A Gazeta című lengyel napilap szolidaritásra szólít fel

Publikálás dátuma
2019.07.26. 21:47
Agora Media Office Building In Warsaw
Fotó: Jaap Arriens / Jaap Arriens
30 éve nem volt ehhez hasonló címlapjuk.
1989 óta nem volt példa ilyesmire:  A Gazeta Wyborcza lengyel napilap a HVG szerkesztőségének küldött üzenetében kifejezte, ekkor kellett utoljára címlapra tenniük a „Szolidaritás nélkül nincs szabadság” mondatát – 
kifejezve elkötelezettségüket a demokrácia és a szolidaritás iránt.

Az újságírók ezzel hívják fel a figyelmet és kérnek szolidaritást azokkal, akiket az elmúlt négy évben a lengyel hatóságok szerintük kirekesztettek: a tanárokat, a fogyatékkal élőket, a szexuális kisebbségeket, a bírákat, az ügyészeket. Úgy fogalmaznak, „ezeket a csoportokat nyilvánosan elítélik, megfosztják őket méltóságuktól, megélhetésüktől”.
Szerző
Frissítve: 2019.07.26. 21:48

Csak 60 eurót kapnak fejenként a Tunéziában rekedt utasok

Publikálás dátuma
2019.07.26. 21:00
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az utazási iroda a késésből eredő kellemetlenségekért nem vállal felelősséget.
Kárigénnyel fordultak azok a korábban Tunéziában rekedt magyarok a Kartago Tours utazási irodához, akiknek műszaki hiba miatt nem szállt fel a gépük. A panaszra az utazási iroda ma válaszolt – írja a HVG. A Kartago Tours levelében azt írta, őszintén sajnálják a történteket, elnézést kérnek, egyúttal arról tájékoztatják az utasokat, hogy a járatkésés oka a légitársaságtól kapott információ alapján előre nem látható műszaki hiba volt.  Az utazási iroda kiáll amellett, hogy mindent elkövettek, hogy a lehetőségekhez képest az utasok a várakozás ideje alatt megfelelő ellátást és információt kapjanak. Hozzátették, a menetrendváltozásból,  
késésből eredő kellemetlenségekért nem vállal felelősséget, de fejenként felajánl 60 euró kártérítést, „tekintettel a felmerült problémára és az okozott kellemetlenségre”.

A csoportot hetekkel ezelőtt végül két részletben szállították haza, az egyik csoportnak, 16 órát kellett várakoznia, a másodiknak pedig 26 órát.
Szerző
Témák
Tunézia

Több osztályon is elmaradnak a rendelések a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban

Publikálás dátuma
2019.07.26. 20:25
Shutterstock illusztráció
Urológia és haematológia például egész hónapban egyáltalán nem lesz az intézményben.
A gyöngyösi Bugát Pál Kórházban jövő hónapban ugyanis több osztályon is elmaradnak a rendelések – írja az Index. A portál cikke szerint:  
  • urológia és haematológia egész hónapban egyáltalán nem lesz a kórházban.
  • a belgyógyászatra hosszú hetekig nem lehet augusztusban menni, csak a vége felé néhány napot.
  • az angiológia csak egyetlen nap fogad betegeket a jövő hónapban.
  • a belgyógyászat és tüdőgyógyászat alig pár nap tart rendelést,
  • ahogyan a gyerek nőgyógyászat is.
  • az addiktológia a hónap első felében egyáltalán nem lesz,
  • az audiológia meg a másik felében.
  • phelobógiára két alkalommal lehet menni a hónap során
  • szemészet majdnem minden második nap nem lesz,
  • kardiológia meg hol lesz, hol nem.
Bizonyos osztályokra azonban minden hétköznap vagy minden rendelési nap be lehet jutni, így például általános röntgen diagnosztikára, CT-re, gasztroenterológiára, fizioterápiára, gyógytornára, onkológiára, pszichiátriára, ultrahangra és gyerekgyógyászatra. A portál kereste az intézményt, szerette volna megtudni, mi az oka annak, hogy ennyi rendelés elmarad, illetve, hogy a kimaradó rendelésektől veszélybe kerül-e a betegek ellátása, ám egyelőre nem kaptak választ.
Szerző