Előfizetés

Milliók adatai szivárogtak ki - a háttérben felsejlik az orosz cég, amelyik a magyar nemzeti konzultáció adataihoz is hozzájutott

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.18. 18:33

Bulgáriában egy hackertámadással adatok milliói kerültek napvilágra, a szivárogtatás mértéke még nem is teljesen világos. A szófiai lapok hétfőn e-mailben kaptak óriási mennyiségű adatot, amelyeket állítólag a pénzügyminisztérium szerverein tároltak. A mediapool.bg hírportál arról számolt be, hogy az orosz Yandex szolgáltató révén küldték el az anyagokat, s összesen 57 csatolmány szerepelt a levélben. Egyebek mellett olyan adatokról van szó, hogy a bolgár állampolgárok mekkora pénzt fizettek be a társadalombiztosításnak, mekkora fizetést kapnak. Egyes értesülések szerint az adatlopás által érintettek száma az ötmilliót is elérheti a hétmilliós országban. Az elküldött levélben ezt írták: „A kormányuk elmebeteg. Paródia, mennyire nem tartják biztonságban az adataikat”. A Nova televízió azt közölte, egy második emailt is kiküldtek, amelynek feladója orosz állampolgárnak mondta magát és azt állította, hogy már 2012 óta hozzáfért a pénzügyminisztérium szervereihez. Különösen érdekes az, mennyire lassan reagált a bolgár kormány: egy napnak kellett eltelnie, amíg bevallotta, hogy valóban kibertámadás történt. Bojko Boriszov miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, amelyen Vladiszlav Goranov pénzügyminiszter és Mladen Marinov belügyminiszter is részt vett. Goranov elismerte, valóban több millió bolgár állampolgár lehet érintett. Hozzátette azonban, hogy a kiszivárogtatott adatokból még nem tudnak messzemenő következtetéseket levonni az illető személy anyagi hátteréről. Marinov belügyi tárcavezető pedig nem tartotta kizártnak: az ügy összefüggésben áll azzal, hogy a kormány szinte órákkal a kiszivárogtatás előtt 1,2 milliárd euró értékben nyolc amerikai F-16-os vadászgépet rendelt meg, ami az orosz szálat valószínűsítené. A hatóságok a támadással egy 20 éves plovdivi számítógépes szakembert gyanúsítanak, aki egy szófiai, az internet biztonságával foglalkozó cégnél dolgozott. Amennyiben bűnösnek találnák, akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik. Emlékeztetőül: a kormány 2017-es nemzeti konzultációs honlapjának a forráskódja a Yandex nevű orosz internetes céghez vezet. Az „orosz google-ról” a BBC korábban feltárta, hogy az együttműködik az orosz titkosszolgálattal. Így a Yandex 2011-ben adatokat adott a KGB utódszervezetének, az FSZB-nek arról, hogy kik támogatták a cég online fizetési megoldásán keresztül Alexander Navalnij orosz ellenzéki vezetőt.  

Heringgel támadta az EU-t a dühödt brit politikus, de csúnyán felsült

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 17:08

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Ha miniszterelnök lesz Boris Johnson, morbid Brexit-jelenetekre számíthat az EU.
Boris Johnson rövid időn belül Nagy-Britannia miniszterelnöke lehet, ami viharos brexittárgyalásokat vetít előre, írja a 444.hu. Hogy nagyjából mire számíthatunk, azt jól jelzi a közelmúlt történése, amit a Guardian írt meg. Szerda este Johnson a Konzervatív Párt elnökjelölti rendezvényén beszélt, és hozott magával egy becsomagolt heringet, amit elmondása szerint egy rendkívül dühös Man-szigeti halfüstölőtől származott. Johnson szerint a brit halipari szakember azt kifogásolta, hogy rendkívül megnőttek a költségei, amióta a 'brüsszeli bürokraták' megszabták, hogy minden egyes heringet jégpárnával együtt, műanyagba kell csomagolni. Csakhogy - jelezte az Európai Bizottság - ez a megoldás épp a brit kormány élelmiszer-biztonsági javaslatán alapult. Ráadásul a termékek árusítása, azaz ahogy a kereskedőktől a vásárlókig eljut, az nem egy EU által szabályzott terület, azaz a helyi hatóságoknál a lehetőség, hogy felülvizsgálják a gyakorlatot. 

Nyolc tonnányi rakétát és bombát repítő harci gépekkel kedveskedne Putyin a török rezsimnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 16:46

Fotó: VASILY MAXIMOV / AFP
Alig jelentette be Amerika, hogy Erdogan elnök országa nem kaphat több vadászgépet, Moszkva rögtön jelezte: szívesen benyomul a piaci résbe.
Oroszország kész Szu-35-ös vadászgépeket szállítani Törökországnak, ha Ankara érdeklődést mutat eziránt - jelentette ki Szergej Csermezov, az Csemezov, a fejlett technológia exportjára szakosodott Rosztyeh orosz állami vállalat vezetője. A török külügyminisztérium csütörtökön elítélte a Fehér Ház szerdai bejelentését, miszerint az Egyesült Államok kizárja Ankarát az F-35-ös harci repülőgépek fejlesztési programjából az Sz-400-as orosz légvédelmi rendszer beszerzése miatt. Ankara közleményben felszólította Washingtont, hogy álljon el ettől a "hibás" lépéstől, mert "gyógyíthatatlan sebeket ejt vele" stratégiai partnerségükön. Washington szerint lehetetlenné teszi Törökország további részvételét az amerikai F-35-ös vadászbombázó gépek fejlesztési programjában, hogy orosz gyártmányú rakétavédelmi rendszereket vásárol. "Az F-35-ös nem fér meg egy orosz hírszerzési platformmal, amelyet arra fognak használni, hogy adatokat gyűjtsenek a gép képességeiről" - állt a Fehér Ház szerdai közleményében.
Ankara ezzel kapcsolatban csütörtökön arra emlékeztetett, hogy korábban egy közös vizsgálóbizottság megalakítását javasolta a két rendszer összeférhetőségének ügyében, de az amerikai fél nem reagált a felvetésre. A nagy hatótávolságú, Sz-400-as rakétaelhárító rendszerek alkatrészei múlt péntek óta folyamatosan érkeznek az Ankara külterületén fekvő Mürted légitámaszpontra, még kiélezettebbé téve az utóbbi hónapokban már amúgy is feszült török-amerikai viszonyt. A 4++ generációs Szu-35-ösmultifunkcionális nehéz harci gépet a TASZSZ hírügynökség ismertetője szerint Szu-27-es alapján fejlesztették ki. Az egyszemélyes Szu-35Sz típusú repülő tömege 19 tonna, végsebessége 2,5 ezer kilométer. Fegyverzetéhez 30 milliméteres kaliberű légi ágyú és 8 tonnányi különböző típusú rakéta és légibomba tartozik. A Kommerszant című napilap márciusban azt közölte, hogy orosz légierő, amely idén és jövőre mintegy húsz Szu-35-öst kap, eddig tíz ilyen gépet állított hadrendbe. A lap akkori értesülése szerint Oroszország mintegy 2 milliárd dollárért húsznál több Szu-35-öst ad el Egyiptomnak; a vásárlásáról 2018-ban állapodtak meg, a szállítás pedig a tervek szerint 2020-2021-ben kezdődik meg.
Török felségjelzésű F-35-ös a Lockheed Martin Forth Worth-i központjában
Fotó: Atilgan Ozdil / 2018 Anadolu Agency