Előfizetés

A Macron-Orbán tengely akasztott be Webernek

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.07.04. 17:44

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Ezt az Európai Néppárt (EPP) Spitzenkandidatja fejtette ki a német Bild Zeitung riporterének.
Zárt ajtók mögötti éjszakai tárgyalásokon akadályozta meg a Marcron-Orbán tengely, hogy az európai parlamenti választások eredményének figyelembe vételével egy pártcsalád vezető jelöltje — Spitzenkandidatja — ülhessen az Európai Bizottság elnöki székébe. Ezt Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) Spitzenkandidatja fejtette ki a német Bild Zeitung riporterének. A bajor politikus közölte: rendkívül csalódott, nem várta volna Emmanuel Macron francia elnöktől, sem Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, hogy egyszerűen lesöprik az asztalról a választások eredményét. — Orbán bosszút állt, amiért a pártját felfüggesztették az EPP-ből? — kérdezte Webertől a riporter. — Orbán reagált arra, amit korábban kifejtettem, vagyis hogy helytelennek tartom az alapjogok korlátozását Magyarországon. De függetlenül attól, hogy Orbán mit csinált, mindig így döntenék. Kitartok és nem adom fel az értékeimet a karrier kedvéért — válaszolta az EPP volt vezető jelöltje, aki ismét a párt EP-frakcióját vezeti. Weber az interjúban meglepőnek nevezte, hogy miközben a francia elnök a magyar miniszterelnök ellen kampányolt, és azt mondta, hogy: “Válasszátok az én Európámat, ne Orbánét!”, azon közben a két politikus összefogott, és sutba dobta a demokratikus elveket. A politikus nem vádolta Angela Merkelt az uniós csúcs döntéseiért. Szerinte teljesen érthető, hogy a német kancellárnak kompromisszumokat kellett kötnie és döntéseket kellett hoznia. Logikus és helyes, hogy végül kiállt egy német bizottsági elnökjelölt mellett — érvelt Manfred Weber, aki azt is elmondta, hogy Merkellel folyamatos kapcsolatban állt. Igazi európainak és meggyőződéses kereszténydemokratának írta le honfitársát, Ursula von der Leyen bizottsági elnökjelöltet, akinek mindazonáltal nem lesz könnyű elnyernie az Európai Parlament többségének jóváhagyását a megválasztásához — hangsúlyozta. Weber nekiment az EP szocialista és liberális frakciójának is, amelyek szerinte kárt okoztak a demokratikus Európának. Mindkét párt kizárta, hogy a választásokon nyertes politikai erő jelöltjét támogattassa, és ez megkérdőjelezi a EU-pártiak között kialakult demokratikus konszenzust. 

Futó záporokat hozhat a péntek, de marad a harminc fok

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 16:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárását péntek estig a nyugatról benyúló anticiklon és a vele érkező egyre melegebb levegő alakítja.
Csütörtök éjszakára mindenütt feloszlanak a felhők, csapadék már sehol sem várható. Pénteken megnövekvő fátyolfelhőzetre számíthatunk, kevés gomolyfelhővel. Mindazonáltal az esti órákban az északkeleti határ közelében egy-egy futó zápor kialakulhat. Nyugatira, északnyugatira fordul, és az ország északi felében megerősödik a szél. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Az Azori-szigetek felől anticiklon nyúlik be a Brit-szigeteken keresztül egészen a Kárpát-medencéig. Ugyanakkor nem csak a magasnyomás területén, hanem Dél- és Kelet-Európában is kevés a felhő. A Mediterráneum környezetében, illetve a Fekete- és a Kaszpi-tenger között kánikula, forróság uralkodik. A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 32 és 37 fok között változik, egy-egy helyen megközelíti a 40 fokot, sőt Macedóniában 41 fokot is mérnek. Észak-Európa térségében jóval hűvösebb, csapadékos az idő, amelyet a nyugatról kelet felé vonuló frontális rendszerek okoznak. Arrafelé a csúcshőmérséklet jellemzően kevéssel 20 fok alatt alakul. A Kárpát-medence időjárását péntek estig a nyugatról benyúló anticiklon és a vele érkező egyre melegebb levegő alakítja.

Pénteken helyezik végső nyugalomra Ungvári Tamást

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 16:18

Fotó: Népszava
Július 5-én, pénteken 11 órakor helyezik végső nyugalomra Ungvári Tamás Széchenyi- és József Attila díjas írót, műfordítót, kritikust, irodalomtörténészt, egyetemi tanárt a Kozma utcai izraelita temetőben - tudatta a Scolar Kiadó csütörtökön.
Ungvári Tamás életének 89. életévében, június 29-én hunyt el. Az írót Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti. Ungvári Tamás Budapesten született 1930. szeptember 25-én. 1952-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-magyar szakán, ezután a Csillag című lap rovatvezetője lett. Később dolgozott a Magyar Nemzetnél, a Budapester Rundschau szerkesztőjeként és a Petőfi Színház dramaturgjaként. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980-81-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára volt. 1989-ig a Magyar Tudományos Akadémia Színháztudományi Bizottságának tagja, és két cikluson át a nemzetközi P.E.N. Club magyar tagozatának főtitkára. Több külföldi egyetem vendégprofesszora volt, tanított Nagy-Britanniában és az Egyesült Államok több egyetemén is. Az irodalomtudomány kandidátusa (1968), a Magyar Tudományos Akadémia doktora (1989), a Rabbiszeminárium - Zsidó Egyetem doktori iskolájának professor emeritusa volt. Irodalomtudósként műfajelmélettel és -történettel, valamint a modernség megnyilvánulási formáival foglalkozott a 20. századi próza- és drámairodalomban. Fordítóként elsősorban angol és amerikai drámákat ültetett át magyarra, jelentősebb műfordításai közé tartozik Arthur Miller Az ügynök halála, Bertolt Brecht Galilei élete című művének és Graham Greene négy regényének adaptálása magyar nyelvre. Ungvári Tamás írta a Beatles Biblia és A rock mesterei című könyvet. Lezáratlan nyomozás címmel egy önéletrajzi ihletésű művet is publikált. 2010-ben jelent meg A "zsidókérdés" magyarországi története című könyve. A Nyomtalanul - A gyilkosok köztünk vannak című munkája unokatestvére, Elbert János irodalomtörténész felderítetlen halála után kutat. Legújabb műve az idei könyvhétre jelent meg A gólem és a prágai rabbi címmel. Ungvári Tamást 1985-ben József Attila-díjjal, 1995-ben a Magyar Köztársaság középkeresztjével, 2007-ben Aranytollal, 2010-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, Budapest díszpolgára lett, és megkapta a Magyarországi Zsidókért Díjat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elismerését is. 2015-ben megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat.