„Egyenlőek vagyunk” – Tízezres tömeg vonult a Budapest Pride-on

Publikálás dátuma
2019.07.06. 15:26

Fotó: Szergej Markoszov
„Felszólítjuk az összes hazai politikai pártot, hogy kezdeményezzenek népszavazást az azonos neműek egyenlő házasságáról és az alkotmány tévesen definiált családértelmezéséről” – hangzott el a Kossuth téren. A Piarista közben ellentüntetők is feltűntek.
Szombat délután megkezdődött a 24. Budapest Pride felvonulása. Idén a gyülekezőhelyet a Parlamenthez hirdették meg, tudósítónk szerint már majdnem egy órával a rendezvény előtt is több ezren voltak a helyszínen. A szervezők becslése alapján végül 15-20 ezren vehettek részt az eseményen. A Kossuth téren kialakított „civil faluban” különféle LMBTQ érdekvédelmi és más szervezetek (közöttük az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága) mutatkoztak be az érdeklődőknek. A helyszínen több politikus is megjelent, mások mellett ott volt Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje, Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, Ungár Péter, az LMP politikusa és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is. A tömegben, szivárványos transzparenseken feltűnt a „KDNP meleg tagozata”, a „Hatvankilenc Vármegye” és „Kövér László” is. Egy feliraton az állt: „Tarlós úr ne a 3-as metrón tolerálja a meleget”. A főpolgármester egy papírmasé figurán is felbukkant, nyakában színes szalagokat viselt.
Tudósítónk szerint az Erzsébet téren nyoma sem volt ellentüntetőknek (az útvonal: Kossuth Lajos tér – Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca – Március 15. tér). Később kiderült, az ellentüntetők az óriáskeréknél gyülekeztek, az arra vonulók gúnyos ovációval köszöntötték őket. A menet eleje fél 6 körülre érkezett meg a Március 15. térre. A közelben, a Piarista közben nem sokkal később megjelent néhány tucat ellentüntető Budaházyval. A rendőrkordon miatt nem tudtak tovább menni, végül hátat fordítottak és elmentek. A helyszínen óriási volt a rendőri készültség. Egyébként tizenegy teherautóról szólt a zene, így mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelőt.

„Sorra kerültünk mi is, kipécéztek minket is”

Egyenlőek vagyunk – szögezte le a Budapest Pride-ot megnyitó beszédében az első felszólaló, Máté Dezső, szociológus, társadalomkutató, meleg-roma aktivista, azok egyike, akik a kormánypárti Figyelő több listáján is szerepeltek már. Elmondta, hogy hattól kilenc éves koráig hajléktalan volt, kukázott és lopott, meg is erőszakolták. Azután került az utcára, hogy anyja meghalt: daganat volt a méhében, de az orvosok származása miatt nem vették komolyan, azzal küldték el, hogy csak terhes. Az utcáról szegregált iskolába került, ahol megmondták neki, hogy mi lehet és mi nem. Majd arról beszélt, hogy változás kell: az élet kizsákmányolását elfogadó tömegeket lát egész Európában, akik az áldozatokat, a megbélyegzett embereket hibáztatják azért a rossz sorsért, amire környezetük kárhoztatja őket. Változtatni kell, és kérdezni, de aki kérdez, azt listázza a Figyelő, miközben bőszen folyik a kormányzati történelemhamisítás. A család fogalma színes, hívta fel a figyelmet ezután, és aki mást mond, az kirekesztő, elnyomó és alkotmányellenes. Család gyerekével az egyedülálló szülő is, az egynemű párok is családok, és nem csak az, ha egy anya és egy apa jut a gyerekre. Beszédét követeléssel zárta:
„felszólítjuk az összes hazai politikai pártot, hogy kezdeményezzenek népszavazást az azonos neműek egyenlő házasságáról és az alkotmány tévesen definiált családértelmezéséről”.

„Kifejezetten dühös vagyok, hogy sorra kerültünk mi is, hogy kipécéztek minket is” – vette át a szót Peksa Kama, a Pride egyik főszervezője. Felháborító és gusztustalan, hogy annyira rá vannak feszülve a hatalomra, hogy semmi sem szent nekik – folytatta, beszélve a kormány politikusainak homofób megnyilvánulásairól és az LMTQ embereknek az örökbefogadást megtiltani akaró, kiszivárgott alaptörvénymódosítás tervéről. 2011 óta nem lehet nemet és nevet változtatni Magyarországon – emlékeztetett arra, hogyan tesz a Fidesz a transznemű emberek ellen. A Pride azért nem „csak egy buli”, mert ilyenek történnek. Mint fogalmazott,
„az a buli, ahová azért jövünk, hogy politikailag érezzük jól magunkat”.

Szükség van a többségi társadalom támogatására is, hangsúlyozta még Kama, megköszönve a jelenlétet az összes résztvevőnek. Aztán kibontottak a színpad előtt egy hatalmas, szivárvány színű zászlót.

Kordonok nélkül, szabadon

Az esemény előtti felhívásukban a felvonulás szervezői hangsúlyozták: tavaly megmutattuk, hogy a Budapest Pride békés, elfogadó, befogadó közösségét nem lehet kordonok mögé kényszeríteni. Idén sem lesz ez másként: a menethez bárki, bármikor csatlakozhat, aki egyetért a rendezvény céljaival. Nem hagyjuk – folytatták –, hogy agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket. Büszkék vagyunk arra, hogy hosszú évek küzdelmeinek köszönhetően mára egyértelművé vált: nem a békés felvonulókat, hanem az agresszív radikális zavargókat kell elszeparálni. Kordonok nélkül, szabadon vonulunk.
Civil szervezetek mellett ellenzéki pártok is bejelentették, hogy csatlakoznak a menethez. A szervezők felhívták rá a figyelmet, hogy a rendezvényen csak előzetesen regisztrált, számmal ellátott járművek vehetnek részt. Többek között az Amnesty International Magyarország is előre jelezte, hogy külön teherautóval érkezik. A házirend rögzítette, hogy bármikor megtagadható a belépés azoktól, akik gyűlöletkeltő, uszító, bármely társadalmi csoporttal szemben kirekesztő feliratot vagy zászlót akarnak behozni, ilyen jelszavakat hangoztatnak, esetleg láthatóan ilyen tetoválásuk, ruházatuk van. A szeméremsértő magatartáson kívül a szervezők a katonai ruházat viselését is tiltották. Minden bizonnyal kivételt tettek volna, ha nálunk is megismétlődik, ami két hete Ukrajnában történt. A kijevi felvonuláson ugyanis egy 30 fős katonai különítmény is megjelent, hogy kifejezze támogatását minden ember egyenlősége mellett.

Tiltott és elkülönített szélsőjobb

A Mi Hazánk a Belügyminisztériumnál akart ellentüntetést tartani, de a rendőrség ezt – mivel a Budapest Pride útvonala „magában foglalja” a területet – megtiltotta. Más helyekre viszont több demonstrációt is bejelentettek a szélsőjobbos homofóbok. „Fő ellentüntetési helyszínként” az Erzsébet teret jelölték meg. A Mi Hazánk szükségét érezte annak, hogy sajtóközleményben adja hírül: Toroczkai László pártelnök is az Erzsébet térre megy.

Harminchárom ország nagykövetsége támogatja a Pride-ot

Harminchárom nagykövetség a 24. Budapest Pride Fesztivál alkalmából közös közleményben támogatásáról biztosította a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait, valamint jogukat az egyenlőséghez, diszkriminációmentességhez, gyülekezéshez és békés és törvényes önkifejezéshez.
„Elismeréssel illetjük az LMBTQ civil szervezetek fontos jogvédő munkáját. A jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek”

– állapították meg.

A nagykövetségek fontosnak nevezték, hogy a megválasztott vezetők, kormányok tiszteljék és védjék az LMBTQ emberek jogait. A sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. Emlékeztettek rá, hogy a hasonló események közül a Budapest Pride-nak van a leghosszabb története Kelet-Közép-Európában. Az aláírók: az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council. Több ország nem érte be közleménnyel, és kinyilvánította, hogy nagykövetségük képviselői személyesen is jelen lesznek a felvonuláson.

Stonewall lázadás

Ötven évvel ezelőtt tört ki a „Stonewall lázadás” New Yorkban. 1969. június 28-án a Stonewall Inn nevű melegbár látogatói megelégelték a rendszeres rendőri zaklatásokat, fellázadtak a hatalom elnyomása ellen. Nem tűrték csendben, hogy a sorstársaikat elviszik a rendőrök – olvasható a Budapest Pride honlapján. Stonewall az első alkalom volt, amikor az LMBTQ emberek megérezték a közös felháborodás valódi erejét. A rendőröket váratlanul érte az ellenállás, így a fellázadt tüntető tömeg sikeresen beszorította őket a Stonewall Inn-be. A demonstrációk napokig zajlottak, és valóságos futótűzként terjedt a hírük. Egy évre rá rendezték meg az első felvonulást, aminek célja az volt, hogy megemlékezzenek Stonewall-ra: az első alkalomra, amikor az LMBTQ közösség kiállt az őt érő rendszerszintű elnyomás ellen.

Szerző
Témák
Budapest Pride
Frissítve: 2019.07.06. 21:54

Teljes az ellenzéki összefogás Szegeden, a DK is beállt Botka mögé

Publikálás dátuma
2019.07.06. 13:28

Fotó: Tóth Gergő
Minden körzetben egyetlen jelöltet fognak állítani a csongrádi megyeszékhelyen.
Az elmúlt napon Gyurcsány Ferenc többször is egyeztetett Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével és a DK szegedi szervezetének vezetőjével. A megbeszélések célja az volt, hogy kialakuljon az együttműködés, teljes ellenzéki egység sorakozzon fel a Fidesszel szemben, egyúttal biztosítva az arányos és méltányos részvételt a közös ellenzéki listán és az egyéni körzetekben is – írta szombati közleményében a Demokratikus Koalíció (DK). A párt közölte, hogy a DK elnökének közvetítése sikerrel zárult. „A mindkét fél által elfogadott megállapodás alapján a Demokratikus Koalíció támogatja Botka László polgármester újraválasztását, részt veszünk a közös ellenzéki listán és egyéni jelöltek indításában is. A kölcsönös kompromisszumot a felek elfogadták, a vita lezárult. Valamennyi résztvevő a Fidesz legyőzését tekinti feladatának” – tették hozzá.
Az Összefogás Szegedért Egyesület közölte, hogy a civilek és demokratikus pártok szövetsége örömmel fogadta a DK csatlakozási szándékát, aminek köszönhetően immár hétre bővült a Botka Lászlót és programját támogató szervezetek száma. „Az összefogás a Demokratikus Koalíció érkezésével a teljes ellenzéki palettát lefedi, ami tovább növeli a szövetség sikeres szereplésének az esélyét az őszi önkormányzati választáson” – írták, hozzátéve: az összefogásban részt vevő civilek és politikai szervezetek közös célja, hogy Szeged a jövőben is szabad, független város lehessen, amely békében tud fejlődni, ezért minden körzetben egyetlen jelöltet fognak állítani, és együtt támogatják Botka László újrázását.
Szerző
Frissítve: 2019.07.06. 16:33

A ceglédi ellenzék is egymásra talált, közös jelöltet indítanak

Publikálás dátuma
2019.07.06. 10:45
Illusztráció
Fotó: Népszava
A pártok a Czigle Egyesület mögé álltak be, és ha elindul a független Csáky András, ő lesz a közös polgármester-jelölt.
Közös szándéknyilatkozatot tettek közzé a ceglédi ellenzéki erők, írja a Ceglédi Panoráma: Momentum, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció a Czigle Egyesület színeiben kíván képviselőjelölteket, polgármestert és közös önkormányzati listát állítani.
"Csak akkor van esélyünk lebontani a helyi korrupt Fidesz hatalmát, ha együttműködünk, összehangoljuk cselekvéseinket és szakpolitikai programjainkat. Egyetértünk abban, hogy az önkormányzati választásra úgy érdemes készülni, ha közösen, egységes erőként állunk ki a kormánypárt jelöltjeivel szemben"

- olvasható a dokumentumban. Megállapodtak a pártok képviselői abban is, hogy indulása esetén Csáky Andrást támogatják polgármesterként. Csáky úgy nyilatkozott, függetlenként indul, ha indul, amiről a későbbiek folyamán tájékoztatja a nyilvánosságot.
Szerző
Frissítve: 2019.07.06. 16:33