Nagy erejű földrengés rázta meg Indonéziát

Publikálás dátuma
2019.07.14. 18:02

Fotó: ERWIN MASCARINAS / AFP
Nagy erejű - 7,3-as fokozatú - földrengés rázta meg Indonézia keleti részét vasárnap, több ház megrongálódott, a lakosok pánikszerűen menekültek házaikból ideiglenes menedékeket keresve. Halálesetekről nem érkezett jelentés. A hatóságok nem adtak ki cunamiriadót. Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) szerint a 7,3-es erősségű földrengés központja Ternate-tól, Észak-Maluku tartomány székhelyétől 166 kilométerre délkeletre volt, a fészke pedig 10 kilométer mélyen. Az indonéziai katasztrófa-elhárítás szerint a szárazföldön történt földmozgás nem váltott ki szökőárveszélyt. Az indonéziai földrengéskutató központ szerint a földmozgást több kisebb utórengés követte. A rengést és az utórengéseket Észak-Szulavézi tartomány több részén is lehetett érezni, de itt sem érkeztek hírek áldozatokról. A egymillió lakosú Észak-Maluku tartomány egyike Indonézia egyik legritkábban lakott területeinek. A több mint 260 millió lakosú Indonézia a csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, gyakoriak a földrengések és a vulkáni kitörések.
Szerző

Rendőrök lőttek agyon egy anarchistát Tacomában

Publikálás dátuma
2019.07.14. 16:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 69 éves férfi Molotov-koktélokkal szórta meg a bevándorlók gyűjtőhelyeként ismert helyi fogházat, az objektum őrei fegyverrel válaszoltak.
Agyonlőtték a rendőrök Willem Van Spronsent, aki a Washington állambeli Tacoma bevándorlási fogházának parkolójába és melléképületeire dobált gyújtóbombákat. A hatvankilenc férfi ismert volt anarchista körökben, korábban több erőszakos megmozdulásnak is részese volt, így tavaly ugyanennél az objektumnál már őrizetbe vették, amikor egy rendőrt fojtogatott – írja a hvg.hu, a The Gurdian értesülését idézve . Van Spronsen a bevándorlók kitoloncolása ellen kívánt tiltakozni, azt tervezte, hogy fölgyújtja az épületet - a Molotov-koktélok mellett puskával is föl volt fegyverkezve. Egy ismerőse azt mondta a Seattle Times-nak nyilatkozva, hogy a  férfi eleve végzetes konfliktust akart kiprovokálni.
A lövöldözés részletei nem ismertek, csak annyit tudni, hogy Van Spronsen életét vesztette, és abban a fogház négy rendőre is részt vett. Őket az eset után szabadságra küldték, ami ilyenkor a szokásos eljárásnak felel meg. A fogházban egyébként szigorúan elszeparálva tartják fogva az illegális bevándorlókat és gyerekeiket, hogy - Trump zéró tolerancia-elvének megfelelően - ezzel is minél több potenciális bevándorlót riasszanak vissza a belépéstől.
Szerző

Közel kétszáz menekültet mentettek ki szombaton a Földközi-tengerből

Publikálás dátuma
2019.07.14. 15:04
A Földközi-tengerből mentett menekültek egy csoportja 2019. július 6-án, az olaszországhoz tartozó Lampedusa partjainál
Fotó: - / AFP or licensors
A Líbián keresztül menekülők gumicsónakokon és más lélekvesztőkön indultak Európa felé.
Csaknem kétszáz menekültet mentettek meg szombaton a líbiai partoknál a Földközi-tengeren, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren - jelentette a líbiai parti őrség és a spanyol tengeri mentők. A líbiai parti őrség 53 embert mentett ki egy gumicsónakból Szabráta tengerparti várostól mintegy 60 kilométerre. A különböző afrikai országokból származó migránsok között 10 nő és egy gyerek van. A szükséges ellátás után egy líbiai menekülttáborba szállították őket - idézi jelentésüket az MTI.

Líbia, a menekültek pokla

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ismét felszólította a líbiai hatóságokat, hogy ne zárják táborokba a tengeren kimentett illegális migránsokat. Líbia ugyanis  az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő menekülteknek. Közülük sok ezer embert tartanak fogva a kormány által létesített internáló központokban, ahol jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak. A menekültek érthető okokból sokszor inkább embercsempészek szolgáltatásait veszik igénybe. Ilyenkor aztán vagy elrabolják és eladják őket, vagy vízbe fulladnak a Földközi-tengeren, esetleg végül Salvini önkényeskedésével találják magukat szembe Európa partjainál. Helyzetükön csak tovább ront, hogy az afrikai országban jelenleg polgárháború dúl, a Halifa Haftar tábornok fővárost, Tripolit ostromló hadereje pedig menekülttáborokat is bombázott a harcok során. A menekültekhez való kíméletlen hozzáállást mutatja, hogy
egy ilyen alkalommal a tábor őrei is tüzet nyitottak a bombák elől futó lakókra.

A spanyol tengeri mentők négy csónakból 141 embert mentettek ki az Alborán-tengeren szombaton. Az összes kimentett valamely fekete-afrikai országból indult útnak Európa felé. Huszonnyolc nő és három gyerek van közöttük. Algeciras, illetve Almería spanyol kikötőkbe szállították őket. Január óta 11 ezer migráns jutott el Afrikából Spanyolországba, 203 életét vesztette a tengeren a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) július 10-i adatai szerint.    A Tunézia partjai előtt a múlt héten történt hajótörésnek immár 82 halálos áldozata van, miután találtak újabb holttesteket - közölte a tunéziai vöröskereszt. A hajó Líbiából indult el három túlélő beszámolója szerint 86 emberrel a fedélzetén. 
A drámai helyzet miatt a német külügyminiszter javasolta, hogy az uniós tagállamok önkéntes alapon fogadjanak be Földközi-tengerből kimentett menekülteket - egyúttal megígérte, hogy a legtöbb menekültnek Németország adna otthont.
Szerző
Frissítve: 2019.07.14. 16:24