Pénteken döntenek Vettelről

Publikálás dátuma
2019.06.20. 20:15

Fotó: HOCH ZWEI / AFP
Az első pénteki szabadedzés előtt tárgyalják újra a Ferrari négyszeres világbajnokának Kanadában kiszabott öt másodperces büntetést, ami végül a nagydíjgyőzelmébe került.
Csaknem két héttel a kanadai versenyhétvégét követően pénteken délután immár a Francia Nagydíj helyszínén tanácskoznak arról, hogy a Ferrarinak van-e új bizonyítéka a vörösöknek Sebastian Vettel öt másodperces büntetést érő incidense ügyében. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ekkor még nem magát az incidenst fogja újratárgyalni, csupán arról fog dönteni, valóban új bizonyítékok kerültek-e elő. Amennyiben igen, azok fényében a döntésüket is felülvizsgálhatják, és akár új döntést is hozhatnak.
A megbeszélésen az előző versenyhétvége bírái (Emanuele Pirro, Mathieu Remmerie, Mike Kaerne, és Gerd Ennser) vesznek részt, akik akkor egyhangú döntést hoztak Kanadában.
„Tudunk néhány olyan információval szolgálni, melyek nem álltak a stewardok rendelkezésére akkor. Aztán majd meglátjuk” – mondta csütörtökön Vettel, akinek csapatával azt kellene bizonyítania, hogy a „veszélyes visszatérés” ténye nem állt fönn, illetve manőverében semmiféle szándékosság nem volt.
Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint az ügy precedens értékű lehet, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy ezután számos büntetést megkérdőjeleznek majd. Hozzátette: az egyetlen megoldás a problémára az lenne, ha a nehezen eldönthető kérdésekben a versenybírók egész egyszerűen nem szabnának ki büntetést.
Hasonlóan látja a helyzetet Max Verstappen, a Red Bull pilótája is, aki úgy véli, változtatni kellene a szabályokon.
„A stewardok észlelték, hogy mi történt, s nem tudtak más büntetést adni, mivel a szabálykönyvben pontosan le van írva, hogy ezért az esetért ezt a büntetést kell kiosztaniuk. Néha nem akarnak büntetni, de kénytelenek” - magyarázta.
Ami már a Francia Nagydíjat illeti, a Ferrari új első szárnyat vet be, ugyanakkor Mattia Binotto csapatfőnök nem vár egyelőre csodát a fejlesztéstől. Emellett Le Castelle-ben megkapja a Honda új, nagyobb teljesítményt ígérő motorját a két Red Bull-pilóta Max Verstappen és Pierre Gasly, továbbá Danyiil Kvjat (Toro Rosso) is, aki hátrasorolásos büntetést is kap, hiszen ez már a negyedik erőforrása lesz idén.
„Személy szerint mindig támogatom a frissítést, ha az több lóerővel jár – mondta Verstappen. – Még többet és többet akarok, de ez nemcsak a motorra igaz. Ugyanakkor tudjuk, hogy nem olyan egyszerű megérkezni az élre, különösen a motor területén. Minden kis apró lépésre szükség van ehhez, és az új motorunkra is szükségünk van” – tette hozzá.
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az elmúlt hetekben többször is aggodalmát fejezte ki a Ferrari felzárkózása miatt, ugyanakkor az előttük álló versenyhétvégével kapcsolatban némiképp optimistább.
„A pálya részben hasonlít a montrealira, a hosszú egyenesek kihívást jelentenek majd számunkra. Azonban Kanadával ellentétben sokféle típusú kanyar is akad, ami viszont nekünk kedvezhet. Alig várjuk, hogy kiköszörüljük a csorbát” – utalt Wolff a műszaki problémákra és arra, hogy Kanadában a Ferrari nyerte az időmérőt, valamint a futamon is Vettelt intették le elsőként.

A hétvége programja

Péntek 1. szabadedzés: 11:00-12:30 2. szabadedzés: 15:00-16:30 Szombat 3. szabadedzés: 12:00-13:00 Időmérő: 15:00-16:00 Vasárnap Futam: 15:10-től
A teljes versenyhétvégét az M4 Sport élőben közvetíti.

Huszonöt futamot akar a Liberty

A száguldó cirkusz 2020-as versenynaptárában már Vietnám és Hollandia is helyet kap, a sportág tulajdonosa, a Libery Media azonban nem növeli a versenyek számát, jó eséllyel a következő szezonban is 21 versenyt rendeznek majd. Chase Carey, a jogtulajdonos ügyvezetője azonban nem mondott még le korábbi törekvéséről, miszerint akár 25 futamosra is bővítsék a programot. „Számunkra a minőség a fontos, nem a mennyiség. Viszont tárgyaltunk egy másik amerikai versenyről is, és szeretnénk Afrikába is visszatérni. Most 21 verseny van, de ha megfelelő helyszíneket találunk, akkor lenne értelme még hozzáadni néhányat.”

Szerző
Témák
Forma-1

Babos magabiztosan jutott tovább Ilkley-ben

Publikálás dátuma
2019.06.20. 16:15

Fotó: babostimea.hu
Babos Tímea bejutott a negyeddöntőbe az angliai Ilkleyben zajló, 100 ezer dollár (29 millió forint) összdíjazású füvespályás női tenisztornán.
A világranglista 139. helyén álló magyar játékos a holland Lesley Kerkhove (202.) szerdai búcsúztatása után a csütörtöki nyolcaddöntőben 53 perc alatt kiütötte a hetedik helyen kiemelt kínai Lin Csut (104.). A teniszező honlapjának beszámolója szerint a a reméltnél és a vártnál jóval simábban, ellenfelének esélyt sem adva nyert.
Sokat elárul a mérkőzésről, hogy a magyar játékos a nyitó felvonásban 4 adogatójátékban összesen 3 labdamenetet veszített. A második szett sem hozott változást, az egyetlen kritikus pillanat a negyedik játékban alakult ki, amikor a magyar játékos fogadóelőnyről hozta adogatását.  

Eredmény, nyolcaddöntő:

Babos Tímea-Lin Csu (kínai, 7.) 6:1, 6:0

A fociklubok fizessék a rendőröket!

Publikálás dátuma
2019.06.20. 12:30

Fotó: SVEN SIMON / DPA
Az első és másodosztályú német labdarúgóklubokkal fizettetné ki Ulrich Mäurer brémai szenátor a rendőri biztosítást költségeit. A csapatok nem értenek egyet a javaslattal.
Komoly vita robbant ki arról Németországban, hogy ki fizesse a rendőri biztosítás költségeit az első és másodosztályú labdarúgó bajnoki mérkőzéseken. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy mivel a rendőrök közalkalmazottak Németországban, a meccsek biztosításának a költségeit is az állam, ezen belül a tartományok fizették. Mäurer azzal érvel, a klubok nagyon komoly bevételekre tesznek szert a mérkőzések rendezéséből, a zavartalan lebonyolítás azonban nem lenne lehetséges a rendőrök közreműködése nélkül. Szerinte az lenne tisztességes, ha a rendőrök munkáját a klubok fizetnék ki a bevételeikből. 
"Nem az a cél, hogy az állam a rendőrök fizetését a klubokra terhelje, hiszen az alacsonyabb osztályú bajnokikon természetesen továbbra is az állam fizeti a költségeket, hanem a terhek igazságosabb elosztását szeretném elérni - érvelt a politikus. - A 2017/2018-as szezonban a két legmagasabb bajnoki osztályban összesen több mint 1,6 millió órát dolgoztak a rendőrök a bajnoki meccseken, ez átszámítva azt jelenti, mintha 1800 rendőr főállásban egész évben csak ezzel foglalkozott volna. Ehhez képest a klubok semmit sem fizetnek ezekből a költségekből." 
Mäurer javaslatát nagy többséggel leszavazták a belügyminiszterek országos találkozóján az előző hét végén. A Német Labdarúgóliga (DFL) sem támogatja az elképzelését. 
"Mäurer úr javaslatai nem oldják meg azt a problémát, amivel mi a tartományokkal együttműködve foglalkozunk, nevezetesen, hogyan lehetne csökkenteni a rendőrök terhelését - olvasható a DFL közleményében. - A rendőri munka finanszírozásának nincs köze ahhoz, hogy a rendőrökön nagy a nyomás és rengeteget dolgoznak." 
Mäurer a nagy ellenállást tapasztalva finomított elképzelésén. Egy olyan közös kassza létrehozását javasolta, amelybe a tartományok annak arányában fizetnek be támogatási összeget, hogy melyik városban, hány kiemelt kockázatú mérkőzést rendeznek. 
"Egy alapszolgáltatást minden mérkőzésen biztosít a rendőrség, a kiemelt kockázatú találkozóknál kellene a kluboknak hozzájárulni a költségekhez, az összeget pedig a tartományok részére fizetnék be - hangzott az újabb verzió. - A meccsek biztosítása a legmagasabb osztályokban egy szezonban összesen 150 millió euróba kerül. Azt szeretném, ha ennek körülbelül húsz százalékát, 35 millió eurót fizessenek a klubok vagy a DFL. Előbbi esetben arányosan elosztva, akinek több kiemelt rendőri felügyeletet igénylő mérkőzése volt, az tegyen be többet a közös kasszába. Nem értem, miért ilyen nagy az ellenállás a javaslatommal szemben, miközben mást sem hallok, csak azt, hogy legyünk szociálisan érzékenyek, figyeljünk oda egymásra, segítsük a másikat. Ha a DFL együttműködő lenne, akkor a felszabaduló összeget rengeteg más, fontos cél elérésére lehetne fordítani." 
Reinhard Rauball, a DFL elnöke szerint a szenátor nem akar mást, mint pereskedés nélkül hozzájutni a DFL támogatásához. Mäurer az elmúlt három évben háromszor indított pert annak érdekében, hogy a DFL fizesse ki a Werder Bremen helyett a bajnoki mérkőzések rendőri biztosításának költségeit. Bréma városa a kiemelt kockázatú meccsek rendőri biztosításának számláját elküldte a DFL-nek. A politikus mindegyik pert megnyerte, a bíróság összesen 2,3 millió euró kifizetésére kötelezte jogerősen a DFL-t. 
"Nem tudunk örülni ennek - jelentette ki Frank Baumann, a Werder Bremen ügyvezetője. - Azt gondolom, a mérkőzések rendőri biztosítása állami feladat, így van ez évtizedek óta. Természetesen igazodunk a változó helyzethez. Más klubokhoz hasonlóan mi is tartalékkeretet különítünk el arra az esetre, ha valamikor minket köteleznek majd a rendőrség munkájának kifizetésére. Jelenleg szezononként egymillió eurót teszünk félre erre a célra. Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy másra is el tudnánk költeni ezt az összeget." 
Magyarországon, az államilag támogatott és életben tartott labdarúgó NB I-ben a klubok kötelezettsége a rendőri biztosítás díjának befizetése.
Témák
labdarúgás