2050-ben olyan meleg lesz Budapesten, mint most Szkopjéban

Publikálás dátuma
2019.07.11. 12:25
Napozók a stockholmi Haga Royal Parkban
Fotó: Marvin Newman / AFP/Photononstop
Drámai felmelegedés várható a világ nagyvárosaiban 2050-re egy új svájci modellszámítás eredményei szerint.
A világ 520 legnagyobb városának 77 százaléka számolhat éghajlata drasztikus megváltozásával a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) tudósainak frissen megjelent tanulmánya szerint. A Föld északi féltekéjének nagyvárosaiban olyan klíma uralkodhat 2050-ben, mint amilyen a jelenleg tőlük több mint ezer kilométerre délre fekvő városokban – írták a Plos One tudományos lap aktuális számában ismertetett tanulmányban.
A modellszámítás szerint az európai metropoliszokban nyáron átlagosan 3,6, télen 4,7 Celsius-fokkal lesz melegebb, ezek szerint Párizs éghajlata az ausztrál Canberra mai klímájára fog hasonlítani, London éghajlata olyan lesz, mint most Barcelonáé, Stockholm klímája olyan lesz, mint Budapesté, Moszkváé pedig a mai szófiaival egyezhet meg. Budapest éghajlata Szkopje jelenlegi klímájára hasonlít majd a tanulmány szerint. Drasztikusabb változások, szélsőséges időjárási jelenségek és rendkívüli szárazság várható a trópusokon fekvő városokban, többek között Kuala Lumpurban, Dzsakartában és Szingapúrban.
Kuala Lumpurban szélsőségesen szárazzá válhat a klíma
Fotó: MOHD RASFAN / AFP
 A kutatók viszonylag optimistán becsülték meg a klímaváltozás miatti globális felmelegedés mértékét, modellszámításaikhoz átlagosan 1,4 fokos melegedést vettek alapul. Az eredmények alapján hasonlították össze a városok jövőbeli lehetséges éghajlatát a mai városokéval. A modell, amellyel dolgoztak, nem új, de most úgy dolgozták fel az adatokat, hogy azzal intézkedésekre sarkallják a döntéshozókat.
A párizsi egyezményben azt a célt tűzték ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon belül, vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani. Az egyezményt az ENSZ 193 tagállama közül 185 ratifikálta. Nem csatlakozott hozzá Oroszország, Donald Trump amerikai elnök pedig 2017-ben bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2020-ban kihátrál a megállapodásból.
Szerző

Kacsacsaládot terelgettek az újbudai tűzoltók (videó)

Publikálás dátuma
2019.07.11. 09:15
Illusztráció
Fotó: Jean-Francois Noblet/Biosphoto / AFP
Videóra is vették a XI. kerületi lánglovagok a különleges küldetést.
A XI. kerületi tűzoltóparancsnokság udvarára tévedt nyolc kiskacsából és egy tojóból álló családot vezettek vissza a lánglovagok a Feneketlen-tó biztonságot nyújtó vizébe – derült ki a katasztrófavédelem Facebook-bejegyzéséből. 
Mint írják, a költési időszakban a vadkacsák rendszeresen használatba veszik a tó környékét.
Szerző

Szuperbaktériumokat hordoznak a sirályok Ausztráliában

Publikálás dátuma
2019.07.10. 15:31

Fotó: Régis Cavignaux/Biosphoto / AFP
Antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat hordoznak a sirályok szerte Ausztráliában - figyelmeztetnek helyi kutatók.
A perthi Murdoch Egyetem szakemberei megállapították, hogy az ausztrál sirályok (Chroicocephalus novaehollandiae) több mint 20 százaléka hordozója egyebek között az E. coli baktériumnak, amely húgyúti fertőzést és vérmérgezést is okozhat - írja a BBC News.
A tanulmány kimutatta, hogy a sirályok ürülékében megtalálható baktériumok egy része ellenáll az olyan gyakran használt antibiotikumoknak, mint a cefalosporinok és fluorokinolonok. Az egyik mintában talált baktérium ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak is, amelyet csak súlyos, nagy kockázatú fertőzés esetén alkalmaznak. Az eredmények fényében egyre nagyobb az aggodalom, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok más állatokat és az embereket is megfertőzhetik. A kutatók úgy vélik, hogy a madarak a hulladékok között és a szennyvízben való kutakodás során érintkeznek a baktériumokkal.
"Azt hiszem, ez ébresztőül szolgál a kormányszervek és a víztisztításért és szennyvízkezelésért felelős hatóságok számára, hogy együttműködve kell megoldani a problémát"

- húzta alá Sam Abraham, az egyetem munkatársa.

Az emberek a sirályok ürülékével érintkezve kerülhetnek kapcsolatba a baktériumokkal, ugyanakkor a kézmosás jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.
Szerző