Előfizetés

Zümmögve érkezhet a halál: új terrorveszélyre figyelmeztet az Európai Bizottság

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.04. 14:25
Illusztráció
Fotó: Jewel SAMAD / AFP
Drónnal elkövetett támadások veszélyére figyelmeztetnek a hatóságok.
Drónok bevetésével is próbálkozhatnak terroristák, ezért az Európai Bizottság támogatja az európai uniós tagállamokat az ilyen fenyegetések elhárításában - mondta Európai Bizottság terrorizmus elleni küzdelemért felelős tagja a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak. Julian King elmondta, hogy a pilóta nélküli légi járművek egyre nagyobb teljesítményűek és egyre "okosabbak", így nemcsak a törvényes felhasználás területén erősödik vonzerejük, hanem "ellenséges cselekmények" elkövetésére is mind alkalmasabbá válnak. A brüsszeli bizottság a dróntechnológia gyors fejlődése miatt szoros figyelemmel követi, hogy a folyamat milyen biztonsági fenyegetéseket jelent, és miként alakulhat ez a fenyegetettség a jövőben - mondta a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős biztos. A brit politikus hozzátette, hogy Brüsszel támogatja a tagállamokat az információk cseréjét szolgáló hálózatok kiépítésében és a nemzetközi fellépés erősítésében. A bizottság több pénzügyi támogatást is biztosít "a drónok általi fenyegetés elhárítását célzó projektekre" - mondta Julian King. A Welt am Sonntag értesülése szerint a francia biztonsági szervek terrorizmus elleni védelem összehangolásával foglalkozó egysége, az UCLAT tavaly decemberben eljuttatott az Európai Parlamenthez egy bizalmas besorolású jelentést, amelyben az elképzelhető forgatókönyvek között szerepel a drónos terrortámadás egy labdarúgó stadion ellen. Az UCLAT szerint egy ilyen merényletben a terroristák biológiai fegyvert vethetnének be a távirányítással működő repülő szerkezettel.   

Irán egy újabb tankert foglalt le a Perzsa-öbölben

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.04. 12:14

Fotó: HANDOUT / AFP
Azt állítják, hogy a hajó üzemanyagot csempészett.
Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt a Perzsa-öbölben egy idegen olajszállító tartályhajót, amely üzemanyagot csempészett egyes arab országokba - közölte vasárnap az iráni állami tévén. A híradásban nem nevezték meg, hogy mely ország hajóját foglalták le. Az hangozott el, hogy a hajó fedélzetén hét, különböző nemzetiségű matróz van (őket őrizetbe vették), és 700 ezer liter üzemanyagot szállít. Az iráni Forradalmi Gárda július 19-én lefoglalta a Stena Impero nevű brit olajszállító hajót a Hormuzi-szorosban - London szerint Omán területi vizein - azzal az indoklással, hogy "nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait", összeütközött egy iráni halászhajóval, és kárt tett benne. London ezt cáfolta, és az incidens miatt szankciókat vezetett be Teherán ellen. A tankert azóta sem engedték el.

Tíz embert lőttek agyon Daytonban, sok a sérült (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.04. 10:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy bár előtt kezdődött a vérontás, amiben az egyik támadó is életét veszthette.
Legkevesebb tíz embert lőttek le vasárnapra virradó éjszaka az Ohio állambeli Daytonban.- írja az MTI. A mészárlásról WHIO-TV helyi tévécsatorna számolt be először, értesülésük szerint sok a sérült is, többen pedig válságos állapotban vannak. A halottak között van az egyik fegyveres támadó, a rendőrség szerint a másik elkövetőnek sikerült elmenekülnie. A csatornának nyilatkozó rendőrezredes, Matt Carper megerősítette: a mészárlásban kilenc áldozat és az egyik elkövető halt meg, tizenhatan megsebesültek - az elkövető pedig "long gun-nal" (gépkarabély vagy shotgun) gyilkolt, és több tárral érkezett a helyszínre.
A televízió idéz egy szemtanút , aki szerint a Ned's Pepper bár előtt zajlott a vérontás – 
a férfi legalább nyolc halottat látott az utcán egy piknikasztal közelében, valószínűleg egy társaság tagjai lehettek.

A szemtanú szerint az egyik elkövető próbált bejutni a bárba is, ez azonban nem sikerült neki – az ajtónál dulakodás kezdődött, mely során elvették a támadó fegyverét, és lelőtték az ámokfutót. Egy, a környéken járó autós fel is vette a lövöldözést - a  káromkodásoktól tarkított felvételen  jól hallhatóak a hármas sorozatok, és az is, hogy az egyik lövedék gellert kapva süvít el a sofőr felett - a hozzászólások szerint egy perc alatt nyolcan lövés is eldördülhetett. A vágott videón később a lepedővel letakart áldozatok is láthatóak.
Mindössze néhány órával korábban Texas államban, az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban volt fegyveres támadás, amelyben legalább húszan haltak meg, és huszonhatan megsebesültek. Ebben az esetben sejthetően rasszista indítékú vagy bevándorlóellenes merénylet történhetett, mivel az áldozatok és sebesültek között kilenc mexikói állampolgár volt.