Felborult egy hajó Borneónál – többen meghaltak

Publikálás dátuma
2019.08.02. 14:20
Képünk illusztráció
Fotó: Guy BOUCHET / Photononstop
31 embert még keresnek.
Felborult egy hajó Indonéziában Borneó partjainál, a szerencsétlenségnek nagy valószínűséggel 35 halálos áldozata van. A katasztrófa még kedden történt, de csak pénteken értesült róla a helyi mentőhatóság, mert a hajó nem adott vészjelzéseket. A katasztrófaelhárítás helyi vezetője szerint valószínű, hogy elromlott a jármű jeladója. 
A helyi sajtó tájékoztatása szerint a balesetet ketten élték túl. Eddig négy holttestet találtak, 31 eltűntet számos csónakkal keresnek.

A kutatásba bevontak egy Boeing 737-es repülőgépet is.
Szerző
Témák
Indonézia

A szibériai tüzek füstje elérte Alaszkát és Kanadát is

Publikálás dátuma
2019.08.02. 13:43
Russia Forest Fires
Fotó: Evgeny Yepanchintsev /
Legalább 60 évre lesz szükség ahhoz, hogy regenerálódjanak a mostani tűzvész által megsemmisült erdők.
Legalább 60 évre, de egyes területeken egy egész évszázadra lesz szükség ahhoz, hogy regenerálódjanak a mostani tűzvész által megsemmisült szibériai erdők - közölte pénteken sajtóosztályán keresztül az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozatának Krasznojarszki Tudományos Központja (KNC). Az orosz tudósok szerint a fenyők és lombos fák 60-70 év alatt válnak felnőtt növényekké, ám Szibéria északi részén, Jakutföldön és az Evenki Autonóm Körzetben ehhez legkevesebb 100 év szükséges. 
„Ezért a tajga jelenleg erdőtüzek által sújtott északi részének lehet, hogy egy évszázad sem lesz elegendő [a regenerálódáshoz]”

– idézte az Interfax hírügynökség Alekszandr Brjuhanovot, a KNC erdei tűztani laboratóriumának szakértőjét. A KNC közleményében rámutatott, hogy miközben a szibériai fenyő- és lombos erdőkben korábban 20-50 éves időközönként történtek tüzek, a mocsaras területeken található erdők pedig 100-150 évenként égtek le, addig a klímaváltozás miatt az eredőtüzek közötti szünet mindössze 5-15 évre rövidült le.
Az orosz Távol-Keleten és Szibériában pusztító erdőtüzek több mint 3 millió hektárt érintenek, a tüzek füstje 800 orosz település és a mongol főváros mellett elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendelte el, hogy a hadsereget is vessék be a védekezésben. Amerikai hivatali partnere, Donald Trump ugyanezen a napon felkínálta az Egyesült Államok segítségét az oltáshoz. Eközben az esőzések az orosz távol-keleti Amur-medencében Blagovescsenszk és Habarovszk környékén áradással fenyegetnek. Makszim Jakovenko, az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgitromet) vezetője pénteken közölte, hogy
37 orosz település már most víz alatt áll.

Rámutatott, hogy a helyzet várhatóan tovább romlik majd, mert a szomszédos kínai tartományokból - ahol rendkívüli állapotot hirdettek, ki és egymillió embert telepítettek ki - újabb árhullám érkezik majd az Amur vízgyűjtő területére.
Szerző
Témák
erdőtűz

Csupán egyfős többsége van Boris Johnsonnak a brit parlamentben

Publikálás dátuma
2019.08.02. 13:10

Fotó: Dinendra Haria / Anadolu Agency
Így elég, ha csak egyetlen képviselő ellene fordul a kormányoldal soraiból a sorsdöntő kérdésekben és máris megnehezíthetik a helyzetét.
Egyfősre csökkent a 2017-es választások óta így is kisebbségben, az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) külső támogatásával kormányzó Konzervatív Párt és az alig több mint egy hete hivatalban lévő új miniszterelnök, Boris Johnson többsége a brit parlamentben egy időközi képviselőválasztás nyomán.  A Wales déli részén rendezett választást a péntek reggel ismertetett eredmények szerint a Liberális Demokraták jelöltje nyerte a voksok 43,5 százalékával. A pártnak így 13 képviselője lesz a londoni parlament alsóházában.
Brecon és Radnorshire körzetben azért kellett időközi választást tartani csütörtökön, mert a kerület eddigi képviselőjét, Chris Davies tory politikust azzal vádolják, hogy hamis költségtérítési elszámolást nyújtott be.

A visszahívását célzó petíciót 18 ezren írták alá a körzetben. A Konzervatív Párt általános megdöbbenésre azonban újra a bukott politikust indította, mert úgy vélte, hogy akaratlanul hibázott, és nem szándékosan követett el visszaélést. A választás legnagyobb esélyesének az országos közvélemény-kutatások szerint jelentősen megerősödő Liberális Demokratákat tartották, jelöltjük ráadásul Jane Dodds, a párt walesi vezetője volt.   
A brit európai uniós tagság megszűnéséért kampányoló Brexit Párt több ezer szavazót hódított el a Konzervatív Párttól, amely a második helyen végzett.

A parlamenti ellenzék legnagyobb erejét adó Munkáspárt a Nigel Farage vezette Brexit Párt mögé szorult a negyedik helyre. Bár a kampány központi témáit inkább helyi ügyek, és nem a brit európai tagság megszűnése (Brexit) körüli bizonytalanságok adták, megválasztása után Jane Dodds azt mondta, képviselőként első dolga lesz megkeresni Johnsont, hogy felszólítsa őt, ne játszadozzon az emberek jövőjével, és zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. A liberális demokrata politikus ezzel arra utalt, hogy a július 24. óta hivatalban lévő új kormányfő
eltökélt amellett, hogy az Egyesült Királyság mindenképpen kilép az Európai Unióból a Brexit jelenleg érvényes határnapján, október 31-én, akár létrejön megállapodás a felek között, akár nem.

Az időközi választás eredménye komoly következményekkel járhat Johnson Brexittel kapcsolatos terveire a 650 fős alsóházban, amelyben a legnagyobb észak-írországi katolikus erő, a Sinn Féin hét képviselője, valamint a házelnök és három helyettese nem szavaz. A Konzervatív Pártnak és a Demokratikus Unionista Pártnak, az észak-írországi brit fennhatóságot pártoló protestáns többség legnagyobb politikai erejének együtt 320 - előbbinek 310, utóbbinak 10 - képviselője és most már csak egyfős többsége van. Igaz a tisztségéből szexuális zaklatási vádak miatt felfüggesztett Charlie Elphicke független képviselő minden bizonnyal velük szavazna. Az ellenzéki oldal 319-re növelte képviselői számát. Az egyfős többség szakértők szerint még inkább megnehezítheti Johnson helyzetét - alig 90 nappal a brit európai uniós tagság megszűnése előtt -,
elég ugyanis, ha csak egyetlen képviselő ellene fordul a kormányoldal soraiból a sorsdöntő kérdésekben, köztük esetleg egy bizalmi szavazáson.

Szerző
Témák
Boris Johnson