Előfizetés

Barátság-vezeték – Egyenként állapodnak meg az érintettekkel a kártérítésről

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.06.11. 06:21

Fotó: Viktor Drachev /
Az orosz energiaügyi miniszter szerint minden vevő helyzete más és más, ezért teljesen eltérőek a költségek is.
Az illetékes orosz energiaügyi miniszter közlése szerint az érintett társaságokkal egyenként állapodnak meg arról, mekkora kártérítés jár a Barátság-vezetékbe került, illetve tartályhajókon továbbított, szennyezett kőolajért – írja a Reuters.  A csőrendszert működtető Transznyefty szerint összesen 3 millió tonna, azaz hozzávetőleg 22 millió hordó energiahordozóról van szó. A francia Total és az orosz Lukoil már jelezte, hogy a kompenzációt hordónként 15 dollár körül kellene belőni. A már idézett orosz illetékes azonban azt hangoztatta, hogy minden vevő helyzete más és más, ezért teljesen eltérőek a költségek is, tehát, hogy mennyi ideig tartott, amíg jó minőségű olajjal keverték a kifogásolt mennyiséget, hogy lenyomják a bajt okozó klór mennyiségét. Továbbá figyelembe veszik a raktározás, a szállítás kiadásait és más tényezőket is. Eddig még egyetlen külföldi partner sem adta meg, hogy mennyi pénzre tart igény, de a tárgyalások várhatóan már a közeljövőben lezárulnak. Sorokin kiemelte, hogy Oroszország mindig is megbízható szállító volt, ezért tisztességes összeget kíván fizetni. Illetékesek azonban úgy vélik, ez a teher a Transznyeftre hárul és nem az államra.

319,99 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.10. 10:40

Fotó: Shutterstock
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákhoz képest hétfő délelőtt a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
Röviddel 10 óra előtt az euró 319,99 forintra gyengült a péntek esti 320,08 forintról. A svájci frank jegyzése 286,12 forintról 285,81 forintra süllyedt, a dolláré viszont 282,22 forintról 283,37 forintra emelkedett. Az euró gyengült a dollárral szemben: hétfő délelőtt 1,1292 dolláron állt a péntek esti 1,1341 dollár után. 

Osztrák pénz Hernádinak

M. I.
Publikálás dátuma
2019.06.08. 17:56

Az osztrák Russmedia International kivásárolta a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt jegyezte Gran Private Equity Zrt. 80 százalékos részét az online társkereséssel foglalkozó Dating Central Europe Zrt.-ből – közölte a vevő.
Ez a cég működteti a Randivonal, a Vagyokneked.hu, az Újszerelem.hu, a Viszony.hu, a Szexrandi.hu és a Melegrandi.hu oldalt. Hernádi társasága hat éve nyert több milliárdnyi befektetni való uniós forrást. Társkereső elképzelései jogszerűségét az EU vizsgálta, de a maszekoló cégvezér e bírálatokat rendre elvetette. Hangsúlyozta: az uniós pénzt vissza kell fizetnie és csak az esetleges profitot teheti el. A mostani ügylet vételárát nem közölték, de az állítólag nyereséget hozott Hernádinak. Az 1919 óta az osztrák Russ család jegyezte Russmedia két éve még eladta hazai érdekeltségeit – többek között a Hajdú-bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot – a szintén osztrák Heinrich Pecinának. Ezzel a lapok sorsa meg is pecsételődött. Utóbbi ugyanis a Népszabadság bezárása után ekkor már átadta többi sajtótermékét a kormányfő strómanjának tartott Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek. A lapok azóta kormányszócsővé hangolva egy központi médiaalapítványhoz kerültek. Hernádinak egyszer már meggyűlt a baja Pecinával: 2007-ben annyi Mol-papírt adott el az osztrák OMV-nek, hogy az – végül csak komoly anyagi áldozatokkal elhárított – ellenséges felvásárlást indított az olajtársaságért.