Gulyás hosszú válaszban fejtette ki, miért nem lesz amerikai diploma a magyar CEU-n

Publikálás dátuma
2019.07.02. 17:31

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
„Ezeket a feltételeket minden Magyarországon külföldi diplomát adó egyetemnek be kell tartania.”
Szél Bernadett írásbeli kérdésben szerette volna megtudni, hogy felvehet-e a CEU 2019. január 1-je után is diákokat az amerikai diplomát adó képzéseire, amelyre Gulyás Gergely a következő választ adta: „A Kormány kiemelt célja, hogy a hazai felsőoktatás folyamatosan magas színvonalon működjön, ezzel hozzájárulva Magyarország további fejlődéséhez. Az Ön által pártfogolt egyetem számára a magyar törvények szerinti működés feltételei ma is biztosítottak.   
Magyarországon egy másik ország diplomáját az a külföldi egyetem adhatja ki, amely mind intézményként, mind képzései tekintetében állami akkreditációval rendelkezik, és az adott országban tényleges, felsőoktatási fokozatot adó képzést nyújt. Ezeket a feltételeket minden Magyarországon külföldi diplomát adó egyetemnek be kell tartania”

– írja az Index.  A portál azt is megemlíti, hogy az Egyesült Államokban megerősítették a CEU akkreditációját egy 2 éves vizsgálatot követően, tehát az egyetem 2023-ig kiadhat amerikai diplomát.
Szerző
Frissítve: 2019.07.02. 19:42

Kánikulai életmentés, jégkockákkal – Megsűrűsödhetnek a hasonló esetek

Publikálás dátuma
2019.07.02. 16:51

Fotó: Országos Mentőszolgálat
Egy idős hölgy testhőmérséklete extrém magasra szökött a forróságban, életveszélyes állapotban találtak rá, gyorsan kellett cselekedni. Jégkockákkal mentették meg az életét.
Nem mindennapi akció zajlott hétfőn, a késő délutáni órákban Budapesten – tudtuk meg az Országos Mentőszolgálat Facebook oldaláról. A mentőket egy egyedül élő, idős nőhöz riasztották, akit a rohamkocsi személyzete életveszélyes állapotban talált. A gyors, de alapos vizsgálat során kiderült, hogy a nő teste a hőségben, a klíma és szellőzés nélküli lakásban extrém módon felmelegedett, ezért más, életmentő beavatkozások mellett azonnali hűtésére is szükség volt. A mentőegység tárcsázta az Ice Cube-ot, azaz egy olyan cég számát, amely jégkockák házhoz szállításával foglalkozik. Perceken belül megérkezett a csaknem 25 kilogramm jégkocka, amivel sikerült a testhőmérsékletet még időben a kritikus szint alá csökkenteni, majd a beteget a szűk lépcsőház miatt a tűzoltók segítségével kórházba szállítani. Az esethez kivonuló mentőorvos Zacher Gábor volt, aki az esettel kapcsolatban lapunknak elmondta, a jövőben megsűrűsödhetnek az ilyen esetek, az egyre melegebbé váló napok következtében. Az idősek különösen veszélyeztettek, mert ők eleve hajlamosabbak elfeledkezni arról, hogy elég folyadékot fogyasszanak, és amikor egy kicsit is kiszáradnak, elindul a dominó, amelynek végén 2-3 nap múlva a végkimerüléses állapot jelentkezik, ami életveszélyes, hétfőn is ez történt. Éppen ezért a megelőzés érdekében akkor is innunk kell, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak, ebben a melegben akkor is el kell fogyasztanunk a normál napi folyadékbevitel két-háromszorosát. Figyelni kell, hogy ne csak a folyadékot pótoljuk, hanem az ionokat, nyomelemeket is, amelyeket az izzadtsággal szintén elveszítünk. Az ásványvíz csak a vízpótlásra jó, az ionok, nyomelemek pótlására az izotóniás sportitalok képesek. Ilyeneket lehet élelmiszerboltokban is kapni, de készíthetünk magunk is sportboltokban hozzáférhető porokból, vízbe, teába kimérve a megadott mennyiséget. A hétfői esetben a beteg testhőmérséklete már a 42 fokot is elérte, ezért volt szükség az azonnali, jéggel történő hűtésre. 42 fok fölött – annyi idő alatt, mint a tojás 100 fokon – a központi idegrendszerünk is meg tud „főni”, de nem csak az idegrendszerre, az összes többi szervünkre is hatással van a magas hőmérséklet. Az, hogy az Ice Cube segítségét kérték, nem teljesen példátlan. Zacher Gábor már a Péterfy utcai kórházban és a Honvéd kórházban dolgozva is fordult hozzájuk, akik a kérést követően, az első fordulóval ellenszolgáltatás nélkül vitték a jeget, amiért ezúttal is köszönetét fejezi ki.  Zacher Gábortól ezen kívül megtudtuk még, hogy havonta háromszor 24 órát mentőzik, igazságügyi orvosszakértőket oktat, hiányzik számára a kórházi munka, a kollégái és a betegek gyógyítása, de osztályvezető már nem szeretne lenni. 
Szerző
Témák
Zacher Gábor
Frissítve: 2019.07.02. 18:30

Jogerősen 220 óra közmunkára ítélték Gulyás Mártont a Sándor-palota összefestékezéséért

Publikálás dátuma
2019.07.02. 16:22

Fotó: Népszava
Másodfokon enyhítettek büntetésükön, időmúlásra hivatkozva.
Kedden jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék, Gulyás Márton aktivistát 220, társát, Varga Gergőt 80 óra közmunkára ítélték, amiért 2017-ben egy tüntetésen festékkel dobták meg Áder János köztársasági elnök rezidenciáját, a Sándor-palotát. A 168 Órának Varga ügyvédje, Nehéz-Posony Kata az ítélettel kapcsolatban azt mondta: nincs meglepve, a hazai bíróságok ugyanis véleménynyilvánítási ügyekben „megúszósan” szoktak reagálni, úgy hoznak döntést, hogy ne kelljen vizsgálni az alapjogi kérdéseket. A Fővárosi Törvényszék sajtóközleményéből kiderül: „Az elsőfokú tárgyaláson az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével, valamint társtettesként, műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével vádolta meg a két férfit, akik korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal székhelyéül szolgáló Sándor-palota épületéhez dobtak két flakon festéket, ezzel beszennyezve azt.” A Budai Központi Kerületi Bíróság április 13-án bíróság elé állítás során tartott tárgyaláson bűnösnek mondta ki a két vádlottat, ezért Gulyás Mártonnal szemben megszüntette a korábban, más eljárásban alkalmazott próbára bocsátást és halmazati büntetésül 300 óra, míg Varga Gergőt szintén halmazati büntetésül 200 óra közérdekű munkára ítélte.
Az ügy a vádlotti és ügyészi fellebbezések okán másodfokon a Fővárosi Törvényszéken 2019. július 2-án zárult le. A Fővárosi Törvényszék másodfokú tanácsa – egyetértve az elsőfokon eljáró bírósággal – mindkettőjüket bűnösnek mondta ki garázdaság és rongálás bűntettében, büntetésüket azonban enyhítette a jelentős időmúlásra és a II. rendű vádlott büntetlen előéletére tekintettel. Így az I. rendű vádlottat 220 óra, míg a II. rendű vádlottat 80 óra közmunka teljesítésére, valamint egyetemlegesen 618 220 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet jogerős.
AZ Állami Számvevőszéknél is festékezett
Szerző
Témák
Gulyás Márton