Előfizetés

Életfogytiglani börtönre ítélték a 14 éves német diáklány gyilkosát

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.10. 13:11

Ali B. megerőszakolta, megfojtotta a fiatal lányt, majd holttestét egy erdőben elásta.
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a wiesbadeni tartományi bíróság szerdán azt a férfit, aki 2018 tavaszán megerőszakolt és meggyilkolt egy 14 éves német diáklányt. A bűncselekmény súlyára való tekintettel a csak Ali B.-ként azonosított, 
22 éves iraki elítélt a hagyományos életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt bűnözőktől eltérően 15 év után sem kerülhet szabadlábra.

Emellett a bíróság döntése értelmében a gyilkosnak még 50 ezer euró fájdalomdíjat is ki kell fizetnie az áldozat családjának. A bíróság egyetértett az ügyészség érvelésével, miszerint az elkövető sem megbánást, sem együttértést nem tanúsított, a nemi erőszakot és a gyilkosságot hidegvérrel, céltudatosan és alattomosan hajtotta végre. Ali B. a 14 éves Susannát megerőszakolta, megfojtotta, majd holttestét egy erdőben elásta.
Az ügyész szerint a férfi azért végzett áldozatával, hogy Susanna ne tudjon feljelentést tenni a nemi erőszak miatt.

A férfi a gyilkosságot beismerte, de a nemi erőszakot végig tagadta.  „Kioltott egy életet, mely számára semmit sem jelentett” – húzta alá egy héttel ezelőtti záróbeszédében a vádhatóság képviselője, aki szerint Susanna szexuális vágyai kielégítésére kellett Ali B.-nek. Nem egy megrendült menekült tettéről van szó: használta, megölte, elásta – magyarázta az ügyész, aki szerint a történtek szinte példátlan kegyetlenségről tesznek tanúbizonyságot. Susanna édesanyja is felszólalt a bíróságon a záróbeszédek napján, s könnyek közt és zokogástól remegve arról beszélt, hogy szerinte nincs megfelelő büntetés azért, amit a lányával tettek, és ami történt, azt soha nem lehet jóvátenni.
„Az engem sújtó csapás életfogytig tart, pedig semmit sem vétettem”

– mondta a nő a wiesbadeni tartományi bíróságon. "Susannával együtt a szívem egy darabja is oda” – tette hozzá az asszony. 
Ali B. a gyilkosság után családjával külföldre menekült a német igazságszolgáltatás elől,

ám az iraki Kurdisztánban sikerült elfogni, és kiadták a német hatóságoknak. Susanna meggyilkolása és megerőszakolása mellett Ali B.-nek egy másik eljárásban egy 11 éves kislány megerőszakolásáért is felelnie kell. Az a per nem nyilvános.

Kémszoftver figyeli a turistákat Kína egyes határátkelőin

Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.10. 11:51

Az Androidra tervezett malware-t maga a határőr telepíti, amikor ellenőrzés közben elkobozza a telefont.
Megszerzi a turisták szöveges üzeneteit, naplóbejegyzéseit, több mint 70 ezer különféle fájl után kutat a mobiltelefonokon az a rosszindulatú szoftver (malware), amelyet Kína Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területének egyes határállomásin erőltetnek rá a beutazók telefonjára – írja a qubit.hu. Az intézkedést a 21 millió lakosú tartományban élő muszlim kisebbség masszív megfigyelésének és elnyomásának jegyében vezették be. Az Androidra tervezett malware-t maga a határőr telepíti, amikor ellenőrzés közben elkobozza a telefont. Az ügyet feltáró lapok (a Süddeutsche Zeitung, a Guardian, a New York Times és a német közszolgálati NDR) több szakértővel megvizsgáltatták a programot, amiből kiderült, hogy például az Iszlám Állam Rumiyah című kiadványára és egyes Korán-részletekre vadászik a kínai állam, de a malware a Dalai lámához kapcsolódó pdf-ek, valamint az Unholy Grave nevű japán grindcore banda zenéje után is nyomoz a turistatelefonokon. Utóbbi valószínűleg a Taiwan: Another China című száma miatt került célkeresztbe.  Ha a kémszoftvert letöltik egy androidos telefonra, az előbb említett adatok mellett begyűjti a telefonos kontaktokat, a hívásinformációkat, és a megszerzett információkat feltölti egy szerverre. A malware megvizsgálja azt is, hogy milyen alkalmazásokat töltöttek le a telefonra, sőt az egyes appokon bevezetett felhasználói neveket is kivonatolja. A szoftver nem próbál elrejtőzni a felhasználó elől, sőt meg is jelenik az ikonja a mobil képernyőjén, ami arra utal, hogy miután a hatóságok kivájkálták magukat, az utazó letörölheti a programot.  Az értesülést nem kommentálták sem a kínai hatóságok, sem pedig az alkalmazást fejlesztő, részben állami tulajdonú vállalat. A cikk megjelenése után több vírusirtós cég frissítette termékeit, hogy felhívják a figyelmet a rosszindulatú kínai szoftverre.

Összeütközött két repülő Amszterdamban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 11:07

Az easyJet Londonba induló gépe beletolatott a KLM Madridba tartó gépének az amszterdami Schiphol repülőtéren.
Az utasok szerint a kisebb ütközés akkor történt, mikor a London Gatwick repterére tartó easyJet gép a parkolóhelyéről tolatva nekiment a szintén felszálláshoz készülődő, KLM Madridba tartó járatának. Egy Twitter-bejegyzés szerint a szárny beleakadt a gép farába. „A repülőn ragadtunk, amíg kivizsgálják az esetet.– Az utas később közölte, hogy végül egy másik londoni géppel utazott – írta az Euronews.
Az easyJet közlése szerint az incidens tolatás közben történt, az utasokat visszavitték a terminálra, ahol részletes tájékoztatást és ételutalványokat kaptak, majd egy másik repülőgép vitte el őket. Hozzátették, azonnal vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi történt pontosan. 
A KLM a Twitteren azt írta a balesetről, hogy az utasok nem voltak veszélyben. Leszállították őket a fedélzetről, majd két és fél órás késéssel, egy másik géppel elrepültek. Az esetet a holland légitársaság is vizsgálja – tették hozzá.