Elkezdődött az előválasztás, a jelöltek már gyűjtik az ajánlásokat

Publikálás dátuma
2019.06.05. 12:12

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
– Nemcsak az ellenzék közös jelöltje lesz a győztes, hanem a budapestieké – ígérte Karácsony Gergely. Kerpel-Fronius Gábor kiemelte, hogy a kemény munkában hisznek.
– Azért állok itt, hogy az első előválasztási forduló megnyerése után, a második körben is győzzek – így indította el a procedúrára való ajánlásgyűjtését Karácsony Gergely, a baloldal által támogatott főpolgármester-jelölt, a fővárosi, Nyugati téri aluljáróban. Karácsony szerint sok egyeztetésen vannak túl, a Civil Választási Bizottság pedig minden kérdést átrágott, így elhárult az összes akadály. – Nemcsak az ellenzék közös jelöltje lesz a győztes, hanem a budapestieké – ígérte Karácsony. A politikus egyébként örül annak, hogy a Momentum is indított végül aspiránst. Mint arról beszámoltunk, Puzsér Róbert hétfőn jelentette be, hogy kiszáll a folyamatból, jelenleg így Karácsonyon és Kerpel-Fronius Gábor áll rajtkőhöz. – A Momentum programját eddig is ismertük, most lesz, aki ezt képviselni tudja. „Demokrácialeckét adunk a Fidesznek” – hangsúlyozta Karácsony, hozzátéve: a kampányban biztos abban, hogy a Momentum jelöltjével tisztelni fogják egymás becsületét. Zugló polgármesterének tervei szerint az előválasztás lezártával abban is megállapodnak, hogy minden kerületben egy, a teljes ellenzék által támogatott aspiráns álljon a fideszes jelölttel szemben.
Az előválasztás részleteiről Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, a kampány alatt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti szóvivője számolt be. Az ajánlásgyűjtés szerda délelőtt kezdődött és június 17-éig tart. Karácsonynak a főváros főbb csomópontjain, hat helyszínen lehet leadni, budapesti lakcímkártyával a szignókat. Összesen kétezret kell gyűjtenie a jelölteknek ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék őket. Maga a szavazás – ugyanezeken a helyszíneken, sátrakban – június 20-án kezdődik, és 26-e este hirdetnek végeredményt. Karácsony a Népszava kérdésére azt mondta, online is lehet szavazni, ehhez viszont regisztrálni kell. Ezt a választópolgárok június 10-től 20-áig tehetik meg, és ők is ugyanakkor voksolhatnak, mint, akik élőben nyilvánítanak véleményt. A baloldal közös aspiránsa azt is leszögezte, hogy az online rendszerért az Ahang nevezetű civil szervezet felelt, ők mikroadományokból fedezik a lebonyolítást. Arra a kérdésünkre ugyanakkor nem válaszolt, hogy ez pontosan mennyibe került. Online választani az ígéretek szerint legalább 20 helyszínen lehet. A „vokssátrakat” pedig a folyamatban résztvevő pártok üzemeltetik.

A Momentum is elkezdte

A kemény munkában hiszünk. Ezért ma reggel héttől a Nyugati téren gyűjtöm az ajánlásokat a főpolgármesteri előválasztásra – írta közösségi oldalán Kerpel-Fronius Gábor. A Momentum főpolgármester-jelöltje hozzátette: társai a város forgalmasabb pontjain teszik ugyanezt.

Az LMP-nek nem osztottak lapot

Támogatjuk az előválasztást, ugyanis ez egy jó eszköz arra, hogy eldőljön: ki legyen Tarlós István kihívója – jelentette ki a Népszavának Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára. Az ellenzéki párt szerint abban nincs vita, hogy a Fideszt és a jelenlegi főpolgármestert le kell váltani, ez pedig csak akkor lehetséges, ha egy ellenzéki aspiráns áll Tarlóssal szemben. Kanász-Nagy szerint bonyolította a helyzetet, hogy az LMP által támogatott, független jelölt, Puzsér Róbert kihátrált az előválasztásból. Ezért – idézte fel –, felbontották vele a szerződésüket, hiszen ennek sarkalatos pontja volt a procedúrán való részvétel. A mostani szituációban az LMP-nek hoznia kell egy döntést, hogy hivatalosan kit és milyen formában támogat majd. Kanász-Nagy tájékoztatása szerint erről jövő hét szombaton döntenek. – Ha ránézünk a számokra kiderült, annak eldöntésében, hogy ki legyen Budapesten a főpolgármester-jelölt, a választók nem osztottak az LMP-nek lapot – vont mérleget a a párt titkára. Kanász-Nagy kérdésünkre elismerte, ez azt is jelentheti, hogy nem lesz saját aspiránsunk. 

Szerző
Frissítve: 2019.06.05. 14:44

Hazaküldték az MTA elnökét a fideszes képviselők

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
De azért jelezték: nem megfutamodni akarnak a vita elől.
Leszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015-2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását szerdai ülésén az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes többsége – annak ellenére is, hogy az ülésen még Lovász László MTA-elnök is megjelent. Pedig lett volna min vitatkozni: az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról; szerinte az eredmények, következtetések is bizonyítják, hogy a magyar tudomány európai szinten elismert, támogatott és tiszteletben tartott. Kiemelte: az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatok durván felét is rendszerint magyar tudósok nyerik meg. Az MTA kutatóintézet-hálózata pedig – a bele fektetett összegekhez képest – Európa legjobbjai közé tartozik. Lovász után Cseresnyés Péter államtitkár kapott szót, aki szerint az MTA beszámolója ellentmondásos adatokat, a „rossz adatokból pedig rossz következtetéseket” tartalmaz. Szerinte a doktori fokozatot szerzők aránya nemhogy csökkent az elmúlt években, hanem éppen hogy nőtt az Oktatási Hivatal statisztikái szerint. Ugyanez igaz szerinte a doktori hallgatók számát tekintve is. Szerinte az sem igaz, hogy csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma. – Az egyetemi oktatási adatok a felvi.hu-ról származnak, ha ezek nem egyeznek az Oktatási Hivatal adataival, az nem a mi sarunk – fogalmazott válaszában Lovász László. Pósán Lászlót, a Bizottság fideszes elnökét nagyon feldúlták az elhangzottak, ezért javasolta a beszámoló vitájának elhalasztását. Az ellenzéki képviselők szerint erre semmi szükség nem lett volna; az MSZP-s Hiller István kiemelte, olyan magas rangú tudományos szaktekintély, mint Lovász László, még sosem fogadta el a Bizottság meghívását, ezért ki kellene használni, hogy jelen van – főleg a jelenlegi helyzetben, hiszen hamarosan a parlament dönthet az MTA kutatóintézeteinek leválasztását célzó, kedden benyújtott törvényjavaslatról. A kormánypárti képviselőket ez nem hatotta meg, szavazataikkal támogatták a vita elnapolását. – Ez persze nem azt jelenti, hogy meg akarnánk úszni a vitát – tette hozzá L. Simon László fideszes bizottsági tag. Az ellenzéki képviselők nem hittek neki. Lovász László pedig távozott az ülésről.

Lovász László: Bízom abban, hogy „a józan ész győz”

Vasárnap a tüntetőknek küldött üzenetében utalt arra: bízik abban, hogy még tárgyalhatnak a minisztériummal. Továbbra is így gondolja? A tárgyalások folytatódtak, nagyon sok ponton vitattuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott törvényjavaslatot. A kedden benyújtott verziót még nem néztük át, amint megtesszük, közzétesszük állásfoglalásunkat és sajtótájékoztatót is tartunk. Lát arra esélyt, hogy a benyújtott törvényjavaslat tartalmában még változzon valami? A javaslatot még sok fórumon fogják tárgyalni. Én még mindig bízom abban, hogy „a józan ész győz”. A minisztérium szerint az új kutatási hálózat nem tartozik majd a kormány irányítása alá. Ön hogy látja? Még vizsgáljuk a pontos szöveget, ennek a részletszabályain sok fog múlni. 

Szerző
Frissítve: 2019.06.05. 12:52

A Hableány áldozatainak hozzátartozói ingyen utazhatnak a LOT gépein

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:02
Illusztráció
Fotó: Artur Widak / NurPhoto
Remélhetően a gesztus a visszaútra is kiterjed, ugyanis múlthéten már mind a hozzátartozók, mind a tisztviselők Budapestre érkeztek.
Ingyen utazhatnak a lengyel LOT légitársasággal a Hableány-tragédia kapcsán az áldozatok hozzátartozói, és a dél-koreai hatóságok emberei, derül ki Magyarország Szöuli Nagykövetségének közösségi oldaláról. A nagykövetség ezt írja:
"Csoma Mózes nagykövet a mai napon a nagykövetségen fogadta Rafał Milczarskit, a LOT Polish Airlines elnök vezérigazgatóját. A LOT Polish Airlines felajánlotta, hogy a tragikus dunai balesettel összefüggésben díjmentesen vállalja a Magyarországra érkező hozzátartozók illetve a koreai hatóságok utaztatását".

Remélhetően a gesztus a visszaútra is vonatkozik, ugyanis múlthéten már mind a hozzátartozók, mind a tisztviselők Budapestre érkeztek.
Szerző