Visszatért az FTC a világelitbe

Publikálás dátuma
2019.06.05. 20:43

Fotó: Micheller Szilvia
Miközben a legtöbb csapatsportágban már véget ért az idény, addig a vízilabdázók még csak most lendülnek bele igazán. A magyar női válogatott ezekben a napokban a Duna Arénában zajló világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében érdekelt – az Oroszország elleni szerdai ütközet lapzártánk után ért véget –, a férfiak pedig gőzerővel készülnek a június 18-án kezdődő, belgrádi a világliga nyolcas döntőjére, melynek győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő évi olimpiára.
Märcz Tamás szövetségi kapitány 27 játékost hívott be a keretébe, közülük tízen azonban csak jövő héten csatlakoznak be a felkészülésbe, lévén a Ferencváros csütörtöktől a Bajnokok Ligája hannoveri nyolcas döntőjében érdekelt. A zöld-fehérek ma 16 órától (tv: M4 Sport) a horvát Dubrovnik csapatával mérik össze erejüket a négy közé jutásért.
A párharc esélyesének a horvátok számítanak, ugyanis csoportelsőként jutottak a nyolcas döntőbe, míg a Ferencváros csupán negyedikként vívta ki a részvétel jogát.
„Óriási megteszteltetés, hogy újra eljutottunk ide ennyi év után - nyilatkozta klubja honlapján a vezetőedző Varga Zsolt. - Nyerni akarunk minden egyes mérkőzésen, ami jön. Harapni is fogunk és szét is szedünk bárkit, aki jön felénk. Természetesen azzal a tisztelettel és alázattal, hogy tudjuk jól, az ellenfelek is erősek, nagyon jó csapatok. Meglátjuk, hogy ebből most mi jön majd ki” - tette hozzá a szakember.
Az egyelőre kérdéses, mire jut majd a Ferencváros, az viszont már biztos, az európai szövetség (LEN) által kiírt szurkolói szavazást, melyen a csoportkör legszebb találatát keresték, a zöld-fehérek olimpiai bajnoka, Varga Dénes nyerte.
Szerző
Témák
vízilabda

Kettős győzelemmel jutott ki a vb-re a női kézilabda-válogatott

Publikálás dátuma
2019.06.05. 20:01

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Nagyon elverték Ausztriát.
 A magyar női kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, miután az idegenbeli sikert követően szerdán 28-19-re legyőzte Ausztriát a selejtező zalaegerszegi visszavágóján. A magyarok vasárnap 41-23-ra nyertek Grazban a párharc első mérkőzésén, vagyis a visszavágó gyakorlatilag tét nélküli volt. A meccs legeredményesebb játékosa hat góllal Klujber Katrin volt. A 24 csapatos vb november 30. és december 15. között lesz Kumamotóban. A világbajnok indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak, akárcsak a legutóbbi Európa-bajnokság azon két legjobb csapata, amely a vb-n nem kerül a hét közé. A magyarok hetedik helye az Eb-n ilyen szempontból is értékes volt.
Szerző
Témák
kézilabda
Frissítve: 2019.06.05. 20:13

Közfelkiáltással választották újra a FIFA elnökét, Csányi marad az alelnök

Publikálás dátuma
2019.06.05. 14:07
Gianni Infantino
Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Gianni Infantino többek közt a női foci várható robbanásszerű fejlődését jósolta újraválasztása alkalmából.
A tagság közfelkiáltással hosszabbította meg Gianni Infantino elnök mandátumát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdai tisztújító kongresszusán, Párizsban. A 211 küldött elsőként 197 igennel és három nemmel megszavazta, hogy ellenjelölt híján közfelkiáltással válasszák újra a következő négyéves ciklusra az olasz-svájci sportdiplomatát, aki 2016 februárja óta tölti be az elnöki posztot. A 69. kongresszuson a 49 éves vezető nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy nem végzett tökéletes munkát az elmúlt esztendőkben:
"biztosan követtem el hibákat, próbáltam még jobban végezni a munkámat, de fontos, hogy ma már senki sem beszél a FIFA kapcsán válságról, botrányokról és korrupcióról"

- közölte Infantino hozzátéve, a világszervezet egy "mérgező, már-már kriminális állapotból" került olyan állapotba, amilyenben lennie kell. 2015-ben sújtotta büntetéssel mind Joseph „Sepp” Blattert, a FIFA akkori elnökét, mind az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) irányító Michel Platinit a FIFA etikai bizottsága: mindkettőjüket nyolc évre tiltották el mindennemű sporttevékenységtől korrupció miatt.
A kongresszus tapssal fogadta az újrázó elnök bejelentését, miszerint a FIFA tartalékai egymilliárdról 2,75 milliárd dollárra nőttek az irányítása alatt. A pénteken rajtoló franciaországi női világbajnokság kapcsán Infantino kiemelte, a női foci robbanásszerű fejlődés előtt áll, a FIFA-főtitkári posztot nő tölti be a szenegáli Fatma Samoura személyében, és a bizottsági helyek egyötödét is nők foglalják el.
A tisztújítás nem érintette az alelnöki tisztséget, azaz Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét.

Az európai szövetség (UEFA) februári kongresszusán választotta újra a magyar sportvezetőt az UEFA-t képviselő FIFA-alelnöknek, egyúttal saját szervezetében is alelnöknek és végrehajtó bizottsági tagnak. A mostani FIFA-kongresszus legnagyobb kérdése az lett volna, hogy már a 2022-es, katari vb mezőnyét is megemeljék-e 32 csapatról 48-ra, de ez két hete lekerült a napirendről. A FIFA úgy döntött, hogy az idő rövidsége és az előkészületek előrehaladottsága miatt nem kivitelezhető a létszámbővítés. A 2026-os vb, melyet az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában rendeznek, már 48 csapatos lesz.