Magyaros mezmosás

Publikálás dátuma
2019.06.17. 11:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Corinthian-Casuals nyerte az első integrált magyarországi amatőr labdarúgótornát, a szigetországiak a szállásuk miatt mégis vegyes érzésekkel távoztak.
"De jó a pólód, lehet ilyet kapni valahol? - kérdezte az egyik középkorú brit szurkoló a magyar hatodik vonalban szereplő BAK Respect amatőr labdarúgóját, amikor meglátta rajta az integrált futballtorna alkalmából készült pólót. Amikor hallotta, hogy ez a csapat bemelegítő felsője, és nem eladó, kicsit csalódottan fordult feleségéhez. - Gyere, nézzünk valami árnyékos helyet a nézőtéren!" 
Ez nem volt könnyű vállalkozás a szombati, 12:30-kor kezdődött első elődöntő előtt a plusz 35 fokban a BVSC Szőnyi úti stadionjában. Ráadásul a házaspár komoly dilemma előtt állt: a büfé a jéghideg sörökkel a napos oldalon volt, árnyékot a szemközti fedett lelátón lehetett találni, ahol érzésre 5-10 fokkal lehetett hűvösebb. Ők végül úgy döntöttek, hogy megveszik a sört, majd átmennek az árnyékba. A körülbelül harminc szigetországi rajongó fele maradt a napon, viszont elérhető közelségben a büfénél. 
"Hivatalos jegyzőkönyv nincs, de a neveket és a számokat kérném szépen felírni egy papírra - mondta a kezdés előtt a játékvezető. Ez a névsor a találkozót az angol hetedik vonalban szereplő Corinthian-Casuals Facebook-oldalán élőben közvetítő kommentátornak is sokat segített. Másodikra. Elsőre ugyanis mindkét együttes papírján több mezszám után csak becenév szerepelt. - A szabályokkal mindenki tisztában van? Nyolcat lehet cserélni, aki lejött, nem megy vissza, döntetlen esetén tizenegyesek döntenek." 
"Ez milyen már? Miért nincs hosszabbítás?" - vetette fel az egyik szigetországi játékos. "Ez van a versenykiírásban - reagált a társa. - Ebben a hőségben meg fogunk dögleni, nem hiányzik az a plusz fél óra. Holnap is lesz meccs." 
A ráadásra végül nem volt szükség, gól nélküli első félidő után a magyar hatodik vonalban megszokottnál nagyobb iramú és keményebb csatában, a sok futástól, ütközéstől és kevés üresjárattól a magyar játékosok egyre fáradtabbak lettek és végül 3-0-ra győztek a vendégek. "BAK Respect, BAK Respect!" kiáltással hívták magukhoz a szigetországi szurkolók a magyar játékosokat is, akikről közös kép is készült a Corinthian-Casuals labdarúgóival. A mérkőzés ezután a stadion előtti vendéglátóipari egységben folytatódott, ahol a két együttes tagjai jóízű sörözéssel idézték fel a legemlékezetesebb pillanatokat. 
Az Egri-Erbstein Emléktorna - melynek győztese a Corinthian Kupát emeli a magasba - második elődöntőjében a BEAC ellenfele a Testvériség volt. A résztvevők kiválasztásánál az döntött, hogy mely csapatok ellen lépett pályára a Corinthian (akkor még nem egyesült a Casuals FC-vel) az 1900-as évek elején, amikor többször járt Magyarországon. Ez a találkozó nem hozott szoros küzdelmet, a Testvériség 8-0-ra nyert, az angol szurkolók ezt a találkozót is megnézték, és biztatásukkal igyekeztek gólhoz segíteni a BEAC-ot, de nem jártak sikerrel. A sörfogyasztásban viszont jeleskedtek, a stadion büfése azt mondta, 50 litert adott el a vendégdrukkereknek. 
A felemelő pillanatok után "a magyaros vendégszeretet" rontott jelentősen az angolok addig felhőtlen hangulatán. Szálláshelyükön, a Hotel Flamencóban kiderült, hogy nem tudják estétől reggelig kimosatni a bemelegítő mezeiket. A budapesti foglalásuknál ez fontos szempont volt, akkor írásos ígéretet kaptak erre. Ráadásul az elutasítást mogorva, barátságtalan módon adták tudtukra. A Corinthian-Casuals vezetői nem értették, mi történik velük, nem tudták elképzelni, hogy ilyesmi megtörténhet. Éjszakába nyúló telefonálgatás és levelezés kezdődött a hotellel, amelynek vasárnap reggelre megváltozott a hozzáállása, így sikerült kimosni a mezeket.
A vasárnapi fináléban - amelyet Kassai Viktor vezetett - az angolok a Testvériség elleni 1-0-es győzelemmel vigasztalódtak, de az biztos, hogy nem a legjobb szájízzel hagyták el az országot. A harmadik helyet a BAK Respect szerezte meg a BEAC elleni 2-1-es sikerrel.
Az eredményhirdetésen díjakat adott át Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete is, aki a torna fővédnöke volt. A nagykövet a versenysorozat előtt budapesti rezidenciáján adott fogadást a résztvevők számára. Diplomáciai szempontból is nagyon kínos, ami az angol vendégekkel történt.

Bajnok a Láss SE

Az első magyarországi integrált labdarúgótorna nyitó eseménye pénteken az először megrendezett magyar vakfoci bajnoki döntő volt. A fináléban a rendes játékidő után 1-1 lett az eredmény, a hatméretesekben azonban a Láss SE 1-0-ra jobbnak bizonyult a BAK-nál és elhódította az Értéksziget Vándorserleget.

Témák
labdarúgás

Veretlenül zárták a magyarok a kézilabda Eb-selejtezőt

Publikálás dátuma
2019.06.16. 20:23

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Az olaszok ellen nagy nehézségek árán sikerült megnyerni az alacsony színvonalú mérkőzést.
A magyar férfi kézilabda-válogatott vasárnap 32-29-re legyőzte Olaszország csapatát az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójában, Kecskeméten. Az már szerdán, a szlovákiai győzelemmel eldőlt, hogy a magyarok csoportelsőként kijutottak a jövő januári osztrák, norvég és svéd közös rendezésű, 24 csapatos kontinenstornára. Férfi Európa-bajnoki selejtező, 7. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 32-29 (16-14)
A magyar válogatott gólszerzői: Juhász, Rosta, Szita 5-5, Bóka, Bodó, Ancsin 3-3, Sipos, Ligetvári, Máthé 2-2, Tóth Á., Hornyák 1-1 Jól kezdtek a hazaiak, majd 6-2 után felzárkózott az olasz válogatott, és a szünetig remekül tartotta magát. A magyarok nem tudtak kellő hatékonysággal védekezni, emiatt a szünetben a vártnál kisebb különbséggel, 16-14-re vezettek. A második félidő elején egy 5-1-es sorozattal átvették a vezetést a továbbjutásért küzdő olaszok, mert ekkor már a házigazdák támadójátéka is akadozott. Az utolsó negyedórában Borbély Ádám védéseire alapozva, Juhász Ádám irányításával összeszedte magát a magyar csapat, és végül nagy nehézségek árán sikerült megnyernie az alacsony színvonalú mérkőzést.

A két csapat 17. alkalommal találkozott egymással, és az örökmérleg magyar szempontból továbbra is százszázalékos. Az Európa-bajnokság csoportbeosztását június 28-án sorsolják ki Bécsben.

További eredmény:
Oroszország-Szlovákia 30-20 (17-8)

A csoport végeredménye:
1. Magyarország 11 pont, 2. Oroszország 9, 3. Olaszország 4, 4. Szlovákia 0
Az első két helyezett, valamint a nyolc csoport négy legjobb harmadikja vehet részt az Eb-n a címvédő Spanyolország, illetve a rendező Ausztria, Norvégia és Svédország mellett.
Témák
kézilabda

Meghalt Köteles Erzsébet olimpiai bajnok tornász

Publikálás dátuma
2019.06.16. 17:31

Fotó: Shutterstock
Elhunyt Reviczkyné Köteles Erzsébet olimpiai bajnok, illetve háromszoros ezüst- és egyszeres bronzérmes tornász.
A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának vasárnapi tájékoztatása szerint a Nemzeti Torna Egylet és a Vasas SC egykori sportolója hosszú betegség után, életének 95. évében hunyt el Budapesten. Köteles Erzsébet 1924. november 3-án született a fővárosban, 14 éves korában kezdett tornázni. Az első magyar bajnoki címét 18 évesen nyerte lóugrásban. Három olimpián szerepelt (1948, 1952, 1956), valamennyi érmét a csapatversenyben szerezte. A dobogó tetejére a kéziszercsapat tagjaként állhatott 1956-ban Melbourne-ben. Egyéniben a legjobb olimpiai helyezése a talajon elért negyedik hely (1952). Világbajnokságon ugyancsak csapatban szerzett első helyet (1954), és az egyetemi-főiskolai világbajnokságon is többször végzett az első helyen. Edzőként 1950-től dolgozott, sportolói pályafutása befejezése után testnevelő tanárként tevékenykedett, majd a tornasportban és a ritmikus gimnasztikában is nemzetközi pontozóbíróként működött közre. 
Szerző
Témák
gyász