Meghalt John Robert Schrieffer Nobel-díjas fizikus

Publikálás dátuma
2019.07.28. 14:06

Fotó: Shutterstock
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt John Robert Schrieffer Nobel-díjas fizikus - jelentette be családja.
Schrieffer egy floridai idősotthonban halt meg szombaton Tallahasseében, ahol egykoron a Floridai Állami Egyetem professzora volt. John Bardeen és Leon Cooper fizikusokkal közösen kapta meg 1972-ben Schrieffer a fizikai Nobel-díjat a szupravezetés jelenségeinek együtt kifejlesztett elméletéért, amelyet BCS-elméletnek (Bardeen-Cooper- Schrieffer elméletnek) neveznek. A szupravezetés azon fizikai jelenség, amelynek során egyes szupravezető anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten (általában -200 °C alatt) elvesztik elektromos ellenállásukat, valamint kizárják magukból a mágneses mezőt. A BCS-elméletet, a szupravezetők mikroszkopikus leírását a három amerikai tudós együtt alkotta meg 1957-ben.
Szerző
Témák
gyász

WHO: az e-cigaretta káros, szabályozni kell a használatát

Publikálás dátuma
2019.07.27. 09:03
Illusztráció
Fotó: ALASTAIR PIKE / AFP
A világszervezet arra hívta fel a kormányok figyelmét, hogy ne bízzanak a dohányvállalatok állításaiban.
Az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közzétett jelentésében, amely egyben nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról. A világszervezet hetedik jelentése „a globális dohányzási járványról” kiemeli, hogy az elektromos cigaretták és a hevített dohánytermékek nem segítik a daganatos betegségek elleni harcot. Egyben felhívja a dohányzók és a kormányok figyelmét arra, hogy ne bízzanak a dohányvállalatok állításaiban. Vinayak Prasad, a WHO programmenedzsere a jelentés Rio de Janeiró-i bemutatásakor hangoztatta, hogy az új termékek fejlesztésének egyedüli célja, hogy a dohánycégek kiterjeszthessék piacaikat.
„Semmilyen különbség nincs a cigaretta és a hevítettdohány-termékek között azon kívül, hogy utóbbiak esetében dohányfüst és kátrány nem keletkezik. Az elektromos cigaretta nem dohányt, hanem nikotint tartalmaz, és azzal terjesztik, hogy segít leszokni a dohányzásról”

– mondta Prasad.

Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohány alapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében – közölte. Hozzátette: nincs semmi bizonyíték arra, hogy az e-cigaretták biztonságosabbak. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb mértékben szoknak rá a fiatalok az e-cigarettára. Az illetékes hangoztatta, hogy a világszervezet szerint szükség van az e-cigaretta szabályozására. Be lehet tiltani, de ha nem tiltják be, szabadon nem lenne szabad terjeszteni a piacon, mivel a fiatalok rászoknak – hangsúlyozta. Több tanulmány mutatta ki az elmúlt hónapokban az elektromos cigaretta káros hatását, azt, hogy az e-cigit szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket. A WHO jelentése ugyanakkor elismerte azt, hogy a kormányok az elmúlt években számtalan olyan intézkedést hoztak, amelyekkel hozzájárultak a dohányzók számának csökkenéséhez, főként azáltal, hogy drágították a dohánytermékeket, és elrettentés céljával bevezették a rajzos figyelmeztetéseket a dohánytermékek csomagolásán. Felhívták a figyelmet arra, hogy még jelenleg is mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik világszerte, és évente még mindig nyolcmillió ember hal meg a dohányzás okozta betegségekben. A dohányzás az államoknak 1,4 milliárd dolláros költséget jelent a kiesett munkaidőt és az egészségügyi ellátás miatt.
Szerző

Hatalmas meteorit csapódhatott be egy indiai rizsföldre

Publikálás dátuma
2019.07.26. 17:40

Fotó: STR / AFP
A kőzet nagyjából akkora, mint egy focilabda.
Focilabda méretű meteorit csapódhatott be hétfőn délután egy Mahadeva nevű indiai faluban, amely a Bihar államban fekszik – írja az USA Today.  A Bihari Miniszteri Hivatal közleménye alapján a meteorit nagyjából 13 kilogrammot nyom és mágneses tulajdonságokkal bír. Nitish Kumar miniszter tweetelt is egy fotót a kőzetről és azt is hozzátette, hogy azt jelenleg a Bihari Múzeumban tárolják, de át fogják szállítani a Szrikrisna Tudományos Központba.
Szerző
Témák
India
Frissítve: 2019.07.26. 17:47