Hétfőn lép életbe a nyári menetrend

Publikálás dátuma
2019.06.14. 10:32

Fotó: Tóth Gergő
Szombattól pedig a 4-es és a 6-os villamos vonalának több szakaszán is pótlóbusz jár.
Június 17-én, hétfőn kezdődik a nyári tanítási szünet, vagyis ettől a naptól augusztus végéig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek.
A BKK emellett a honlapján azt írja: a nyári időszakban a budai Várat is többen látogatják. A nagy forgalomra való tekintettel június 15. és szeptember 1. között hétvégenként a 16-os, a 16A és a 116-os autóbusz mellett egy új, 16B jelzésű járat biztosít a belvárosból kényelmesebb eljutási lehetőséget a Várba. A jelenleginél nagyobb befogadóképességű buszokkal a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között utazhatnak szombaton és vasárnap a közlekedők. A 16B járat a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között a 16-os busszal megegyező útvonalon halad és azzal azonos megállókat érint. A 16B járatról a Dísz téren a 16-os, a 16A és a 116-os autóbuszra a Vár belső részei, valamint a Széll Kálmán tér felé, a Deák Ferenc tér felé pedig a 16A és a 116-os autóbuszról a 16-os és a 16B járatra új jegy érvényesítése nélkül lehet átszállni. Az 1-es villamos vonalán a nyári időszakban jelentősen bővül az alacsonypadlós, légkondicionált szerelvények száma, amelyre a nagykörúti villamospótlás miatt felszabaduló Combino villamosok átcsoportosításával nyílik lehetőség.

Indul a nagykörúti villamospótlás

A nyári tanítási szünetben villamosvágány-felújítási munkák miatt pótlóbusz jár a 4-es és a 6-os villamos vonalának több szakaszán is. Június 15-től, szombattól a villamosok rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között közlekednek, a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között pedig pótlóbuszra kell szállni. A villamospótlás technikai feltételeinek kiépítése miatt már ezt megelőzően, június 14-én este változik a villamosközlekedés. A felújítás miatt korlátozásokra és lassabb haladásra kell számítaniuk az autósoknak is a József körúton a Csepreghy utca és az Üllői út közötti szakaszon, a Ferenc körút teljes hosszán és a Petőfi híd pesti és budai hídfőjénél is. Már június 14-én hajnaltól megállási tilalmat vezetnek be a Ferenc körúton, valamint a József körút és a Fehérvári út érintett szakaszain. A Nagykörút déli szakaszán folyó felújítás mellett július 7-től, vasárnaptól újabb szakaszon, a Széll Kálmán tér és a Margit híd, budai hídfő között is villamospótlás kezdődik, ezzel kapcsolatban a BKK később ad részletes tájékoztatást. Egész nyáron a szokásosnál sűrűbben közlekedik a 2-es villamos és az M4-es metró.

A 32-es busz a Szőnyi út térségének jobb kiszolgálása érdekében az Árpád híd felé az Ógyalla köz–Szőnyi út módosított útvonalon közlekedik, és megáll a 25-ös autóbusz Szőnyi út és Teleki Blanka utca megállóhelyén is.  A 23E autóbusz hétvégén is közlekedik a Pesterzsébeti lakótelep kedvezőbb kiszolgálása érdekében.  A 219-es Telebusznak Aranyhegy és Ürömhegy térségében bővül és egyszerűsödik az útvonala, Ürömhegy belső térségéből is elérhetővé válik a minibusz szolgáltatás. Új megállóhelyek létesülnek az Iglice utca és Jutas utca csomópontjában, a Kőpor köz és a Jutas utca kereszteződésénél, illetve az Ürömhegyi úti fordulónál. A Csikóvár utca, a Lepence utca és a Kőpor köz megállókat a továbbiakban nem érinti. A járat munkanapokon a reggeli és délutáni időszakban, a rendszeresen jelentkező nagyobb mértékű utazási igények alapján igénybejelentés nélkül közlekedik.

Június 17-től a Volnábusz Zrt.-nél is életbe lép a nyári menetrend. A változásokról a Volánbusz, illetve a Közlekedési Központok honlapjain található bővebb információ.      A Volnábusz Zrt. arra hívta fel a figyelmet, hogy az utasok a menetjegyeiket elővételben online is kényelmesen megválhatják. Az így vásárolt menetjegy kinyomtatható, vagy felszálláskor erre alkalmas készülékén az autóbusz-vezetőnek is felmutatható a VOLÁNBUSZ Zrt., a DAKK Zrt. és az ÉNYKK Zrt. bizonyos járatain. A MÁV arról számolt be, hogy a nyári időszakban mintegy 40 százalékkal több vonatot közlekedtet a Balaton északi és déli oldalán a június 15. és augusztus 25. közötti nyári vasúti menetrendben, és kísérleti jelleggel bevezetik a Budapest Déli pályaudvar és Keszthely között járó Balaton Expresszen az étkező-szolgáltatást. A tájékoztatás szerint korszerű, légkondicionált motorvonatokat, InterCity-kocsikat, étkezőkocsikat, hétvégén plusz vonatokat állítanak forgalomba a nyáron az üdülőterületeken, és a kerékpár-szállítási lehetőséget is biztosítanak. Az idén is közlekednek a Balatonra Miskolcról, Záhonyból és Szegedről expressz vonatok. A nyári hétvégéken új fürdővonatpár viszi az utasokat Budapest és Siófok között, ezek a járatok csak a Velencei-tó partján, illetve a Balaton partján lévő állomásokon, megállóhelyeken állnak meg. A nyári menetrendben javul Pécs és a Balaton között a vasúti eljutási lehetőség azzal, hogy péntek délután új közvetlen vonatpár közlekedik.

Szerző
Témák
BKK közlekedés
Frissítve: 2019.06.14. 13:32

Elindul a Fidesz ellen Pikó András Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2019.06.14. 09:42

Fotó: Klubrádió / Facebook
A rádiós műsorvezető beadta felmondását a Klubrádióban.
Pikó András rádiós műsorvezetőt, a Klubrádió munkatársát kérte fel polgármesterjelöltnek az őszi önkormányzati választásokra Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban a Momentum az együttműködő ellenzéki pártok nevében. Pikót támogatja a Momentum és a C8 Civilek Józsefvárosért Civil Társaság mellett szinte az összes ellenzéki párt (MSZP, DK, P, Momentum, Szolidaritás, LMP), kivéve a Jobbikot. Pikó a Media1 kérdésére elmondta, hogy nagyon nehéz döntést hozott, hiszen közel 30 évnyi rádiós múlt van a háta mögött, abból 18 év a Klubrádiónál, ahol nagyon szeretett dolgozni, de végül beadta felmondását a Klubrádióban annak érdekében, hogy józsefvárosi polgármesteri kampánya, politikai szerepvállalása miatt ne érhesse támadás a Klubrádiót. Emellett nem szeretné, hogy például a Reggeli Gyorsban, ahol mostanáig műsorvezető volt, úgy kelljen Józsefváros jelenlegi vezetőjét, Sára Botondot vagy akár a Fidesz frakcióvezetőjeként dolgozó volt polgármestert, Kocsis Mátét kérdeznie, hogy közben velük folytat politikai küzdelmet, az ő általuk is okozott vagy megoldatlan józsefvárosi problémákra is próbál megoldást nyújtani esetleges megválasztása után. Pikó András a Media1 érdeklődésére azt mondta, hogy a rádió Reggeli Gyors című műsorában utoljára pénteken hallható, de már ott is csak telefonon búcsúzóul hívják őt fel, hogy arról érdeklődjenek, miért nincs a stúdióban a megszokott módon.
Szavai szerint Józsefváros működését a madridi önkormányzat mintájára átalakítaná. Azt mondta,
  • bármely kerületi lakos kezdeményezést indíthatna a városrészben, tehát részvételi demokráciában működne a továbbiakban a VIII. kerület, és a lakosság jobban beleláthatna az önkormányzat működésébe.
  • felmondaná a Lokál című kormánypropagandista újsággal kötött támogatási szerződést, melynek keretében Józsefváros évente 25-30 millió forintot szór el az újságban.
  • azt szeretné, ha a legsokszínűbb és jelenleg legszegényebb budapesti kerületben végre mintaszerű dolgok történnének, amit akár más városrészek is megvalósíthatnak.
  • aggályosnak tartja, hogy Józsefvárosban rengeteg üres, vagy akár befalazott vagy lerobbant önkormányzati lakás van, szeretne ezen is változtatni.
  • a kutyafuttatók ügyét is szeretné rendbe tenni.
  • növelné a zöld felületeket a kerületben.
  • fel fogja hívni a figyelmet a józsefvárosi iskolákban lévő problémákra is, ami miatt tudomása szerint minden 3. gyereket elvisznek a kerületből egy másik iskolába.
  • úgy gondolja, ha Józsefvárost lecsatlakoztatja a Fidesz köré épített korrupciós hálózatról, akkor sokkal jobban működhet a kerület.
Szerző
Frissítve: 2019.06.14. 13:55

Már törölték is a felvételt Orbán Gáspár katonai eskütételéről

Publikálás dátuma
2019.06.14. 09:32

Fotó: Szolnok TV
Nem akarhatták, hogy kiderüljön, Orbán Viktor apjával együtt nézte fia avatását; még csütörtök este eltüntette a riportot honlapjáról a Szolnok Tv.
Csütörtök estére már el is tűnt az a videó a Szolnok Tv oldaláról, amiből kiderült, hogy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár bevonult katonának, és letette az esküt - szúrta ki a 444.hu. Talán több véletlen egybeesésnél, hogy a felvétel híre éppen aznap szaladt körbe az interneten. Az anyagon látszott, hogy nem akarták nagy dobra verni, ki feszít az újoncok között. Abból mintegy véletlenül derült csak ki, hogy a katonai eskütételen Orbán Viktor miniszterelnök fia is az egyenruhások közt volt, a kormányfő pedig apjával, Orbán Győzővel együtt nézte az avatását. Az eseményről szintén beszámoló szoljon.hu és a honvédelem.hu is gondosan kerülte a neves szereplők megjelenítését.
Orbán Gáspár különben volt már focista, majd megtért, és egészen az utóbbi időkig hosszú hajjal hirdette Isten igéjét az általa is alapított Felházban.
Szerző
Témák
Orbán Gáspár