Neymar az erőszak-vádról: az igazság előbb-utóbb kiderül

Publikálás dátuma
2019.06.14. 11:26

Fotó: Benjamin CREMEL / AFP
Három órán át hallgatták meg a nyomozók a nemi erőszak elkövetésével vádolt focistát.
Neymar tagadja a megerőszakolási vádakat és a nyomozók minden kérdésére teljeskörűen válaszolt - jelentette be Flavia Cristian Merlini államügyész a brazil futballsztár háromórás meghallgatása után. "Az igazság előbb vagy utóbb, de kiderül. Az egyetlen vágyam, hogy amilyen gyorsan lehet, túl legyünk ezen az ügyön" - nyilatkozott Neymar a Globo televíziónak.
A Paris SG játékosát egy nő azzal vádolta meg, hogy májusban Párizsban leitatta és megerőszakolta. Neymar ártatlansága bizonyítására nyilvánosságra hozta azokat az üzeneteket, amelyeket Instagrammon váltott vele, ezzel viszont megsértette a nő privátszféráját. Ebben az ügyben a brazil rendőrség már korábban kihallgatta.
Neymar da Silva Santos Júnior jelenleg sérülés miatt nem vesz részt a brazil válogatottal a pénteken kezdődő Copa Americán.

Utolsókból elsők: St. Louisba került a Stanley-kupa

Publikálás dátuma
2019.06.13. 21:29

Fotó: Alexey Kudenko /
A Blues korábban még sosem nyerte meg az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságot, ezzel a sikerrel egy fogadó százezer dollárt keresett.
Scott Berry nevét öt napja ismerték meg az Egyesült Államokban: a St. Louis Blues fanatikus szurkolója ugyanis január közepén, egy Las Vegas-i kirándulása alkalmából 400 dollárt tett rá, hogy kedvencei az idén elhódítják a világ legfontosabb hokitrófeáját, a Stanley-kupát. A bukméker, akinél megtette a tétet, nagyot nézett, ugyanis a missuori gárda akkortájt éppen az észak-amerikai jégkorong-bajnokság, az NHL utolsó helyén szerénykedett, így 250-szeres pénzt kínált a meghökkentő fogadásra. Az ESPN csatorna a nagydöntő hatodik, St. Louis-i mérkőzése előtt kapta mikrofonvégre a 31 éves férfit, aki nagyon bízott benne, hogy kedvencei negyedszer is legyőzik a Boston Bruinst, s így duplán örülhet: kedvencei elhódítják a hőn vágyott Stanley-kupát, ami neki cseppet sem mellékesen százezer dollárt jelent. Berry és a Blues azonban nem triumfálhatott hétfőre virradóra, a Boston ugyanis simán hozta a meccset, kiegyenlítette a párharcot, ráadásul elérte, hogy a mindent eldöntő összecsapást hazai jégen játszhassa. Vagyis minden amellett szólt, hogy a St. Louis nagy menetelése éppen az utolsó pillanatban ér véget.
A Blues persze már így is túlszárnyalt minden várakozást. Noha októberi beharangozónkban abszolút playoff-esélyesnek tituláltuk a gárdát – „a Blues okos igazolásokkal feltöltötte lyukas alsó sorait, így okkal reménykedik a hosszú szezonban”, írtuk -, a missuoriak elképesztően pocsékul kezdték a szezont, s olyan reménytelennek tűnt a folytatás is, hogy másfél hónap múlva edzőt is váltottak. 
Mike Yeo helyére addigi helyettese, Craig Berube ült le, ám újabb hónapig vele is csak tovább süllyedt a társaság. A mélypontot január közepe jelentette, amikor is konkrétan a 31 csapatos mezőny utolsó helyén pironkodott a Blues, mely ezután elképesztő metamorfózison ment keresztül: előbb felállított egy 11 meccses győzelmi sorozatot, s így ismét lőtávolba került a rájátszás, majd tovább javítva mérlegét a Nyugati-főcsoport ötödik helyén masírozott be a playoffba. Ahol előbb a Winnipeg, majd a Dallas, végül a konferenciadöntőben a San José kapitulált a Blues elképesztően összerakott, a tarcsiból első számú kapussá kiemelt Jordan Binnington irányította védelmével szemben.
A missuoriak 49 év után jutottak újra nagydöntőbe, ahol korábban háromszor jártak, ám nemhogy a Stanley-kupát nem sikerült elhódítaniuk, de még meccset sem nyertek. Ráadásul a 0-12-es mutató hamar tovább romlott, ugyanis a keleti első Boston Bruins meggyőző játékkal 4-2-re behúzta az idei párharc első meccsét is. A második viszont már ismét a St. Louis szája íze szerint alakult, védekezése megfojtotta a Bruins támadójátékát, s hosszabbításban megszületett a Blues történetének első nagydöntős sikere. A harmadik meccs viszont maga volt a rémálom, hiszen hazai jégen kapott egy hetest a Berube-alakulat, mely ennek ellenére nem omlott össze, hiszen előbb egyenlített, majd Bostonban behúzta az ötödik mérkőzést is, azaz úgy utazhatott haza, hogy a hatodik találkozón megnyerheti a párharcot és vele a Stanley-kupát. Erre fel olyan ötösbe szaladt bele, hogy még talán Scott Berry is csaknem összetépte a szelvényét, s kevesen gondolták, hogy a St. Louis harmadszor is fel tud állni a padlóról.
Naná, hogy a hetedik meccs első harmada után már kettővel vezetett! A mérkőzést egy-egy góllal és assziszttal záró, a playoffban 23 ponttal új franchise-rekordot felállító, s végül MVP-nek, azaz legjobb játékosnak is megválasztott Ryan O’Reilly, valamint Alex Pietrangelo találatával megnyugató előnyt szerzett a Blues, amit a harmadik harmad közepére meg is duplázott: hiába lőtt másfélszer annyit kapura a Boston, míg Tuuka Rask a húszból csak 16 löketet hárított, addig Binnington 33-ból 32-t, ráadásul az egyetlen korong is csak 130 másodperccel a vége előtt jutott túl rajta. 
Az 1967-ben alapított St. Louis Blues tehát 52 év után elnyerte a Stanley-kupát, az amerikai NHL-klubok közül tizenhatodikként vésték fel a nevét a trófeára, a város pedig csatlakozott ahhoz a nagy hatoshoz – New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia, Boston, Detroit -, melynek csapatai mind a négy profi sportban, azaz amerikai futballban, baseballban, kosárlabdában és jégkorongban is diadalmaskodtak már.
Ráadásul Scott Berry is mehet a kasszához…
Szerző
Témák
jégkorong

Hazatértek a Vasas trófeái

Publikálás dátuma
2019.06.13. 17:51

Fotó: Szalmas Peter / ALL RIGHT RESERVED
Három trófeát mutattak be csütörtökön a Vasas labdarúgócsapatának otthonában, a még át nem adott új Illovszky Rudolf Stadionban. A sajtóeseményen a klub korábbi legendás labdarúgói közül Fister Ferenc, Izsó Ignác, Kántor Mihály, Kiss László, Kovács István, Molnár Dezső, Müller Sándor, Pál Tibor, Puskás Lajos, Tamás Gyula, Tóth Bálint és Vidáts Csaba vettek részt, akik történetekkel emlékeztek az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek sikereire.
A három bemutatott ereklye közül a legnagyobb a Costa del Sol-serleg, amelyet 1970-ben Málagaban nyert meg a Vasas. Ennek a kupának a felújított változata kap örök helyet a stadionban. Emellett a Magyar Népköztársasági Kupa hiteles másolata, valamint a Közép-Európai Kupa felújított másolata is bekerül a klub ereklyéi közé. Utóbbi kalandos úton került a Vasashoz.
A sajtóeseményen részt vett Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is, aki komoly sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy a Közép-európai Kupa eredetijét fél évre megkapta a Vasas az utolsó győztes bosnyák Banja Lukától. Hozzátette, a féléves periódust követően a trófea hiteles másolata lesz kiállítva az Illovszky-stadionban.
A Vasas új arénájának nyitómérkőzését július 5-én rendezik, az angyalföldiek ellenfele a felvidéki Dunaszerdahely együttese lesz. Hegyi Iván, a klub kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy a hamarosan átadásra kerülő stadion megeleveníti a Vasas történelmét, minden négyzetméteren szerepelni fog egy-egy pillanat a klub labdarúgásának történetéből.

Sikerlista

Az angyalföldi együttes a Magyar Népköztársasági Kupát négyszer (1955, 1973, 1981, 1986) nyerte el, míg a Közép-európai Kupát hat alkalommal (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983) hódította el. A Vasas emellett hatszoros magyar bajnok (1957, 1961, 1962, 1965, 1966, 1977).

Szerző
Témák
Vasas