Előfizetés

Kiadták a figyelmeztetést – Zivatarokat és viharos szelet hozhat a csütörtök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.04. 07:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.
Csütörtökre hat megyére (BaranyaBács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala) is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a zivatarok veszélye miatt. Az előrejelzés szerint délutántól veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Az északi megyékben kissé felhős, napos idő, lesz, csak délen várható több felhő, zápor, esetleg zivatar. Az északias szél többfelé élénk lesz, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható, késő estére 20, 25 fokra hűl le a levegő.

A kormány dönt, az ügyvédek dörzsölik a markukat, mert egyfolytában csöng a kassza

Vas András
Publikálás dátuma
2019.07.04. 07:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Több milliárd forintot kell ügyvédi irodákra költeni azokban a perekben, amelyek gyakran a kormány piactorzító döntései után indultak.
Adófizetői szemszögből igen drága döntést hozott a kormány, amikor az Erzsébet-utalványok segítése érdekében kiszorította a hazai piacról a külföldi cafeteria-szolgáltatókat. A költségoldalon ugyanis nem csak az a tízmilliárdos kártérítés jelenik meg, amelyet a nemzetközi döntőbizottság ítélt meg - nem jogerősen - a külföldi vállalatoknak, hanem az igen drága ügyvédi költségek is - derült ki a Miniszterelnöki Kormányiroda tavaly május és az idén március között megkötött szerződéseiből. A DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda (Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda) a Le Cheque Dejeuner, valamint Sodexo által indított perekben 1,267 milliárd forintért próbálja védeni az államot, míg az Edenred elleni eljárásban a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda képviseli Magyarországot 461,3 millióért. A céggel kapcsolatos másik perben a Martonyi János korábbi külügyminiszterhez köthető Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda 257,7 millióért dolgozik a kormánynak.
Kártérítésért pereli a magyar államot a portugál Dan Cake is, amely a kilencvenes évek közepén mintegy 22 millió eurós befektetést hozott Magyarországra, munkahelyeket teremtett, de 2006-ban egy mindössze tízezer eurós beszállítói tartozás miatt – amelyet utóbb rendezett – a Fővárosi Törvényszék felszámolta a céget. A vállalat emiatt 110 milliót követelt az államtól, első körben nyert is, azonban jelenleg is tart az eljárás. Az ügyben szintén a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda (Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda) látja el a képviseletet 220,9 millió forintért. A Dan Cake indította másik perben a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges LLP 509,9 millió millió forintért látja el az állam képviseletét. Több mint 187 millió forintért ez a cég jár el abban a perben is, amelyet a holokauszt áldozatai és leszármazottai indítottak az állam, a MÁV és a Rail Cargo Hungaria Zrt. ellen. A felperesek ötmillió dollárt követelnek, mert szerintük a vasúttársaság a magyar vészkorszak idején önként vett részt a zsidók deportálásában.
A Fidesz-közeliként ismert – a névadó Sárhegyi Zoltán a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja volt – Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda külső jogi szakértői tanácsadásra 12,3 milliót számlázhatott, különböző gazdasági ellehetetlenítés miatt indított kártérítési perekben pedig közel 1,1 milliárd forintért képviseli az államot. Egyebek mellett az ESMA-ügyben is: a cég korábbi tulajdonosa a közhatalom gyakorlásával okozott kártérítési pert indított, mert amíg piacvezetőnek számított a villanyoszlopokra szerelhető, úgynevezett elefántfül-hirdetéseknél, a kormány törvénymódosítással betiltotta az ilyesfajta politikai reklámot, ám miután megjelent a piacon az Orbán Viktort futballmeccsekre reptető Garancsi István cége is, feloldották a tiltást.
Nem panaszkodhat a Trócsányi László igazságügyi miniszterhez köthető Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda sem, mert szerződése szerint a nyerőgépek betiltása után kártérítési pert indító kaszinócégek ügyében látja el az állam képviseletét 463 millióért.
Jutott feladat az állami médiaholding éléről a jobboldali újságírókat kritizáló véleménye miatt lemondatott Varga Istvánnak is, aki egy, a hajléktalan-törvény miatt indított perben 2,5 millióért képviselte az államot, míg Németh-Tasnádi Krisztina az állami vezetők kinevezési okiratainak, illetve pecsétlenyomatokhoz szükséges sablonok és díszmappák terveire szerződött 800 ezer forintra. A támogatói szerződéseknek köszönhetően a legnagyobb összeg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek jutott, mely működési költségek 4,2 milliárd, a közszolgáltatók részére fizetendő szolgáltatási díjfizetésre 27,8 milliárd, míg közfeladat ellátással kapcsolatos működési költségekre 3,7 milliárdot kapott. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. működési támogatására 946,8 milliót szánt a kormányiroda, a hat, távolsági buszos közlekedést lebonyolító központ bérfejlesztésre összesen több mint 2,6 milliárdot kapott, a Magyar Posta pedig a 2017. évi méltánytalan többletteher megtérítésére címén jutott 4,6 milliárdhoz. Jutott feladat az állami médiaholding éléről a jobboldali újságírókat kritizáló véleménye miatt lemondatott Varga Istvánnak is, aki egy, a hajléktalan-törvény miatt indított perben 2,5 millióért képviselte az államot.

Oklevél- és díszmappatervezés 800 ezer forintért

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződései szerint Németh-Tasnádi Krisztina az állami vezetők kinevezési okiratainak, illetve pecsétlenyomatokhoz szükséges sablonok és díszmappák tervezéséért kapott 800 ezer forintot. A támogatói megállapodások alapján a legnagyobb összeg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek jutott, amely működési költségekre 4,2 milliárdot, a közszolgáltatók részére fizetendő szolgáltatási díjfizetésre 27,8 milliárdot, míg közfeladat ellátással kapcsolatos működési költségekre 3,7 milliárdot kapott. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. működési támogatására 946,8 milliót szánt a kormányiroda, a távolsági buszos közlekedést lebonyolító központ bérfejlesztésre összesen több mint 2,6 milliárdot kapott, míg a Magyar Posta a 2017. évi méltánytalan többletteher megtérítése címén jutott 4,6 milliárdhoz.

"Honorisz micsoda?" - és akkor Matolcsy György tiszteletbeli doktorrá emelkedett

Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.04. 06:30

Fotó: MNB
A diákok nagy része nem is hallott róla, de a tanárok között is akadt, aki csak a sajtóból tudta meg a Kaposvári Egyetemen, hogy az intézmény díszdoktorrá avatta Matolcsy György jegybankelnököt.
- Honorisz micsoda? – kérdezett vissza András, amikor arról érdeklődtünk nála, mit szól hozzá, hogy egyeteme szenátusa Doctor Honoris Causa, azaz tiszteletbeli doktor címet adományozott a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek. A Kaposvári Egyetem (KE) testület 18 igen, illetve egy-egy tartózkodás és nem szavazat mellett döntött a titulus odaítéléséről. A leköszönő rektor, Szávai Ferenc néhány nappal a diplomaosztó előtt „a magyar gazdaságpolitikai fordulat elvi megalapozásában elért eredményeiért” tüntette ki a jegybankelnököt.
- Igazából egyáltalán nem érdekel, gondolom mások is megkapták már, vagyis azért nem akkora világszenzáció - mondta András. Abban egyébként nem tévedett, hogy az egyetem korábban is odaítélte már a címet: három éve a világhírű, kaposvári születésű agykutató, Buzsáki György vehette át az elismerést – az ő kitüntetése senkinek sem okozott meglepetést.
- Az egyetem honlapján olvastam – bólogatott egy másik hallgató, Zoltán. – Biztos adott valamit a GTK-nak, s mással nem tudták megköszönni – vélekedett. – Ha Putyin díszdoktor lehetett Debrecenben, akkor már semmin sem csodálkozik az ember. Mi kisebb város és egyetem vagyunk, nekünk Matolcsy jutott – nevette el magát.
A többi diák igen keveset hallott az országos visszhangot kiváltó kitüntetésről, sőt, harmaduknak fogalma sem volt, kit is tüntetett ki az egyetem. Ennek megfelelően nem kommentálták a legújabb díszdoktori címet, inkább az foglalkoztatta őket, hogy mire mennek majd a diplomájukkal.
- Nem csodálom, hogy nem érdekli őket – jegyezte meg a KE egyik oktatója. – És azt sem, hogy nem hallottak a cím odaítéléséről, ugyanis én is csak az internetes újságokból tudtam meg. A kutya sem beszélt róla, szerintem ez a rektor vagy a kancellár magánakciója volt, aztán lenyomták a szenátus torkán. Érdeklődésünkre, hogy nem érzi-e kellemetlennek, hogy az egyetemhez és a városhoz tulajdonképpen semmivel sem kötődő MNB-elnököt tüntette ki az intézmény vezetése, az oktató csak a vállát vonogatta: - Június vége van, gondolom nem véletlenül a tanév végére időzítették a ceremóniát, pontosan tudták, ilyenkor akkor sem lehet mozgósítani, ha valakiben meg lenne a szándék. De kezdődnek a szabadságolások, a diákok szétszéledtek, még egy aláírásgyűjtés is esélytelen lenne. Ám egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy lenne bárki, aki megpróbálná megszervezni - tette hozzá.
- Miért tiltakoznék?! – hökkent meg a pedagógiai kar egyik tanára. – A nemzeti bank elnöke azért bizonyosan letett annyit az asztalra, hogy akár az egyetemünk is elismerje a munkáját. Vagy az a baj, hogy nem baloldali? – kérdezett vissza, és amikor felvetettük, díszdoktori címet általában valamilyen kötődés alapján szokás odaítélni, a tanár széttárta a kezét: - Ahogy a neve is mutatja, a nemzeti bank a nemzeté, vagyis mindenkié, így a kaposváriaké, a Kaposvári Egyetemé is. Vagyis az elnökét bárhol elismerhetik a magyarok.

Vita nélkül, kevés szavazattal

Matolcsy György korábban úgy lett a Debreceni Egyetem díszdoktora, hogy a doktori és habilitációs tanács húsz tagjából mindössze tizenegy szavazott: nyolcan mellette, hárman ellene, a rektorhoz hű szenátus azonban mindezek ellenére odaítélte a „doctor honoris causa” címet az MNB elnökének. Az intézmény Gazdaságtudományi Kara jelölte őt, megfogalmazásuk szerint azért, mert a kitüntetett nevével fémjelzett unortodox gazdaságpolitikai irányváltás tette lehetővé a növekedési fordulatot. Hangsúlyozták, hogy Matolcsy és az általa vezetett MNB több szálon kapcsolódik az egyetemhez, s a jegybankelnök díszpolgári címe hozzájárulhat ahhoz, hogy az intézmény „komoly támogatóra, kiterjedt kapcsolatrendszerre és erős szakmai háttérre” találjon. - Az igazi díszdoktori címeket valóban olyasmiért adják, ami a fenti laudációban megfogalmazódott, ám azokban az esetekben valóban van kapcsolatrendszer, szoros kötődés és szakmai háttér. Például régóta, nemzetközi szinten együttműködik az adott kar egy-egy tudományos szaktekintéllyel, tanárok, diákok dolgoznak vele, közösen kutatnak, közösen publikálnak – ez esetben érthető a cím – mondta lapunknak az egyetem egyik professzora. Szavai szerint nemcsak Matolcsy gazdaságpolitikája unortodox – ami a diákok tanulmányai szempontjából amúgy is kevésbé hasznos - hanem az is, ahogyan a címéről döntöttek. Nem ült össze a doktori és habilitációs tanács, nem voltak érvek vagy ellenérvek, szakmai viták. Ehelyett a tanács tagjainak a felterjesztés szövege mellé egy szavazólapot küldtek, ahol be kellett húzniuk az igent, a nemet vagy a tartózkodást.