Felhőszakadással indul a hét, de a végén megint visszatér a kánikula

Publikálás dátuma
2019.06.16. 16:31

Fotó: Shutterstock
A hét elején jégeső és tűző nap is előfordul majd az országban, hétvégén inkább már csak melegre kell számítani.
A jövő héten változékonyabb lesz az időjárás: a napsütés mellett zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt jellemzően 25-30 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi országos, középtávú előrejelzéséből.
Hétfőn inkább csak rövidebb időre süt ki a nap. Többfelé, a Nyugat-Dunántúlon kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani, amelyet néhol akár felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A szél elsősorban a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain, illetve a Nyírség tágabb környezetében megerősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 15-22 fok lesz. Napközben jobbára 25-30 fokig melegszik a levegő, de az északkeleti határvidéken 31, 32 fok is előfordulhat.
Kedden a hajnali órákban helyenként köd és rétegfelhőzet képződhet. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is. A minimumhőmérséklet 15-21, a maximumhőmérséklet 24-31 fok között alakul.
Szerdán hajnalban is lehet helyenként köd. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet 25-31 fok között valószínű.
Csütörtökön és pénteken a sok napsütés mellett elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Csütörtökön a leghidegebb órákban 15-20, pénteken 16-21 fok lesz. Csütörtökön napközben 26-32, pénteken 26-33 fokig melegszik a levegő.
Szombaton és vasárnap több helyen várhatók záporok, zivatarok. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 17-22, vasárnap 16-21 fok között alakul. A nappali maximumok szombaton 25-32, vasárnap 22-30 fok között alakulnak.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.06.16. 17:11

Megszólalt az állatkerti teknős agyoncsapásával gyanúsított nő

Publikálás dátuma
2019.06.16. 15:16

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Mikor kisétált az előzetes tárgyalásról, még szatyorral takarta az arcát, aztán mikor elment ügyvédje, névvel nyilatkozott az újságíróknak arról, hogy azért akart figyelmet, hogy ne kelljen prostituálódnia.
"Fel akartam hívni magamra a figyelmet, hogy ne kelljen koldulnom, prostituálódnom" - nyilatkozta az index.hu-nak az a nő, aki a gyanú szerint egy kockakővel összetört egy görögteknőst a budapesti állatkertben. A nem nyilvános előzetes tárgyalását követően beszélt magáról röviden, miután ügyvédje magára hagyta.
"Börtönbe akart kerülni?" - kérdezték az újságírók. "Nem, nem akartam, hát, lehet, hogy biztonságosabb" - hangzott a válasz. A másfél órás tárgyalás után még egy szatyorral takarta el arcát, de pár perccel később már nevét is vállalta.
"Nem kaptam segítséget, ugyanúgy ki lettem csapva az utcára" - folytatta a nő. Elmondása szerint van családja, a rokonoknak otthonuk, munkájuk is van, de ő "más utat járt". Azt mondta, a családja "helyén fogja kezelni" a történteket.
"Megvannak, elmehetek?" - kérdezte végül, aztán elsétált. Az index.hu azt írja, nem tűnt úgy, hogy teljes mértékig tudatában van szavainak, így mégsem nevezik őt nevén. A tárgyalás folytatása októberben várható, a fiatal nő szabad lábon védekezhet.
Szerző

MMS: a rákra nem jó, de a húspultot fertőtleníti

Publikálás dátuma
2019.06.16. 11:08
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
A neten kapható, ám de mérgező folyadékra hívja fel honlapján a lakosság figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (egykori ÁNTSZ).
Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket az ajánlás szerint 28 százalékos nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik. Több hivatalos és nem hivatalos forrásból ismert, hogy már számos országban észlelték az MMS termék egészségre káros – néhány esetben életveszélyes – hatását (többek között Ausztrália, Belgium, Kanada, Cseh Köztársaság).  A használati utasítás szerint az MMS-t és a citromsav cseppeket 1:5 arányban kell vegyíteni, majd vízhez vagy gyümölcsléhez keverve meginni. A használati javaslat szerint 1-2 csepp MMS-sel kell kezdeni a kúrát, majd ezt folyamatosan napi 2-3-szor 15 csepp mennyiségre kell növelni. A termékismertetőben közlik, hogy a nátrium-klorit és citromsav együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, ami a szer hatóanyaga. Ezek után tudományosan nem megalapozott felsorolás következik a klór-dioxid szervezetre gyakorolt „gyógyító” hatásáról.   A nátrium-klorit és a klór-dioxid antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így a vegyületek víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak. A savanyított nátrium-klorit az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos baromfi, húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek, az előírásoknak megfelelően, erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs engedélyezve és fokozottan veszélyes.  A klór-dioxid egy erős oxidáló- és fertőtlenítőszer, a vezetékes ivóvíz és a szennyvíz tisztítására is használják, lenyelve és belélegezve azonban mérgező hatású, bőrmarást okozó anyag. A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben hemolízist (amely a vörösvértestek szétesésével jár) és veseelégtelenséget okozhat. A terméket árusító honlap által ajánlott mennyiség alkalmazása esetén az elfogyasztott aktív klór mennyisége többszöröse az ivóvízben megengedett határértéknek. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat. Az Országos Tisztifőorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne vásároljanak nem ellenőrzött helyről származó gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt, illetve bármilyen megbetegedés esetén a gyógykezelés megkezdése előtt konzultáljanak háziorvosukkal. Az esetleges mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható ingyenes számát: 06-80-201-199, ahol a várható tünetekről, az alkalmazandó elsősegélyről, valamint az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.
Szerző