Olcsóbb lett az üzemanyag

Publikálás dátuma
2019.06.14. 06:24

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Mol 9 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken.
A változást követően a benzin literenkénti átlagára 382 forintra, a gázolajé 388 forintra csökkent. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken csökkent, a 95-ös benziné 9 forinttal, a gázolajé 6 forinttal lett kevesebb. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző

Most már kivárják a csokot - torpant az ingatlanpiac

Publikálás dátuma
2019.06.13. 18:44

Fotó: Kertesz Gabor
Budapesten a rossz állapotú ingatlanok is gazdára találnak.
Némi visszaesést mutatnak a májusi ingatlan-adásvételi adatok: országszerte kevesebb mint 13 ezer lakás és ház cserélt gazdát. Ez azt jelezi, hogy a vevők most már kivárják a júliustól igénybe vehető új családtámogatások elindulását. A Duna House elemzői emiatt a szokásosnál jóval erősebb harmadik negyedévre számítanak a lakóingatlanpiacon. Az ingatlanárak emelkedése ugyanakkor nem állt meg: vidéken kifejezetten gyors ütemű a drágulás – derül ki a Duna House májusi Barométeréből. A panel ára ment fel a leginkább az elmúlt egy évben: a nyugati országrészben 52, a keleti megyékben 46 százalékkal nőttek e lakástípus átlagos négyzetméterárai. A téglalakások  „csak” 25, illetve 26 százalékkal drágultak. A fővárosban eközben - az ingatlan típusától és elhelyezkedésétől függően - 21-28 százalékos volt az átlagos áremelkedés, egyedül a belvárosban maradt 10 százalék alatt a növekedés. Ez persze nem azt jelenti, hogy Budapesten olcsóbban lehetne lakást venni: a fővárosban már eleve magasabb volt az árszint. Míg a fővárosban egy átlagos panellakás ára 27 millió, addig az ország keleti felén 20 millióért, a nyugati országrészben pedig 17 millióért is hozzá lehet jutni e lakástípushoz. Budán az ingatlanok 25, Pesten 21 százalékát már 800 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesítették. Tavaly a pesti kerületekben a lakások 46 százaléka 450 ezer forintos négyzetméterár alatt kelt el. Idén az arány már csak 19 százalék volt. Vidéken a négyzetméterárak messze elmaradnak a fővárosiaktól. Pest megyében az ingatlanok 30 százaléka kelt el a 400 ezer forint feletti négyzetméteráron. Az elemzésből az is kiderül, hogy a vevők legnagyobb része igyekszik elkerülni a felújítási munkálatokat. Budapesten a vásárlók 38 százaléka választott nagyon jó minősítésű ingatlant, vidéken pedig a vevők fele jó minőségű otthonba költözött. Anyagi megfontolásból azonban sokan kényszerülnek megalkuvásra. A fővárosban ezért nem csak a nagyon jó állapotú ingatlanok a legkelendőbbek. A legrosszabb állapotú lakásokat is Budapesten keresik legtöbben.
Szerző

Ügyvédi titok mögé bújnak az adóelkerülők

Publikálás dátuma
2019.06.13. 18:12

Fotó: Vajda József
A digitalizáció nem várt mértékben hozzájárul az adóbevételek növekedéséhez, ugyanakkor a gazdasági bűncselekmények feltárásában is egyre jelentősebb a szerepe. Az uniós szigorítások miatt egyre inkább ügyvédek járnak el adótanácsadók nevében.
Némileg lassítani kellene a digitális forradalmat, mert a bevezetési költségek az átlagos vállalkozónak túlzott terhet jelenthetnek - vélekedett egy csütörtöki adószakmai konferencián Herich György. A Magyar Okleveles Adószakértők véleményét nem osztja Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki a rendezvény szünetében tartott sajtókonferencián úgy vélte: a digitalizációnak is köszönhető, hogy tavaly - meglepetésre - a tervezettnél 8,3 százalékkal, mintegy 300 milliárd forinttal több adó folyt be a költségvetésbe, mint amire számítottak. Ugyanakkor a Költségvetési Tanács egyik tagja azt is állította, hogy az éves büdzsé modelljeinek készítői sem bíztak ennyire a kifehérítés ilyen mértékű adóbevétel-növelő hatásában. A Quaestor brókercég tulajdonosai és vezető tisztségviselői ellen jelenleg is folyó gazdasági büntetőperben a vádhatóság négy terabájtnyi adatot szerepeltetett a vádirat dokumentumai között adathordozókon, amit a cég számítógépeiről mentett le a nyomozóhatóság. Ezekhez azonban a bíróság, a védelem és a vádlottak is csak nehezen fértek hozzá. Az adatok kezelhetővé tétele és rendszerezése több tízmillió forintba kerülhetett, de a vádlottak számítógép-használati lehetőségei is korlátozottak voltak. A Népszava ezzel kapcsolatos kérdésére Darák Péter, a Kúria elnöke, bár a folyamatban lévő perről nem nyilatkozott, úgy vélte: a bíróságok egyre inkább felkészülnek a digitális bűnjelek felhasználására, a szoftvereken lévő adatok rendszerezésére. A főbíró szerint az ügyben eljáró bírók a vádlottnak - kérelemre - engedélyezhetik a számítógép-használatot. 

Ügyvédek járnak el a tanácsadók nevében

Az Európai Unió igyekszik gátat szabni az adóversenynek, a káros adóerkerülési technikáknak. Ezért 2019. január 1-jétől új, a tagállamokra jövő év elejétől kötelező szabályozást vezettek be. Eszerint az adótanácsadóknak és a könyvvizsgálóknak például büntetés terhe mellett közölniük kell a hatósággal az ügyfeleik számára javasolt adózási technikát. Az ügyvédeket ugyanakkor változatlanul köti az ügyvédi titok. Egyes szakértők szerint, mivel az uniós irányelv lazítja az adótitkot, többen már csak ügyvéden keresztül fordulnak adótanácsadóhoz. A Népszava érdeklődésére Besesek Botond, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára elmondta: igyekeztek a kötelezettségek legenyhébb változatát átvenni, szemben például a lengyelekkel, ahol komoly szigort alkalmaznak. A magyar adóhatóság nem a büntetésre, hanem együttműködésre törekszik az ügyfelekkel - hangsúlyozta. 

Elutasítjuk az adóegységesítést

Magyarország elutasítja, hogy Brüsszel az adóharmonizációval és az adósság közösségiesítésével "szocialista típusú, utópisztikus gazdasági terveket léptessen életbe" - - mondta Szijjártó Péter a Világgazdaság csütörtöki konferenciáján. A külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor kiállt az EU-n belüli szabad verseny és kereskedelem mellett. MTI

Szerző
Témák
adó