Ferenc pápa: A migránsok mindenekelőtt emberi lények, nem kizárólag társadalmi kérdések tárgyai

Publikálás dátuma
2019.07.08. 15:05

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Az egyházfő legutóbbi beszédében kiemelte, hogy a leggyengébbeket és a legsérülékenyebbeket segíteni kell.
A migránsok a globális társadalom összes kirekesztettjének jelképei – mondta Ferenc pápa hétfőn a vatikáni Szent Péter-bazilikában, hat évvel azután, hogy látogatást tett a menekülteket gyakran fogadó Lampedusa szigetén. A katolikus egyházfő miséjén 250 menekült és aktivista vett részt. A szentbeszédben 
Ferenc pápa aláhúzta, hogy a leggyengébbeket és a legsérülékenyebbeket segíteni kell.

„A migránsok mindenekelőtt emberi lények” – hangsúlyozta.
„Emberek. Nem kizárólag társadalmi és migrációs kérdések tárgyai.

Nem csak migránsokról van szó!” – tette hozzá. „Ők azok a kizsákmányolt és elhagyott emberek, akik a sivatagban haldokolnak, ők azok, akiket megkínoznak, akikkel rosszul bánnak, és akiket megerőszakolnak a börtöntáborokban, ők azok, akik szembeszállnak a dühöngő tenger hullámaival, és ők azok, akiket magukra hagynak az ideiglenesnek nevezett fogadótáborokban” – jegyezte meg a katolikus egyházfő. 2013. július 8-án, mindössze négy hónappal pápává választása után, de még a nagy menekülthullám előtt Ferenc pápa felkereste az olaszországi Lampedusán fekvő fogadótábort, ahol elutasította a menekültekkel szembeni közöny globalizációját. Azóta többször szólalt fel a háborúk és a nyomor elől menekülőkért, és kelt ki határozottan az európai országok elutasító magatartása ellen.  
„Sajnálatos módon városaink perifériái tele vannak kirekesztett, a társadalom peremére szorult, megfélemlített, diszkriminált, visszaélés áldozataivá vált, kizsákmányolt, elhagyott, szegény és szenvedő emberekkel"

– mutatott rá Ferenc pápa.
Szerző
Témák
Ferenc pápa
Frissítve: 2019.07.08. 15:19

Zelenszkij ismét tárgyalni hívta Putyint

Publikálás dátuma
2019.07.08. 14:22
Volodimir Zelenszkij
Fotó: Stringer / AFP
A beszélgetéshez „társaságnak ajánlja" Donald Trumpot, Theresa Mayt, Angela Merkelt és Emmanuel Macront,
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy orosz és ukrán televíziós csatornák közötti tévéhíd helyett inkább ők ketten tárgyaljanak személyesen egymással. Az ukrán államfő a Facebookon arra reagált, hogy a Putyinhoz közel álló Viktor Medvedcsuk ukrán politikus érdekeltségébe tartozó NewsONE ukrán televízió és az Ukrajnában a Kreml propagandatévéjének tartott orosz Rosszija24 azt tervezi, hogy július 12-én tévéhidat létesítve közös vitaműsort szentelnek - Beszélnünk kell címmel - a két ország közötti viszonynak, beleértve a Donyec-medencei konfliktust. 
„Szeretnék Vlagyimir Putyinhoz, Oroszország elnökéhez fordulni. Beszelnünk kell. Igen. Rajta! Vitassuk meg, kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében”

- fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette, hogy a beszélgetéshez „társaságnak ajánlja" Donald Trumpot, Theresa Mayt, Angela Merkelt és Emmanuel Macront, a helyszínnek pedig Minszket. „Nem változtatunk és nem utasítunk el semmilyen diplomáciai formátumot, végtére is tényleg beszélnünk kell. Nem igaz?” - zárta üzenetét az ukrán elnök. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy még tanulmányozniuk kell Zelenszkij javaslatát, mert ez egy „teljesen új formátuma az orosz-ukrán tárgyalásoknak”. „Először is át kell gondolnunk, van-e perspektívája egy ilyen találkozónak, másodszor azt, hogy mi ez az új formátum” - mondta. Kifejtette, hogy Németországgal és Franciaországgal ellentétben az Egyesült Államok nem résztvevője a normandiai folyamatnak, és nem aláírója a minszki megállapodásoknak sem. Közben a NewsONE televízió a honlapján tudatta, hogy eláll a tévéhíd ötletétől.
„A műsorról állításuk szerint azért kényszerültek lemondani, mert politikai nyomást gyakoroltak a tévécsatornára, ott dolgozó újságíróik pedig számtalan életveszélyes fenyegetést kaptak.”

A tévéhíd komoly társadalmi és politikai vihart kavart Ukrajnában. A műsort a Kreml propagandistájának tartott Dmitrij Kiszeljov orosz tévés műsorvezető harangozta be vasárnap a Rosszija 24 tévécsatornán. Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt elnök új pártja, az Európai Szolidaritás közleményében a televíziós projektet az orosz propaganda legalizálásának minősítette az ukrán médiában, ami a párt szerint valós veszélyt jelent Ukrajna érdekeire, szuverenitására és területi épségre nézve. A Szvjatoszlav Vakarcsuk vezette Hang (Holosz) nevű párt szerint a tévéhíd a Kreml provokációja. 
Moszkva ily módon próbált meg beavatkozni az ukrajnai választási kampányba azzal a céllal, hogy minél több Moszkva-barát képviselő jusson be a kijevi törvényhozásba a július 21-i parlamenti választáson.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök szavai szerint a Moszkva-barát ukrán politikai erők „revánsa már nemcsak az ajtót kaparja, hanem bemegy az ukránok lakásába Putyin komájának tévécsatornáján keresztül”. Medvedcsukot szokták Ukrajnában Putyin komájaként emlegetni, mert egyik lányának az orosz elnök a keresztapja. Ukrán nacionalisták tüntetést hirdettek hétfőre a NewsONE televízió székháza elé. Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBI) ideiglenes vezetője a közvetlenül az elnök alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) összehívását sürgette, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rosszija 24 televízió szankció alatt áll Ukrajnában. Olekszandr Daniljuk, az RNBO titkára a maga részéről nyugalomra intett mindenkit, és ígérte, hogy a védelmi tanács cselekedni fog.
Szerző
Témák
Ukrajna

Erdogan ellen fordult a volt miniszterelnök-helyettese

Publikálás dátuma
2019.07.08. 13:20
Ali Babacan
Fotó: Samuel Corum / AFP
Új ellenzéki párt megalapítására készülhet az AKP-ből kiugró Ali Babacan, miután a jelenlegi ellenzék nemrég megszerezte Ankara és Isztambul polgármesteri székét is.
Bejelentette távozását a török kormánypárt alapítói csoportjából Ali Babacan korábbi miniszterelnök-helyettes hétfőn. Recep Tayyip Erdogan török elnök Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nevű szervezetének azután fordít hátat Babacan, hogy az súlyos vereséget szenvedett: a márciusi helyhatósági választáson elbukta a fővárost, Ankarát, és a legnépesebb várost, Isztambult is.
A politikus "mély ellentétekre" hivatkozva intett búcsút a kormánypártnak.

"Elkerülhetetlenné vált, hogy új erőfeszítésbe kelljen kezdeni Törökország jelenéért és jövőjéért. Sok munkatársammal együtt úgy érzem, hogy hatalmas és történelmi felelősségünk van ebben" - fogalmazott közleményében. A Reuters úgy értesült, Babacan pártalapításra készül.
Szerző