Szijjártó szerint „Brüsszel nyíltan bátorítja az embercsempészetet”

Publikálás dátuma
2019.07.15. 21:42

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A külügyminiszter nem tágít attól az elmélettől, Brüsszel és egyes nyugat-európai uniós tagállamok célja és érdeke nem más, mint hogy minél több bevándorló jöjjön Európába.
„Brüsszel és az Európai Unió egyes nyugati tagállamai leleplezték magukat, miközben ugyanis világossá vált, hogy a migrációt nemcsak a szárazföldön, hanem a Földközi-tengeren is meg lehet állítani, folyamatosan és nyíltan támogatják és bátorítják az embercsempészetet” - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében – olvasható a KKM közleményében. Szijjártó a jelenlévő magyar újságíróknak hangsúlyozta: világossá vált, hogy „Brüsszel és egyes nyugat-európai uniós tagállamok célja és érdeke nem más, mint hogy minél több bevándorló jöjjön Európába”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy „a migrációt szervező erők ismét támadásba lendültek, az ezt támogató európai uniós tagállamok pedig nyíltan az embercsempészek oldalára álltak. Látható, hogy a Földközi-tengeren nemzetközileg szervezett, politikai eszközökkel támogatott embercsempészet zajlik” - jelentette ki. Hangsúlyozta, a migráció szempontjából Európa számára két megoldás lehetséges. Vagy az „embercsempészek” oldalára helyezkedik, vagy pedig Matteo Salvininek a magyar véleménnyel is egybehangzó álláspontjára, amely azt szorgalmazza, hogy Európába csak legálisan lehessen belépni. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, az embercsempészet, és az embercsempészeti tevékenységet folytató civil szervezetek támogatása azt váltja ki, hogy újabb migrációs hullámok indulnak Európa irányába. Ez a politika ugyanis bátorítja az embereket, hogy „fizessenek az embercsempészeknek”, szálljanak hajókra, hiszen egy civil embercsempész hajó úgyis kimenti és olasz, vagy a máltai kikötőkbe szállítja őket - mondta. Hozzátette, egy újabb bevándorlási hullám pedig jó ürügy lesz arra, hogy a korábbi támogatók újra érveljenek a migránsok tagországok között, kvóták alapján történő, kötelező elosztási mechanizmus mellett. „Tűzzel játszanak” azok az országok, amelyek egymás között kívánják elosztani az Európába érkezett migránsokat, ugyanis „Európa európaiságát, jövőjét, kultúráját és identitását” veszélyeztetik - tette hozzá a miniszter. Botrányosnak és megdöbbentőnek nevezte, hogy Európában hőssé avatnak nemzeti szuverenitást sértő embereket, embercsempészeket, akik tevékenysége miatt emberek, köztük határt védők kerülnek veszélybe. Ha az unió világossá tenné, hogy Európába csak szabályosan lehet bejönni, azzal lehetne emberéleteket menteni - húzta alá.
Szerző

Gulyás Gergely partizánlátogatást eszközölt Kárpátalján, Kijev az ukrán választások magyar befolyása miatt dühösködik

Publikálás dátuma
2019.07.15. 21:41
GULYÁS Gergely
Fotó: Kovács Attila / MTI
Persze az is igaz, hogy az előrehozott választások árnyékában a hivatalos magyar látogatók is egy adott jelölt mellett agitáltak.
Ukrajna fenntartja a jogot magának arra, hogy lépéseket tegyen annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe, tudatta a kijevi külügyminisztérium közleményben azután, hogy Jehor Bozsok külügyminiszter-helyettes a nap folyamán megbeszélést folytatott Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel. A nyilatkozat szerint az ukrán félben aggodalmat keltett Orbán Viktor miniszterelnöknek és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, az ukrán parlament képviselőjének nemrégiben tartott budapesti találkozója. Kijev aggodalmát fejezte ki több magyar hivatalos személy Kárpátalján a közelmúltban tett látogatása, valamint nyilvános kijelentéseik miatt, amelyek a tárca szerint Brenzovics és más, július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választáson induló jelöltek melletti agitációt jelentettek. Ezen túlmenően - mint a közlemény hangoztatta - az ukrán külügyminisztérium meglepetéssel értesült arról, hogy az ukrán fél ajánlása ellenére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn diplomata útlevéllel nem hivatalos látogatást tett Kárpátalja megyében. "A magyar fél ilyen lépéseit a diplomáciai szabályok és a jószomszédi kapcsolatok szellemisége megsértésének tekintjük. Az ukrán fél fenntartja a jogot, hogy intézkedéseket tegyen annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe. Figyelembe véve az említett lépéseknek az ukrán társadalomban kiváltott nagy visszhangját, nyomatékosan ajánljuk a magyar vezetésnek, hogy a választási folyamat lezárulásáig tartózkodjanak a kárpátaljai látogatásoktól és minden olyan lépéstől, amely agitációnak tekinthető" - szögezte le a minisztérium. Gulyás Gergely hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán vett részt.
Szerző

Kilakoltatták egy mozgássérült asszony családját - most tizennégyen élnek egy kis lakásban

Publikálás dátuma
2019.07.15. 20:38
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hogy hova költözhetnek végül, arról H. Rózának egyelőre fogalma sincs.
Kazincbarcikán kilakoltattak egy 57 éves, mozgáskorlátozott asszonyt és családját egy önkormányzati bérlakásból, írja a 168ora.hu. H. Róza és családja 30 évig élt a 42 négyzetméteres bérlakásban. Május 21-én a hatóságok kivonultak a lakáshoz, de kilakoltatásra már azért nem volt szükség, mert az asszony addigra leadta a lakáskulcsot. Jelenleg az öttagú család az asszony lányánál lakik, összesen tizennégyen élnek egy lakásban, kis alapterületen. H. Róza egyik lábát térd alatt amputálták, műlába van. Élettársa cukorbeteg, alkalmi munkákat vállal. Az asszony összes jövedelme 130 ezer forint. Elmondása szerint 2013-ban azt az ígéretet kapta, hogy ha kifizeti a tartozást, akkor maradhat a lakásban. Ezt meg is tette, ennek ellenére megkapta az értesítést arról, hogy el kell hagyniuk az ingatlant. H. Róza azt is közölte, hogy a kilakoltatás határideje előtt majdnem egy hónappal, április 29-én a hatóság és a családsegítő szolgálat munkatársai megjelentek a lakásban, és elvették az egyhónapos unokát a családtól. A babát pár nappal később visszakapták. Lányáéknál a hely szűke miatt nem maradhatnak sokáig. Azt még nem tudják, hogy onnan hova költöznek. Kazincbarcika önkormányzata a 168ora.hu-nak azt mondta, hogy az ügyben konkrét részletekkel adatvédelmi okból nem szolgálhatnak. Az önkormányzat tájékoztatása szerint H. Róza kedvezményes áron bérelhette a bérlakást, és rendszeresen igénybe vette a lakásfenntartási támogatást és az adósságrendezési lehetőségeket.   Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ha egy bérlő jogviszonyát többszöri szerződésszegése miatt felmondják, akkor az önkormányzat részéről kötelező kezdeményezni az ingatlan birtokbavételét. Ha pedig az adott esetben közüzemi hátralék is van, akkor nem várható el az önkormányzattól, mint felelős gazdától a méltányosság gyakorlása.
Szerző