Előfizetés

Skaliczki László újra az élvonalban

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.06.21. 10:30

Fotó: Váci KSE Facebokk-oldala
Az úttörő olimpia megnyerésétől jutott el a férfi válogatott valaha volt legjobb olimpiai szerepléséig Skaliczki László, aki a Vác élén ősztől visszatér a sportág fősodrába.
Önmagában nem eget rengető hír, de a Vác férfi kézilabdázói egy év után visszajutottak az NB I-be: ezzel viszont a Vác lett az egyetlen olyan vidéki város, amelyik férfi és női vonalon egyaránt képes csapatot indítani a sportág legmagasabb vonalában. Edzőjük a korábbi sikerkapitány, Skaliczki László, akit másfél évvel ezelőtt szezon közben azzal bíztak meg, hogy mentse meg a csapatot a kiesétől. Nem sikerült, egymás elleni rosszabb eredményük miatt a csapat egy évet a második vonalban töltött.
„A kiesés nagyon rosszul érintett bennünket, majdhogynem sokkolt, többen elkívánkoztak, vagyis előlről kellett kezdeni mindent” – említette a nehézségeket Skaliczki, aki hat új játékossal fogott neki a visszajutási projekt teljesítésének. „Küzdöttönk, mint disznó a jégen, de hiába zártuk az élen az őszt, éreztem, hogy még nem vagyunk sínen”. Tavaszra azonban összeállt a csapat, sorozatos győzelmei révén a fiúk mesterükkel együtt már három fordulóval a második vonal zárása előtt feljutást ünnepelhettek. A mesteredző által vezetett sokadik közösség élt át feledhetetlen sikerélményt – persze más és más szinten.
Az első, mégis talán meghatározó élmény az úttörő olimpián aratott váratlan győzelme volt, amit kezdő testnevelőként, 26 évesen nyert meg újkígyósi gyerekcsapatával. Nem sokkal később az akkor még Pick Szeged néven futó elitklub kispadja lett az övé, a Tisza-parti együttes első bajnoki aranyérme köthető a nevéhez. A legenda szerint a mai napig ingyen halászlézik a városban, annyira hálásak neki a szegediek. Ugyancsak bajnoki aranyat ünnepelhetett Dunaújvárosban, amikor a Kohász aranynapjait élte. Innen egyenes út vezetett a szövetségi kapitányi posztig, az athéni olimpián elért negyedik hely pedig ma is a valaha volt legjobb olimpiai szereplés a férfi szakágban.
„Azóta is fáj, hiszen egyetlen győzelemre voltunk az éremtől. Kétségtelen, hogy a legnagyobb szakmai sikerem, de nem tudok és nem akarok közöttük rangsorolni: ezek egymásra épültek, ha nem nyertem volna úttörő olimpiát, nem lett volna belőlem később szövetségi kapitány sem” – helyezte egészen más kontextusba a sikerig vezető utat a mesteredző. 
A Vác felkészítése nyilván más szint, mint egy olimpiai szereplés levezénylése, de ezt is hasonló eltökéltséggel végzi. A legfontosabb most, hogy egyben tudja tartani a csapatot, illetve a fiatalok érkeztével új impulzusokat adjon a társaságnak. „Néhányan már játszottak az első osztályban, de legtöbbjüknek ez új élmény lesz” – jelölte ki feladatait a mester. Pláne, hogy a csapatban vannak olyanok, aki eddig munka mellett, félprofiként játszottak, de ez az NB I-ben már megváltozik. „Mondjuk óriási élmény lesz nekik, ha a Veszprém vagy a Szeged világsztárjai ellen játszhatnak a fiataljaim” – találta meg a pozitívumot a helyzetben Skaliczki. 
Mint mondta, az új közeg alighanem furcsa lesz elsőre, amit szokniuk kell majd. A tempó és a gondolkodás felgyorsítása alapfeladat lesz a nyáron. Nekik nyilván a liga alsó széle közepe lesz a vadászterületük, s noha a tréner szerint a bentmaradás a cél, de ennél az ő horizontja magasabban van. „A boldogságot minden szinten el lehet érni, hiszen a cél ugyanaz: fejlődj és hozd ki magadból a legtöbbet. Ha ez sikerül, örömöt talál benne az ember, bárhol is dolgozik. A hazaszeretet sem nagyban, elvont fogalmak mentén létezik, hanem ott, ahol élsz, abban a közösségben” – mondta. Úgy kalkulál, a Budakalász, Eger, Mezőkövesd, Orosháza alkotta kvartett tagjai lesznek a legfőbb riválisaik, szerinte velük külön bajnokságot játszanak majd a bentmaradásért. 
A feladat a korábbi sikerek ellenére sem idegen tőle: „Van olyan, amikor a reflektorfény helyett csak gyertyafény jut. Sokmindnet láttam már a kézilabdában, de a Bajnokok Ligájában és a kölyökcsapatnál is ugyanaz a lényeg: a munka.”

Pályafutása számokban

Matematika-fizika, testnevelés szakos tanár, aki 163 mérkőzésen ült a válogatott kispadján, az athéni olimpián 4. helyig vezette a férfi válogatottat. 1978-1992 – az újkígyósi általános iskolában tanár, a Békéscsaba edzője 1992-1994 – az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya 1992-1995 – a Komló edzője 1996-1998 – a Pick Szeged edzője 1998-1998 – a válogatott szövetségi kapitánya 1998-1999 – a Tiszavasvári edzője 1999-2001 – a Dunaferr edzője 2001-2008 – a válogatott szövetségi kapitánya 2007-2008 – a debreceni női csapat szakmai igazgatója 2008-2010 – a Kecskemét edzője 2013-2014 – a Pick Szeged edzője 2014-2015 – a Mezőkövesd edzője 2016-2017 – a Békéscsaba edzője 2017-től – a Vác edzője 

Ezüstérmes a női kardcsapat a vívó Eb-n

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 20:34

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A döntőben 45-34-re nyertek az oroszok.
Ezüstérmet nyert a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású kardcsapat csütörtökön a vívók düsseldorfi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságán. A magyarok reggel a fehéroroszok ellen a várakozásnak megfelelően, de korántsem könnyen 45-40-re nyertek, majd két bravúros győzelmet aratva jutottak el a döntőig. A tavaly ezüstérmes ukránokat nagyon szoros mérkőzésen 45-44-re múlták felül, majd a világbajnok franciákat jó hajrával 45-40-re úgy, hogy a hetedik asszó után az ellenfél még 35-29-re vezetett. Végül a döntőben a címvédő oroszoktól 45-34-es vereséget szenvedtek. A női kardcsapat a magyar küldöttség második érmét szerezte a németországi Eb-n. Előzőleg - hétfőn - Márton Anna egyéniben harmadik volt.
A férfi tőrcsapat eközben a nyolcadik helyen végzett. Az oroszoktól elszenvedett negyeddöntős vereség után a magyarok a britektől is kikaptak, így nem jött össze az első hat közé kerülés. A hetedik helyért az ukránokkal kellett vívni, akik érvényesítették a papírformát. A mérkőzés közepe felé már volt nyolc tus is az előnyük, és onnan csak ötig tudtak időnként felzárkózni a magyarok. Az aranyérmet a franciák harcolták ki. Pénteken a női párbajtőr és a férfi kard csapatversennyel folytatódnak a küzdelmek. 

Pénteken döntenek Vettelről

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.06.20. 20:15

Fotó: HOCH ZWEI / AFP
Az első pénteki szabadedzés előtt tárgyalják újra a Ferrari négyszeres világbajnokának Kanadában kiszabott öt másodperces büntetést, ami végül a nagydíjgyőzelmébe került.
Csaknem két héttel a kanadai versenyhétvégét követően pénteken délután immár a Francia Nagydíj helyszínén tanácskoznak arról, hogy a Ferrarinak van-e új bizonyítéka a vörösöknek Sebastian Vettel öt másodperces büntetést érő incidense ügyében. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ekkor még nem magát az incidenst fogja újratárgyalni, csupán arról fog dönteni, valóban új bizonyítékok kerültek-e elő. Amennyiben igen, azok fényében a döntésüket is felülvizsgálhatják, és akár új döntést is hozhatnak.
A megbeszélésen az előző versenyhétvége bírái (Emanuele Pirro, Mathieu Remmerie, Mike Kaerne, és Gerd Ennser) vesznek részt, akik akkor egyhangú döntést hoztak Kanadában.
„Tudunk néhány olyan információval szolgálni, melyek nem álltak a stewardok rendelkezésére akkor. Aztán majd meglátjuk” – mondta csütörtökön Vettel, akinek csapatával azt kellene bizonyítania, hogy a „veszélyes visszatérés” ténye nem állt fönn, illetve manőverében semmiféle szándékosság nem volt.
Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint az ügy precedens értékű lehet, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy ezután számos büntetést megkérdőjeleznek majd. Hozzátette: az egyetlen megoldás a problémára az lenne, ha a nehezen eldönthető kérdésekben a versenybírók egész egyszerűen nem szabnának ki büntetést.
Hasonlóan látja a helyzetet Max Verstappen, a Red Bull pilótája is, aki úgy véli, változtatni kellene a szabályokon.
„A stewardok észlelték, hogy mi történt, s nem tudtak más büntetést adni, mivel a szabálykönyvben pontosan le van írva, hogy ezért az esetért ezt a büntetést kell kiosztaniuk. Néha nem akarnak büntetni, de kénytelenek” - magyarázta.
Ami már a Francia Nagydíjat illeti, a Ferrari új első szárnyat vet be, ugyanakkor Mattia Binotto csapatfőnök nem vár egyelőre csodát a fejlesztéstől. Emellett Le Castelle-ben megkapja a Honda új, nagyobb teljesítményt ígérő motorját a két Red Bull-pilóta Max Verstappen és Pierre Gasly, továbbá Danyiil Kvjat (Toro Rosso) is, aki hátrasorolásos büntetést is kap, hiszen ez már a negyedik erőforrása lesz idén.
„Személy szerint mindig támogatom a frissítést, ha az több lóerővel jár – mondta Verstappen. – Még többet és többet akarok, de ez nemcsak a motorra igaz. Ugyanakkor tudjuk, hogy nem olyan egyszerű megérkezni az élre, különösen a motor területén. Minden kis apró lépésre szükség van ehhez, és az új motorunkra is szükségünk van” – tette hozzá.
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az elmúlt hetekben többször is aggodalmát fejezte ki a Ferrari felzárkózása miatt, ugyanakkor az előttük álló versenyhétvégével kapcsolatban némiképp optimistább.
„A pálya részben hasonlít a montrealira, a hosszú egyenesek kihívást jelentenek majd számunkra. Azonban Kanadával ellentétben sokféle típusú kanyar is akad, ami viszont nekünk kedvezhet. Alig várjuk, hogy kiköszörüljük a csorbát” – utalt Wolff a műszaki problémákra és arra, hogy Kanadában a Ferrari nyerte az időmérőt, valamint a futamon is Vettelt intették le elsőként.

A hétvége programja

Péntek 1. szabadedzés: 11:00-12:30 2. szabadedzés: 15:00-16:30 Szombat 3. szabadedzés: 12:00-13:00 Időmérő: 15:00-16:00 Vasárnap Futam: 15:10-től
A teljes versenyhétvégét az M4 Sport élőben közvetíti.

Huszonöt futamot akar a Liberty

A száguldó cirkusz 2020-as versenynaptárában már Vietnám és Hollandia is helyet kap, a sportág tulajdonosa, a Libery Media azonban nem növeli a versenyek számát, jó eséllyel a következő szezonban is 21 versenyt rendeznek majd. Chase Carey, a jogtulajdonos ügyvezetője azonban nem mondott még le korábbi törekvéséről, miszerint akár 25 futamosra is bővítsék a programot. „Számunkra a minőség a fontos, nem a mennyiség. Viszont tárgyaltunk egy másik amerikai versenyről is, és szeretnénk Afrikába is visszatérni. Most 21 verseny van, de ha megfelelő helyszíneket találunk, akkor lenne értelme még hozzáadni néhányat.”