Előfizetés

Győzelem Wales ellen, a magyar válogatott első a csoportban

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.06.11. 22:54

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hajtós, élvezetes meccsen Wales elleni győzelemmel folytatta az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar labdarúgó-válogatott Budapesten.
Két rém kellemetlen, de a magyar remények szerint nem döntő fejlemény előzte meg a meccset. Egy: háromezerrel kevesebb szurkolót engedhettek be a Groupama Aréna nézőterére, mert az UEFA a márciusi szlovák–magyar Eb-selejtezőn tapasztaltak miatt szektorbezárással sújtotta a magyar szövetséget. Az ok: egy magyar szurkolói csoport rasszista és szlovákokat sértő jelszavakat skandált, valamint károkat okozott a nagyszombati stadionban, pirotechnikai eszközöket használt és tárgyakat dobált a pályára. Kettő: szövetségi kapitánya, Marco Rossi nélkül kellett játszania a válogatottnak, mivel az olasz mestert a szombati, Azerbajdzsán elleni bakui meccs hajrájában a holland bíró elküldte a kispadtól. Az eltiltást amúgy Rossi elfogadta, egyúttal jelezte: súlyos bírói hibának tartja a történteket. A mestert Cosimo Inguscio helyettesítette, aki nem először meccselt Rossi helyett, az észtek elleni Nemzetek Ligája-találkozón is ő irányította a válogatottat – miután Rossi akkor is eltiltott volt. A walesi válogatott eddig ötven százalékkal tolta a csoportban, nyert a szlovákok ellen, kikapott a horvátoktól. Mi ellenben a forduló előtt (leírni is katarzis…) jobb gólarányunkkal vezettük az E-csoportot! Óvatosan indult a parti, mígnem negyedóra múltán Dzsudzsák a horvátok elleni első gólt idéző módon, azt egyenesen lekopírozva ugratta ki Szalait, aki Holendernek erőből középre vágta, de a centerező társ egy hajszállal lemaradt a beadásról. Élénkült az iram, és a magyar csapat volt az aktívabb: előbb Lawrence lövését fogta magabiztosan Gulácsi kapus, majd Pátkai dobta fel magát a levegőbe, de nem találta el a labdát ollózás közben: ha sikerül, káprázatos lett volna. Aztán megint Dzsudzsák küldött a walesi kapu elé egy szabadrúgást, de Szalai pechjére az ötös magasságában rosszul vette le a labdát.  
És Orbán megrezegtette végre a walesi hálót – igaz, csak az oldalhálót… Dzsudzsák beadását az ötösről fejelte oda. De kevésen múlt a következő akció is, Szoboszlai kétszer került helyzetbe. Az első félidőben egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul: hol van Gareth Bale, a Real Madrid világsztár támadója? A válasz: a nem túl agilis szélsőt szépen levette a magyar védelem. Aztán a fordulás után Szoboszlai a tizenhatoson vonalán mellel levette, a felpattanót kapásból tényleg egy csecsemőtenyérnyivel rúgta fölé. A legnagyobb helyzetet aztán Bale hagyta ki, óriási mázli, hogy az üresen kapott labdát rosszul találta el, így Gulácsi le tudta halászni a gólvonal felé pörgő labdát. Aztán egy szögletet kapura fejeli Baráth, de a walesi védő szó szerint a gólvonalról mentett! Érett a magyar gól és meg is lett: Szalai birkózott középen, de legyűrték, a labda viszont kis szerencsével Pátkai elé került, aki bevágta (1-0)! A vége hősies védekezéssel telt, de meglett! Nyert Magyarország. A csoport másik keddi mérkőzésén Azerbajdzsán Szlovákiát fogadta: a vége megrázó kiütés, a szlovákok idegenben is 1-5-re nyertek.  
A csoport állása: 1. Magyarország (4 meccs) 9 pont 2. Szlovákia (3) 6, 3. Horvátország (3) 6, 4. Wales (3) 3, 5. Azerbajdzsán (3) 0.

Tovább forrnak az indulatok a Forma 1-ben a Kanadai Nagydíj után

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.11. 21:04

Fotó: HOCH ZWEI / AFP
Sokan nehezen emésztik Vettel büntetését.
Egy kormány-, és egy fejmozdulat miatt voltak kénytelenek megbüntetni a versenybírók Sebastian Vettelt a vasárnapi Kanadai Nagydíjon – állítják brit sajtóorgánumok. A meg nem nevezett forrás szerint a montreali stewardok minden felvételt megvizsgáltak, és azt látták, hogy a négyszeres világbajnok irányba állította az autót, s balra kormányzott, hogy kövesse a pálya ívét, ám később engedte azt jobbra sodródni, így pedig blokkolta Lewis Hamilton útját. Emellett egy fejmozdulat is arra utalt, hogy a tükörben ellenőrizte, a brit útjába került-e.
Kanadában Emanuele Pirro, Gerd Ennser és Mathieu Remmerie alkotta a versenybírák csapatát, közülük végül előbbi törte meg a csendet azt követően, hogy sokan megkérdőjelezték a büntetés jogosságát.
„Szerencsére sok együtt érző véleményt is kaptam a Forma-1-ben és máshol versenyző pilótáktól” – mondta Pirro, hozzátéve, hogy aludni sem volt képes a futam utáni éjszaka. „Az persze fájt, amit a sport nagyságai, Mario Andretti és Nigel Mansell mondtak, ám a világ és az autóversenyzés megváltozott az ő idejük óta. Rengeteg lépés történt a biztonság érdekében, és a versenybíróknak is ennek szellemében kell eljárniuk” – magyarázta az olasz szakember, aki 1989 és 1991 között 37 F1-es futamon állt rajthoz a Benetton és a Scuderia Italia színeiben.
A Nagydíj-versenyzők Szervezetének elnöke, a korábbi F1-es pilóta, Alexander Wurz szerint következetes a sportág, de nem ért egyet az iránnyal, amelyet a szabályozás terén az Forma-1 követ.
„Gondoljunk bele, hányszor van, hogy valaki egy sikánnál levágja a kanyart, majd visszatér a pályára, és ha elkezdjük az összeset vizsgálni, hirtelen egy PlayStation-játékban találjuk magunkat, ami nem jó irány" – magyarázta.

Babos sikere: párosan szép az élet

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.11. 16:29

Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Párizsi páros győzelme valamelyest feledteti Babos Tímeával az elmúlt hetek nehézségeit.
Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic annak ellenére esélyesként érkezett Párizsba, a Roland Garrosra, hogy a salakos pályaborítás nem éppen a kedvenc felületük: parádés menetelésük és győzelmük azonban kívülről sokkal simábbnak tűnt, mint az M7-es Balatonig tartó pályaíve. Pláne, hogy az egész tornán mindössze két játszmát veszítettek. De mindezt átélni belülről egészen mást jelent. Az első két fordulóból valóban gond nélkül lépett tovább a kettős, de a nyolcad-, majd a negyeddöntőben vékony hajszálon múlt a siker.
Babos azonban nem így emlékszik. „A döntő elején kicsit meglepett bennünket a kínai páros. Megnéztük több meccsüket, kielemeztük a játékukat, mégis egészen más taktikát választottak. Ahogyan haladt előre a meccs, egyre jobban megéreztük, mit kell játszanunk. A stabil szervagémek kulcsfontosságúak voltak, különösen akkor, amikor a bajnoki címért adogattam… Az kemény gém volt, de örülök, hogy mi jöttünk ki jobban belőle” – idézte a MOL Csapat hivatalos oldala a játékost, aki társával kapcsolatban leszögezte: „Átéltünk már nagy sikereket, voltak nagyon fájó vereségeink is, de ezek mind összekovácsoltak minket és erősebbek lettünk, csapatként”. Azt gondolja, hogy a páros valamelyest feledteti az elmúlt hetek nehézségeit. Hisz a kölcsönhatásban, hogy a párosban elért sikerei fellendítik egyéni karrierjét is, ugyanis ebben az évben nagyot zuhant az egyéni világranglistán. „Nem tenisznemzetből jöttem, büszke vagyok rá, hogy magyarként idáig jutottam” – mondta párizsi győzelméről Babos, aki a döntő utáni ceremónián angolul és franciául szólt a közönséghez. Elmondta, ezekért a pillanatokért érdemes játszani, és ezek azok a pillanatok, amelyeket egy sportoló örökké a szívében őriz.

Történelmet írt

A Roland Garros megnyerésével Babos Tímea az első magyar teniszező, aki – juniorként vagy felnőttként – minden Grand Slamen nyerni tudott, és szintén ő az első magyar női teniszező, aki két különböző GS-en is az élen végzett.