogadhatóságának vizsgálatakor keletkezett iratokban és a támogatási döntésben foglalt adatok. A szöveg szerint ez akkor van így, ha ezek "megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági vagy nemzetgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését vagy nemzetbiztonsági érdekeit veszélyezteti". A miniszter hivatkozik az információszabadság-törvényre, amely az ilyen korlátozást „külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra tekintettel” megengedi.
Kivételt a titkosítás alól ugyan elvben lehetne tenni, de nem valószínű, hogy erre sor kerülne: az indoklásban az olvasható, hogy a befektetők Magyarországon történő letelepedésének elősegítése kiemelt nemzetpolitikai cél, és az adatok nyilvánossága ebben rontja az ország tárgyalási pozícióját. Ez nyilván igaz: ha az egyik gyártó megtudja, hogy a másik 130 milliárdos infrastrukturális beruházást kap ajándékba, miért elégedne meg néhány milliárd forint közpénzzel?

Megint elosztogattak 1,27 milliárd forint közpénzt

A hónap első milliárdos nagyvállalat-támogatását hétfőn jelentette be Szijjártó Péter: gyártócsarnokot épít a Veszprém megyei Litéren a Termelés-Logistic-Centrum Kft. (TLC Kft.), és ehhez a vállalat 1,27 milliárd forint befektetési támogatást kap a magyar adófizetők pénzéből. A kormányzati segítséget azzal indokolta, hogy a beruházó a legkorszerűbb gyártóeszközöket és robottechnológiát telepíti az acélszerkezeteket gyártó csarnokba, és 80 új munkahelyet létesít.
Ebből a pénzből egyébként azt is vállalhatta volna a kormány, hogy 79 évig fizet havi 200 ezret annak a 80 embernek.

Legutóbb május végén jelentett be hasonló pénzosztást a miniszter: akkor francia gyógyszer- és autógyáraknak adott 2,25 milliárdot forintot a kormány. Majd Szijjártó arról is beszélt, a kormány feladata kordában tartani a béremelkedést, hogy versenyképes maradjon az ország. Kitért arra is, hogy folyamatosan könnyíteni kell a cégek adóterhét, mert akkor a nagyvállalatok pénzt takaríthatnak meg - ebben, úgy látszik, az egykulcsos, 9 százalékos társasági adóval még nem ment elég messzire a kormány. Végül is tényleg: a nagyvállalatok még fizetnek adót Magyarországon. Egyelőre.
Szerző

Tiltott méreggel felütött növénytápot talált a Nébih

Publikálás dátuma
2019.06.05. 09:03
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A termékben csak platán kivonat, barna alga kivonat és víz lehetett volna, és még az öko-gazdálkodásban is használható növénykondicionáló között volt - mostanáig.
Felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az olasz gyártású, Boundary elnevezésű növénykondicionáló készítmény engedélyét, továbbá zárolta a raktáron lévő tételeket, írják honlapjukon. A hatósági intézkedésekre azért került sor, mert a hazai laborvizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy
a készítmény ivermektint, vagyis az EU-ban nem engedélyezett rovarölő szer hatóanyagot tartalmaz.

A növénykondicionáló készítményekben sem az ivermektin, sem más növényvédő szer hatóanyag nem fordulhat elő. A Boundary-ban ráadásul csak platán kivonat, barna alga kivonat és víz lehetett volna, és még az öko-listán is szerepelt eddig, vagyis öko-gazdálkodásban is használhatták.
A Nébih döntése alapján a Boundary készítmény forgalmazása és felhasználása mindaddig tilos, amíg a további laborvizsgálatok igazolják a termék ivermektin mentességét, és a gyártó elfogadható magyarázatot ad a rovarölő hatóanyag megjelenésére, illetve a további hasonló esetek kiküszöbölésére.
Szerző